Galette este denumirea unei tarte specifice bucatariei franceze. Un fel de tarta rustica, de forma rotunda care se face de obicei cu oua, peste, carne, branza, legume sau chiar si cu fructe. Cea mai cunoscuta tarta Galette este cea la care umplutura este cu branza Emmental rasa, o bucata de sunca si oua si care in Franta se numeste “galette complète. Tarta mea s-ar fi putut insa numi la fel de bine si “crostata” care este o tarta specifica de data asta bucatariei italiene. Insa faptul ca am pus in ea un tip de branza specific tot bucatariei franceze nu puteam decat sa ii spun galette.
Este o tarta care se face foarte usor si este foarte gustoasa, avand doar cateva ingrediente simple si la indemana care insa ii dau o savoare deosebita. Cred ca ati putea inlocui branza Brie si cu alt fel de branza specifica bucatariei noastre insa nu cred ca ar mai avea acelasi gust deosebit. Asa ca ideal ar fi sa incercati varianta de galette cu branza Brie si ceapa caramelizata din reteta pe care o sa v-o scriu mai jos. Este un rasfat al gusturilor pe care nu ar trebui sa ni-l refuzam.
Reteta de galette cu branza Brie si ceapa caramelizata
- Ingrediente galette cu branza Brie si ceapa caramelizata
220 grame faina
un galbenus de ou
patru linguri de apa rece
100 grame de unt
sare
-pentru umplutura:
doua cepe mari
doua linguri de ulei de masline
trei linguri de otet
10 linguri de apa
doua lingurite de zahar
o mana de frunzulite de tarhon
125 grame de branza brie
- Mod de preparare galette cu branza Brie si ceapa caramelizata
- Pregatim aluatul astfel: scoatem untul din frigider, il tăiem bucati mici si il amestecam cu galbenusul de ou, sarea si apoi adaugam faina si apa foarte rece, cat mai repede posibil pentru a nu se incalzi si topi prea tare untul. Amestecam totul bine pana cand se formeaza un aluat elastic si compact pe care il invelim in folie alimentara si il lasam la frigider pentru minim doua ore
- Intre timp caramelizam ceapa astfel: taiem ceapa solzisori si o adaugam intr-o tigaie in care am pus in prealabil uleiul de masline la incalzit. O lasam maxim un minut amestecand continuu. Adaugam apa, otetul si zaharul si lasam totul sa fiarba la foc mic pana cand ceapa se inmoaie si se evapora lichidul
- Pentru a face tarta incepem prin a pregati o tava pe care punem hartie de copt
- Scoatem din frigider aluatul si il intindem pe suprafata de lucru pe care am pus in prealabil faina, cu ajutorul sucitorului, dandu-i o forma cat mai rotunda.
- Punem foaia de aluat pe hartia de copt din tava pregatita pentru a fi data la cuptor si il intepam din loc in loc cu furculita.
- Peste foaia de aluat punem un strat de ceapa caramelizata, adaugam peste ea frunzulite de tarhon si apoi branza Brie taiata felii subtiri, lasand libera o bucata de aluat de cativa centimetri de pe margine
- Intoarcem capetele de aluat ramase neumplute de pe margine peste umplutura
- Dam tarta la cuptor, la foc mediu, pentru 35-40 de minute pana se coace aluatul si se topeste branza brie
- O servim calda ca fel principal sau aperitiv
Pofta buna sa aveti!
[…] prin a prepara ceapa caramelizata. Taiem ceapa solzisori si o adaugam intr-o tigaie in care am pus in prealabil uleiul de masline sa […]