Se spune ca cei mai buni bucatari sunt barbatii. Asa o fi, nu zic nu :). Drept este ca, la mine in familie, desi eu gatesc cel mai des, specialistul in ciorba de burta este nimeni altul decat sotul meu. Probabil ca v-ati obisnuit deja ca postarea de luni sa nu fie dedicata unei retete pregatite de mine. Ei bine lunea asta vom avea un invitat si o reteta. Sotul meu va va… povesti reteta lui de ciorba de burta. :)
“Probabil ca cei mai multi amatori de ciorba de burta, si cred ca nu sunt putini, prefera sa o consume de la restaurant. Si eu credeam ca este greu de facut si ca doar expertii bucatari pot sa o faca buna. Asta pana cand am incercat prima data sa o prepar singur (cu cativa ani in urma) si mi-a iesit fara cusur, apreciata fiind de toti cei care au mancat-o.
De atunci am facut ciorba de burta de nenumarate ori, am incercat si variatiuni pe aceeasi tema si de fiecare data a fost un succes, nu pentru ca sunt eu mare bucatar (sunt doar un amator care nu-si prinde urechile printre oale), ci pentru ca este chiar usor de facut.
Doua sunt componentele de baza ale acestui deliciu culinar: burta de vita (desigur) si zeama de oase. La acestea vom vedea ce se mai adauga. Burta o procuram in general din comert, exceptand cazurile in care suntem chiar noi fermieri si avem vite de taiat. La supermarket-uri se gaseste burta congelata, fie taiata fideluta, fie bucati intregi, fiarta sau prefiarta.
Ei, cred ca de aici s-a nascut mitul ca ciorba de burta este o aventura, pentru ca in anii in care o puteai cumpara doar de la cei care taiau vite, trebuia sa o speli si sa o cureti si sa o fierbi cam o zi intreaga sau poate chiar mai mult.
Acum este simplu, o cumperi curata si fiarta. Dar chiar si asa eu prefer sa o mai fierb pret de cel mult o ora, ca sa o fac mai moale. Nu stiu procesul industrial, dar presupun ca acolo este fiarta la abur de inalta presiune si temperatura, asa ca eu daca o mai fierb putin, o mai “imblanzesc”.
Despre zeama de oase s-a mai scris aici cum se prepara. Se fierb oase de vita, cateva ore bune. Le puteti cumpara cu preturi modice de la macelarie. Cu ani in urma uneori le primeam absolut gratis de la macelar, bucuros ca il ajutam astfel sa scape de ele. Cum numarul patrupedelor de companie (a se citi caini) s-a inmultit si cum din ce in ce mai multi oameni merg la macelarie sa caute oase pentru cel mai bun prieten, potrivit legii cererii si ofertei, acum trebuie sa dai ceva.
Poti sa gasesti oase bune si cu ceva carne pe ele, caz in care aceasta o vei adauga la burta si vei face mai multa ciorba. Uneori aveam atat de multa carne incat proportia era 1:1 burta:carne. De obicei la restaurante ai doar burta si zero carne.
Ai mai jos și rețeta video !Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
In zeama de oase strecurata care fierbe domol pe foc, adaugam burta fideluta si carnea (daca au fost oase nelustruite). Am mai citit retete de ciorba de burta si in varianta contrara, dar eu va spun si va sfatuiesc sa nu adaugati niciodata apa in care a fost fiarta burta. O aruncati sau o dati de mancare la alte jivine. Deci burta o strecurati asa ca pe spaghete si daca mai gasiti bucatele mai mari, le taiati ca sa aveti fidelute.
Ce sa mai punem ca sa fie gata? Sare, desigur si ceva piper. Si otetul, cateva linguri, dupa gust. Urmeaza sa adaugam “maiaua”, dar nu de drojdie, ci din oua batute bine, smantana si faina. Intr-un castron suficient de mare punem ouale, le batem bine bine (in alte retete se pun doar galbenusurile), smantana si apoi faina. Amestecam bine sa nu avem cocoloase.
Truc: inainte de a turna maiaua in ciorba, luam din oala un polonic de zeama si il adaugam in compozitia din castron, amestecam bine si apoi turnam in oala maiaua in fir (nu toata deodata), ametecand continuu. In unele retete acum inchidem focul. Eu mai il mai las pentru trei minute. Opresc focul si adaug in oala mujdeiul de usturoi. Acesta este un truc stiut si de la piftie, aroma de usturoi pastrandu-se mai bine daca acesta nu se fierbe. Amestec bine si acopar totul. Dupa jumate de ora se poate servi, sau o dam la rece si o servim atunci cand avem oaspetii.
Cum se serveste? Foarte fierbinte. Langa farfurie trebuie sa fie condimente, dar obligatoriu mujdei de usturoi si otet. Observati ca au fost deja puse in ciorba, dar mai trebuie si langa farfurie, pentru ca fiecare sa o dreaga dupa gust. Apoi fiecare poate adauga si sare, si piper si smantana. Se poate manca si cu ardei iuti, pentru cei care iubesc gustul foarte picant.
Ce cantitati am folosit?
1 kg oase de vita + 3,5 litri de apa pentru fierberea lor
1 kg burta de vita prefiarta + 2,5 litri de apa pentru fierberea lor
3 galbenusuri de ou
250 grame de smantana
4-5 catei de usturoi
3-4 linguri cu otet
sare si piper dupa gust
Nota. Se pot adauga si 2 linguri de faina in oul cu smantana.
Varianta video este cea cu liezon (fara faina)
Veti gasi multe retete in care se adauga legume la zeama de oase, cum ar fi telina, morcov etc. Eu nu folosesc legume deloc. Dar acestea trebuie folosite neaparat daca preparati cioba radauteana, o “ruda” a ciorbei de burta. Daca aveti si carne de pe oase, puneti mai multa zeama de oase la 1 kg de burta. O sa va dati seama “din ochi” cam cat, ca sa aiba consistenta dorita. In acest caz veti folosi si mai multe oua, 3 de exemplu si smantana de asemenea.”
Sa aveti pofta!
Dana Lalici says
Ce-mi place sa vad un barbat la cratita!! Al meu are alte talente, cu aspiratorul si carpa de praf, ba chiar se baga si la spalat geamuri, dar in bucatarie nu il prinzi decat la partea cu curatatul. Asta dupa ce, intr-un an, voia sa mestesce cu lingura de lemn in sarmale. Eu am crezut ca e banc asta cu mestecatul in sarmale, dar pt Florin al meu jur ca nu a fost!!!
In alta ordine de idei multumiri dnului Vasilache pentru reteta, precis o incerc si eu dupa sarbatori!
Sima Irina says
Ciorba de burta este preferata mea si doar eu o prepar. Am incercat mai multe adaptari, dar pana la urma am ajuns la o combinatie care ne place amandurora. La noi in zona se pune si bojoc la ciorba de burta. Eeu sincer il evit, dar sotul daca asa a fost obisnuit imi cere sa pun. Daca ajunge la mine in farfurie, scap repede de el… norocul meu ca am catel! Mie imi plac mult oasele, maduva din ele si cartilajul acela de pe oase. Stiu ca am preferinte culinare atipice… :D
Claudia V says
Nu sunt chiar atipice pentru ca si mie imi plac maduva si cartilajul :p