Chec rapid în două culori
Această rețetă s-a născut dintr-o întâmplare și nici măcar nu este rețeta mea. Dar are o poveste drăguță în spate. Și am să v-o spun în continuare. Soțul meu a fost cel care a pus totul la cale.
Aveam 3 albușuri rătăcite prin frigider și nu aveam chef să fac ceva cu ele. Așa că l-am întrebat pe soțul meu dacă nu vrea o omletă cu mai mult albuș. Adică m-am gândit că mai adaug un ou și fac rapid o omletă.
Nu i-a surâs ideea și mi-a propus să transformăm albușurile în ceva dulce. Însă era târziu și eram și obosită așa că nu am fost de acord. Cu toate astea nu a renunțat la idee și mi-a zis că se ocupă el de asta.
Soțul meu nu e la prima lui încercare de a găti. Dacă urmăriți de ceva timp rețetele publicate pe site știți deja că și-a adus și el contribuția la mărirea numărului acestora. El e cel care face, de exemplu, ciorbă de burtă (vezi aici rețeta).
Deși nu îmi făceam mari speranțe că va ieși ceva comestibil ținând cont că nu lucra după o rețetă anume, am fost surprinsă, la final, când a scos checul din cuptor, să văd cât de bine arată. Apoi l-am feliat, l-am gustat și, cum mi-am plăcut am zis că ar fi păcat să nu pun rețeta pe blog. Așa ca un fel de exemplu că oricine poate să gătească un chec chiar dacă habar nu are și chiar dacă nu are o rețetă la îndemână.
Această rețetă este utilă și din perspectiva eliminării risipei alimentare din bucătărie și a economiei. În loc să renunț la cele 3 albușuri sau să fac doar o omletă din ele, le-am valorificat făcând un chec delicios pe care l-am avut mai multe dimineți, la micul dejun, alături de cafea.
Dacă aveți mai multe albușuri și vreți să faceți ceva doar din ele, adică fără a mai adăuga ouă întregi vă recomand să încercați acest chec marmorat sau această prăjitură cu albușuri și nucă. Aveți, de exemplu, mai jos și varianta video a checului cu albușuri.
- 3 albușuri
- 3 ouă întregi
- 125 grame de zahăr
- 200 grame de făină
- 10 grame de praf de copt
- o linguriță cu esență de vanilie
- o linguriță rasă cu cacao
- 60 grame de mascarpone
Mod de preparare pentru chec rapid în două culori
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă mică de chec, de 10/26 cm. O ungem cu ulei și o tapetăm cu făină sau punem în ea hârtie de copt.
- Punem toate albușurile (și cele de la ouăle întregi) într-un castron și le batem până se albesc la culoare și începe să se formeze o spumă.
- Punem peste ele zahărul și esența de vanilie și continuăm să batem până își măresc volumul, devin ferme și albe.
- Adăugăm gălbenușurile, brânza mascarpone. Amestecăm.
- La final adăugăm și făina cernută împreună cu praful de copt și o încorporăm. Soțul meu a folosit tot mixerul pentru a face acest lucru dar eu aș recomanda totuși să încorporați făina cu ajutorul unei palete și cu mișcări ușoare, de jos în sus pentru a păstra cât mai mult din aerarea albușurilor.
- Dăm deoparte câteva linguri din compoziție și în ea adăugăm o linguriță cu cacao. Amestecăm.
- Punem prima compoziție în tavă, apoi cea de a doua și le amestecăm cu o lingură pentru a se combina între ele și a-i da checului un frumos aspect marmorat.
- Dăm la cuptor pentru aproximativ 35-40 de minute, facem testul cu scobitoarea și, când e gata scoatem tava din cuptor, lăsăm checul la răcit pe un grătar, feliem și servim cu poftă.
Să aveți poftă la chec rapid în două culori!
Leave a Reply