Ce ai zice de o mancare de varza dulce calita cu sunca afumata? Toamna inca nu s-a incheiat si este fara drept de indoiela sezonul verzei. Se poate gasi peste tot prin piete la preturi acceptabile si se cumpara mai ales pentru a fi pusa la murat.
Si cum inainte de post sotul meu a ochit intr-un magazin niste sunca afumata la un pret irezistibil, am cumparat-o special ca sa o preparam cu varza. Asa ca reteta de astazi este una simpla, traditionala, usor de facut. Mancare de varza calita cu sunca afumata.
Reteta de fapt nici nu imi apartine. A fost placerea sotului meu sa faca acest fel de mancare. A dorit sa fie asa cum isi amintea el ca manca in tinerete, la mama acasa. Dar stii deja, daca urmaresti blogul de ceva timp, ca sotul meu isi mai exercita talentele de bucatar din cand in cand.
Pe gustul lui a fost facuta si ciorba de burta (vezi aici reteta), si mancarea de fasole cu ciolan afumat (vezi aici reteta) dar si cea de cartofi. Asa ca astazi, modul in care este povestit modul de preparare, vei vedea ca difera putin de cel obisnuit. Pentru ca este scris de sotul meu. Sper sa iti fie pe plac si aceasta varianta de a povesti cum se pregateste o mancare.
- 500 grame de sunca cruda afumata
- o varza de un kilogram
- o lingura de ulei
- doua linguri de sos de rosii
- piper, sare dupa gust (eu nu am mai adaugat pentru ca sunca era deja sarata)
- o lingura plina cu smantan (daca e cu 20% grasime), sau doua linguri daca e de12 %)
- 150 de grame de apa
Mod de preparare mancare de varza dulce calita cu sunca afumata
- Sunca am taiat-o cubulete potrivite, adica nici mari, nici mici si le-am undit putin in ulei, doar asa ca sa capete o culoare.
- Apoi am adaugat 100 de grame de apa din cele 150 si am lasat totul sa fiarba la foc mic, pentru ca sunca era cruda si cam tare. Daca ar fi fost deja fiarta, as fi putut sari aceasta etapa. Ceee ce iti recomand si tie.
- In timp ce fierbea sunca in apa, am taiat varza marunt si am pus-o asa intr-un vas mai mare, adica o oala larga. Tot acolo am pus si cele 50 de grame de apa ramasa. Nu este obligatoriu pentru ca varza lasa destula apa, asa ca daca ai avea un ceaun de tuci sau o oala cu interior ceramic, varza se poate fierbe si fara apa, doar cu apa ei proprie. Eu am pus o canita de cafea (50 de grame) de apa pentru ca in primele momente, pana cand incepe varza sa lase apa, sa nu se arda de tigaie.
- Tot deasupra verzei crude am pus sucul de rosii (poti pune desigur si bulion). Nu trebuie pus prea mult, pentru ca vrei sa faci o mancare de varza cu carne, nu de varza cu rosii… Acoperi totul cu un capac si lasi la foc foarte mic. Varza incepe sa lase apa si sa scada in oala.
- Dupa un sfert de ora am adaugat si sunca cu tot ce avea (ceva apa si grasimea pe care o lasase). Am acoperit iarasi cu capacul de rigoare si am lasat la foc foarte mic sa fiarba linistit.
- Mult mai tarziu, aproape de final, am adaugat si smantana, am amestecat bine dupa ce s-a mai topit, ca se uniformizeze totul si am mai lasat sa fiarba linistit.
- La final presara si putin marar verde, uscat sau congelat. De care ai. Marar sa fie.
- Poti gusta sa vezi daca e varza fiarta. Contrar parerii generale ca varza fiarbe greu, daca e proaspata te vei convinge ca fierbe repede si se face moale, asa cum am facut-o eu. Poti insa sa ai si ghinionul sa ai parte de o varza batrana si tare, care fierbe greu, dar acum in vremea toamnei, toata este proaspat culeasa de prin gradini si este minunata si pentru gatit si pentru pus la murat.
Pofta buna si spor la gatit mancare de varza calita cu sunca afumata!
Iuliana says
Bun, bun! Imi place cum gateste sotul tau, faceti echipa buna! :)
Claudia V says
:))) Da..doar ca ce gateste el mananca mai mult el :)))))