Ficat de porc cu ceapa. Reteta simpla si rapida de ficat de porc cu ceapa. Cum se face mancarea din ficat de porc cu ceapa FARA a praji ceapa. Reteta dietetica.
Sotul meu a avut zilele trecute chef de gatit. Si de scris si de glume, dupa cat se pare…, asa ca astazi vom avea practic un ”guest-post” adica o ”reteta de la invitati”. Invitat in bucatarie fiind nimeni altul decat … sotul meu. Reteta de ficat de porc cu ceapa va fi si scrisa in stilul lui, cu cuvintele lui.
Cumva mai povestita, asa ca in stilul in care a fost scrisa reteta de ”ciorba de burta” facuta tot de el si pe care o stiti deja. As fi putut sa rescriu textul in stilul cu care v-ati obisnuit deja dar m-am gandit ca putina variatie poate ca nu strica. In plus este o reteta simpla si nu e greu de explicat sau facut asa ca sunt sigura ca va veti putea ghida dupa explicatiile lui.
Pentru aceasta delicioasa si rapida mancarica va trebuie, in primul rand, o jumatate de kilogram de ficat de porc, pe care-l gasiti la raioanele de carne la preturi foarte accesibile. Puteti folosi si mai mult desigur, in functie de numarul gurilor flamande pe care le aveti in vedere atunci cand “proiectati” cele “d’ale gurii”.
O să găsiți mai jos, unde e descris modul de preparare, 2 retete, nu una singura. Asa cum am sugerat si in titlu, aceasta reteta se poate face foarte usor si FARA ceapa drept petnru care v-am scris ambele variante.
De retinut e faptul ca aceasta nu este o reteta clasica asa cum o fac bucatarii ”ca la carte”. Nu avem ceapa prajita ci fiarta inabusit. Este, cu alte cuvinte o reteta adaptata la gusturile noastre si sper sa va placa si aceasta varianta.
- o jumate de kilogram de ficat de porc
- doua cepe (potrivite)
- doua linguri de ulei de floarea soarelui
- o cana de apa (sau doua daca trebuie)
- sare, piper
Mod de preparare pentru reteta de ficat de porc cu ceapa
Cum procedam cand hotaram sa iesim “din zona de confort” si sa ne apucam de treaba? Nimic mai simplu: taiati ficatul in “cuburi” de 6 – 8 cm, fara insa a va chinui sa le masurati cu precizie sau sa le faceti cu muchiile perfect paralele. Cu alte cuvinte, taiati pur si simplu ficatul in bucati, mai mari sau mai mici…
Spalati bine ficatul taiat in bucati cu muchiile imperfect paralele si puneti-l intr-o tigaie potrivita. Printr-o tigaie potrivita chiar asta intelegem, una potrivita, nici prea mare, dar nici prea mica. Ficatul sa ajunga cam la jumatate din inaltimea tigaii.
Punem peste bucatile de ficat din tigaie condimente dupa gust (sare, piper sau ce mai vreti, dar nu chiar orice), turnam una-doua linguri de ulei si o cana de apa (cat sa cuprinda totul) si dam la foc mic. Dupa un timp, cu o lingura de lemn daca tigaia este cu interior de Teflon, iar daca nu tot cu o lingura de lemn, mai amestecam si mai intoarcem continutul, pana cand este gata. Nu ar trebui sa dureze prea mult, in jumatate de ora cat mai pregatim o garnitura, ar trebui sa fie gata. Asta doar daca porcul nu era prea batran.
Aceasta este varianta simpla, simpla de tot, a retetei mele. Eu insa va propun si varianta cu ”imbunatatiri” adica cea de astazi de ficat de porc cu ceapa. Ca sa dau mancarii un plus de savoare, tai “julien” doua cepe, le pun in tigaie cu uleiul si sarea, apoi adaug bucatile de ficat, condimentele, apa si las totul sa se fiarba inabusit. Daca nu stiati, ceapa are rolul de a conferi “umami” mancarii. Las totul sa scada, dar nu prea mult, pentru ca nu vreau ficat prajit.
Ceapa cu resturi fine de tot ce se desprind de pe bucatile de ficat, cu apa si condimentele, “incropesc” un sos atat de grozav (un ”smac”, asa-i zic eu), care desi se zice ca nu e prea “sanatos” (prostii…), naste conflicte in familie, pentru ca toti vor sa intinga painea in el.
Puteti pune langa mancarica si niste piure de cartofi sau un pilaf de orez, sau ce mai vreti. Puteti sa mancati ficatul si asa simplu, ca tare-i bun, mai ales cand esti flamand.
Pofta buna sa aveti!
Marius says
Io am pus vin roșu si chimen… Sunt curios ce iese… :P
Claudia Vasilache says
E posibil ca vinul rosu sa intareasca putin carnea si ceapa ;) Sa ne spui si noua cum a iesit! Pofta buna!
Iuliana says
E 12 noaptea si eu mor de pofta pe aici! Ce ma fac? :))
Claudia V says
Ei…te apuci de gatit :)))))))))) Simplu :p