• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome




  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • vegane (de post)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

June 23, 2016 · 4 Comments

Ficat de porc cu ceapa … sau fara

cu carne· Feluri de baza

Spune si altora!
  •  
  • 46
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    46
    Shares

Sotul meu a avut zilele trecute chef de gatit. Si de scris si de glume, dupa cat se pare…, asa ca astazi vom avea practic un ”guest-post” adica o ”reteta de la invitati”. Invitat in bucatarie fiind nimeni altul decat … sotul meu. Reteta de ”ficat de porc cu ceapa” va fi si scrisa in stilul lui, cu cuvintele lui.

Cumva mai povestita, asa ca in stilul in care a fost scrisa reteta de ”ciorba de burta” facuta tot de el si pe care o stiti deja. As fi putut sa rescriu textul in stilul cu care v-ati obisnuit deja dar m-am gandit ca putina variatie poate ca nu strica. In plus este o reteta simpla si nu e greu de explicat sau facut asa ca sunt sigura ca va veti putea ghida dupa explicatiile lui.

ficat de porc cu ceapa

Pentru aceasta delicioasa si rapida mancarica va trebuie, in primul rand, o jumatate de kilogram de ficat de porc, pe care-l gasiti la raioanele de carne la preturi foarte accesibile. Puteti folosi si mai mult desigur, in functie de numarul gurilor flamande pe care le aveti in vedere atunci cand “proiectati” cele “d’ale gurii”.

  • Ingrediente pentru reteta de ficat de porc cu ceapa

o jumate de kilogram de ficat de porc
doua cepe (potrivite)
doua linguri de ulei de floarea soarelui
o cana de apa (sau doua daca trebuie)
sare, piper

Guri flamande sa manance :)

  • Mod de preparare pentru reteta de ficat de porc cu ceapa

Cum procedam cand hotaram sa iesim “din zona de confort” si sa ne apucam de treaba? Nimic mai simplu: taiati ficatul in “cuburi” de 6 – 8 cm, fara insa a va chinui sa le masurati cu precizie sau sa le faceti cu muchiile perfect paralele. Cu alte cuvinte, taiati pur si simplu ficatul in bucati, mai mari sau mai mici…

Spalati bine ficatul taiat in bucati cu muchiile imperfect paralele si puneti-l intr-o tigaie potrivita. Printr-o tigaie potrivita chiar asta intelegem, una potrivita, nici prea mare, dar nici prea mica. Ficatul sa ajunga cam la jumatate din inaltimea tigaii.

Punem peste bucatile de ficat din tigaie condimente dupa gust (sare, piper sau ce mai vreti, dar nu chiar orice), turnam una-doua linguri de ulei si o cana de apa (cat sa cuprinda totul) si dam la foc mic. Dupa un timp, cu o lingura de lemn daca tigaia este cu interior de Teflon, iar daca nu tot cu o lingura de lemn, mai amestecam si mai intoarcem continutul, pana cand este gata. Nu ar trebui sa dureze prea mult, in jumatate de ora cat mai pregatim o garnitura, ar trebui sa fie gata. Asta doar daca porcul nu era prea batran.

Aceasta este varianta simpla, simpla de tot, a retetei mele. Eu insa va propun si varianta cu ”imbunatatiri” adica cea de astazi de ficat de porc cu ceapa. Ca sa dau mancarii un plus de savoare, tai “julien” doua cepe, le pun in tigaie cu uleiul si sarea, apoi adaug bucatile de ficat, condimentele, apa si las totul sa se fiarba inabusit. Daca nu stiati, eapa are rolul de a conferi “umami” mancarii. Las totul sa scada, dar nu prea mult, ca nu vreau ficat prajit.

Ceapa cu resturi fine de tot ce se desprind de pe bucatile de ficat, cu apa si condimentele, “incropesc” un sos atat de grozav (un ”smac”, asa-i zic eu), care desi se zice ca nu e prea “sanatos” (prostii…), naste conflicte in familie, pentru ca toti vor sa intinga painea in el.

Puteti pune langa mancarica si niste piure de cartofi sau un pilaf de orez, sau ce mai vreti. Puteti sa mancati ficatul si asa simplu, ca tare-i bun, mai ales cand esti flamand.

Pofta buna sa aveti!


Spune si altora!
  •  
  • 46
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    46
    Shares
  •  
    46
    Shares
  •  
  • 46
  •  
  •  
  •  
  •  
« Snitele din piept de pui
Cozonac cu branza de vaci »

Comments

  1. Marius says

    February 5, 2018 at 3:12 pm

    Io am pus vin roșu si chimen… Sunt curios ce iese… :P

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      February 5, 2018 at 4:49 pm

      E posibil ca vinul rosu sa intareasca putin carnea si ceapa ;) Sa ne spui si noua cum a iesit! Pofta buna!

      Reply
  2. Iuliana says

    June 25, 2016 at 11:27 pm

    E 12 noaptea si eu mor de pofta pe aici! Ce ma fac? :))

    Reply
    • Claudia V says

      June 26, 2016 at 7:59 am

      Ei…te apuci de gatit :)))))))))) Simplu :p

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Paste cu brânză de vaci la cuptor March 2, 2021
  • Ostropel de pui. Cea mai simplă mâncare de pui cu sos de roșii February 24, 2021
  • Ciuperci la tigaie cu ceapă și usturoi. Rețetă DE POST! February 17, 2021

Archives

June 2016
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
« May   Jul »

Copyright © 2021 · captivating theme by Restored 316