In speranta ca nu o sa va plictisesc saptamana asta, am sa public cateva retete pe care le-am pregatit acum, de sarbatori. Poate ca nu va vor fi utile in viitorul apropiat dar cu siguranta anul viitor le veti cauta. Ma refer la reteta de astazi, de drob de miel in prapure, la cea de pasca traditionala cu branza de vaci si la cea de bors din carne de miel. Daca tot le-am pregatit si le-am pozat ar fi si pacat sa le tin in “sertarul virtual” al site-ului pana anul viitor si sa nu le public acum, nu? :)
Incep deci cu reteta de drob de miel in prapure pe care o voi scrie astazi. E o reteta simpla si usor de facut iar daca vreti ceva mai modern sau nu aveti prapure puteti sa faceti varianta de drob de miel in foi de placinta.
Pentru aceasta reteta m-am inspirat din reteta de drob de miel pe care am gasit-o pe blogul Margaretei care este gazda la provocarea “Weekend cu spor” la care am reusit sa particip si luna asta. Am ales aceasta reteta simpla si rapida, specifica sarbatorilor pascale tocmai pentru ca mergea de minune acum si pentru ca am dorit sa fac si varianta clasica de drob de miel, adica cea in care organele de miel sunt invelite in prapure. Bineinteles ca eu am modificat putin reteta, adaptand-o la gusturile mele, mai exact am preferat sa folosesc mai putine oua in compozitie. Haideti sa vedem impreuna cum am facut eu reteta de drob de miel in prapure :)
Reteta de drob de miel in prapure
- Ingrediente pentru reteta de drob de miel in prapure
organe de la un miel (plamani, ficat, rinichi, splina, inima)
doua oua
100 de grame de unt
doua legaturi de ceapa verde
doua legaturi de usturoi verde
o legatura de marar
o legatura de patrunjel
sare, piper
un prapure pentru invelit
- Mod de preparare pentru reteta de drob de miel in prapure
- Spalam bine organele, cu apa rece, ca sa iasa sangele din ele.
- Punem organele intr-o oala cu apa si le lasam sa fiarba aproximativ 30 de minute, pana se gatesc.
- Intre timp, spalam bine si punem si prapurele sa stea in apa rece.
- Cand sunt gata fierte organele le scoatem din apa in care au fiert si le lasam sa se raceasca.
- Dupa ce s-au racit le taiem bucati mai mici si le tocam cu ajutorul mini tocatorului sau masinii de tocat carne. Sau, daca avem rabdare le putem taia cu cutitul, lasandu-le bucati mai mari decat le toaca masina de tocat carne. Atentie insa atunci cand folositi robotul de bucatarie sa nu le tocati prea tare si sa le transformati in pasta.
- Spalam ceapa, usturoiul, mararul si patrunjelul si le tocam marunt dupa care le adaugam peste amestecul de organe de miel tocate.
- Asezonam cu sare si piper dupa gust.
- Batem ouale, topim untul si le adaugam in compozitie dupa care amestecam bine totul.
- Punem intr-o tava de cozonac hartie de copt.
- Scoatem prapurele din apa si il scugem bine.
- Intindem prapurele si il asezam pe fundul tavii de copt lasand marginile sa “cada” in exterior. Il pozitionam cat de cat cu mijlocul pe centrul tavii.
- Punem umplutura in tava, peste prapure, o presam bine si o nivelam, dupa care tragem restul de prapure ramas, care “iese” din tava, peste aluatul de drob de miel si il acoperim.
- Dam tava la cuptorul incins in prealabil la 190 de grade pentru aproximativ o jumatate de ora, maxim 40 de minute, pana cand vedeti ca se rumeneste prapurele de deasupra. Daca il lasati mai mult va iesi mai uscat. Depinde de gusturile fiecaruia.
- Cand este gata il scoatem din cuptor, il lasam la racit dupa care il putem taia felii si servi.
- Se poate servi atat rece cat si cald, ca si aperitiv.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Acum vreo saptamana n-as fi vrut sa mai aud de drob. Acum, uitandu-ma la al tau, parca iar mi-e pofta :))
Claudia V says
Sa stii ca ai dreptate :))) Si eu la fel gandesc acum ca nu il mai am in frigider :)))
Victoria Gabriela says
Am vrut sa spun “bucati”…Scuze ;) Imbratisari!
Victoria Gabriela says
Ti-a iesit foarte bine! Imi place asa mozaicat, cu bacati mai mari prin el. Cu siguranta a fost un succes!
Claudia V says
Multumesc, Victoria! A fost bun, intr-adevar ;)