Salată de vinete cu dovlecei (de post). Rețetă de aperitiv de post gustos și ușor de făcut. Salată de vinete fără maioneză. Salată de vinete cu ceapă și dovlecel.
Îmi place foarte mult salata de vinete. Problema e că din motive de sănătate nu prea am voie să o consum pe cât de mult și des aș vrea. De cele mai multe ori o salată de vinete simplă, cu ceapă, fără maioneză, ca în rețeta de aici. Când am la dispoziție și ceva tahini îl folosesc și fac o salată de vinete libaneză (baba ganoush) a cărei rețetă o găsești aici.
Ei bine, anul acesta am decis să încerc altceva. O combinație de dovlecel cu vânătă adică o salată de vinete cu dovlecei. Ultimii sunt mai ușor de digerat și, combinându-i cu vânăta rezultă o salată mult mai gustoasă după părerea mea, dovlecelul dându-i un gust ușor dulceag.
Am făcut varianta simplă, doar cu ulei și ceapă și ne-a plăcut foarte mult. Se poate pune însă și maioneză dacă doriți. fie ea de post sau din ouă. Și, dacă aveți, vă recomand să adăugați și o lingură de pastă de susan. Iese și mai gustoasă și e perfectă într-o zi de post. Dar și în restul zilelor fiind mult mai puțin calorică și mai ușor de digerat.
În funcție de gusturi și preferințe se mai poate pune și usturoi, zeamă de lămâie și alte condimente. Noi o consumăm așa simplă și e perfectă ca și aperitiv de post, aperitiv pe care îl puteți face atât vara și toamna cât și pe timpul iernii dacă puneți vinete și dovlecei la congelator sau borcan. Aveți aici rețeta de vinete la borcan sau vinete la congelator.
Vezi în video de mai jos cum se face salata de vinete, rețeta de bază
Apasă pe poză și apoi abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Hai să vedem cât de simplu se face!
- 4 vinete medii
- 2 dovlecei medii
- o ceapă albă sau roșie
- 30 ml ulei
- sare după gust
Salată de vinete cu dovlecei (de post)
- Coacem vinetele, le decojim și le lăsăm la scurs și răcit pe un tocător înclinat sau într-o strecurătoare pusă peste un castron așa încât să se scurgă zeama pe care o lasă.
- Dovleceii îi curățăm de coajă, îi tăiem cuburi de mărime potrivită și apoi îi punem la fiert într-o oală în care am pus suficientă cu apă și o lingură cu sare. Fierbem aproximativ 10 minute, până vedem că se înmoaie și putem băga furculița în ei după care îi scoatem rapid, îi punem, ca și vinetele, într-o strecurătoare așezată pe un castron. Îi lăsăm la scurs și răcit. Sfat: dacă aveți posibilitatea, ideal ar fi să fierbeți dovleceii la aburi. În felul acesta vor fi mai puțin apoși la final.
- După ce s-a răcit dovlecelul îl punem pe tocător și îl tocăm cu tocătorul de vinete după care îl punem înapoi în sită la scurs. Am observat că în felul acesta lasă mult din zeamă fără a fi nevoie să îl stoarcem în mână.
Vezi mai jos și reteta video scurtă.
Apasă pe poză și abonează-te și tu la canalul de Youtube!
- După ce observăm că dovlecelul tocat a lăsat suficientă zeamă ne ocupăm și de vinete. Scurse bine, punem vinetele pe un tocător și le tocăm mărunt cu tocătorul de vinete sau chiar cu un cuțit dacă acesta este din inox sau ceramică.
- Curățăm și tocăm și ceapa cât mai mărunt. Eu obișnuiesc să adaug și ceapa tocată pe tocător atunci când toc vinetele. În felul acesta se toacă și mai mărunt decât doar la cuțit.
- Punem într-un castron vinetele împreună cu dovlecelul și amestecăm bine.
- Adăugăm sare după gust și aproximativ 30 ml de ulei. Eu prefer uleiul de măsline dar, dacă nu vă place gustul acestuia este indicat să folosiți ulei de floarea soarelui.
- Uleiul îl vom turna treptat, ca la maioneză. Turnăm o parte, amestecăm apoi iar turnăm și amestecăm. Puteți pune chiar mai mult de 30 ml de ulei. Eu prefer varianta mai puțin uleioasă.
- Servim unsă pe pâine, alături de roșii sau ardei copți.
Să aveți poftă la salată de vinete cu dovlecei!
Eva Anca says
Ce idee grozavă! Nu m-am gândit niciodată să combin vinetele cu dovleceii în salată, dar chiar voi testa, sunt curioasă. Sigur gustul este delicios.
Claudia Vasilache says
Sper sa iti placa! De cand am descoperit varianta asta doar asa fac si mi se pare mai buna decat cea clasica.