• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • vegane (de post)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

August 17, 2018 · 2 Comments

Vinete coapte puse la congelator pentru iarnă

Dulceturi/Conserve· vegane (de post)

Spune si altora!
 5     
5
Shares

Vinete coapte puse la congelator pentru iarnă

Acum 2 ani publicam pe blog rețeta de salată de vinete la borcan pentru iarnă – o poți vedea aici. Ei bine, atunci nu m-am gandit să scriu pe blog și cum se pot păstra vinete coapte puse la congelator pentru iarnă.

Asta pentru că mi se pare o rețetă foarte simplă și pe care o știe toată lumea. Sau mai bine spus, nu știu dacă se încadrează prea bine la capitolul ”rețete culinare” ci mai degrabă la cel practic, gen ”how to…” (”cum să…”).vinete la congelator

Probabil că următoarea întrebare o să fie: bun, și atunci de ce vrei acum să publici cum se pun vinete la congelator pentru iarnă? Răspunsul e unul simplu. Lecturi și Arome nu e neapărat un blog cu rețete culinare ci are și o categorie de sfaturi practice. Mai puțin dezvoltată, ce-i drept.

Nu strică însă ca și această parte a blogului să fie pusă în valoare. Iată deci motivul pentru care acum vă voi spune cum se pun vinete la congelator pentru iarnă și pentru care vor mai urma astfel de articole, rețete simple, practice și de mare ajutor pentru orice gospodină.

Revenind la vinetele noastre, adică la subiectul de astăzi, vinete coapte puse la congelator pentru iarnă  să vedem cum în continuare cum trebuie procedat ca să ne bucurăm de ele și pe timpul iernii.

E drept că în zilele noastre găsim vinete în supermarketuri și iarna dar cred că știm cu toții că nu prea au gust, ca orice legumă care e coaptă în afara sezonului. Ca să nu mai zic că sunt și foarte scumpe și mai greu îți permiți să cumperi vinete ca să le coci în toiul iernii.

Așa că varianta strămoșească de conservare a vinetelor prin coacere și apoi păstrare la congelator este cea mai bună, mai simplă, mai practică și mai ”în buget”.

Iată câteva lucruri de bază de care trebuie să ții cont atunci când vrei să conservi vinete coapte, puse la congelator pentru iarnă:

1. Cele mai bune vinete pentru copt și pus la păstrare peste iarnă sunt cele de acum, de la final de august. Asta raportându-ne și la factorul preț, nu doar calitate.

2. Pentru a coace și păstra vinete la congelator trebuie să le alegem pe cele mari, bine coapte, negre.

3. Coacerea vinetelor se poate face direct pe flacăra de la aragaz, pe o tavă așezată pe ochiurile de la aragaz, pe jarul gratarului din curte (cine are) sau chiar și în tava de la cuptor. Fiecare după posibilități.

4. După ce le coacem le curățăm pe cât posibil mai repede chiar dacă acestea ne vor frige puțin degetele.

5. Odată curățate  le vom pune pe un fund de lemn sau într-o strecurătoare de plastic ca să se scurgă zeama lăsată de ele. Zeamă care este amară și pe care o vom arunca mai apoi.vinete coapte la congelator pentru iarna

6. NU vom folosi la curățat sau pentru scurs obiecte din metal pentru că vinetele se vor înegri în contact cu acesta! Ideal este, cum spuneam și mai sus, folosirea lemnului sau a plasticului.

7. Evitați pe cât posibil folosirea apei atunci când curățați vinetele și nu le spălați după curățare. Ele se vor îmbiba și mai mult cu apă și se vor amărâ în timp dacă nu le veți scurge foarte bine.

8. Dacă veți coace vinetele direct pe flacăra de la aragaz, evident că acesta se va murdari și va trebui cuățat. Pentru a face mai ușor curățarea acestuia se folosește folie de aluminiu care se asează pe aragaz, în 1-2 straturi, de jur împrejurul ochiurilor aragazului. După coacere se îndepărtează folia ți aragazul va rămâne curat. Eventualele părți murdare se pot curăța ușor cu apă și soluții speciale pentru curățat aragazul.

9. Vinetele se coc cel mai bine pe o tavă/tablă speciala pentru copt, pusă pe aragaz, dacă puneți peste ele, ca și capac o oală. În felul acesta ele se vor coace și datorită aburilor și procesul de coacere va dura mult mai puțin.

10. La iarnă, când doriți să le folosiți vinetele trebuie dezghețate cu o zi înainte și puse la scurs. Se poate face salată de vinete, dacă se toc cu o lingură de lemn sau plastic sau se pot folosi în diferite alte mâncăruri în care se folosesc vinetele coapte în prealabil.

Vinete la congelator pentru iarnă
 
Save Print
Prep time
1 hour
Cook time
15 mins
Total time
1 hour 15 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Conserva pentru iarna
Cuisine: Romaneasca
Serves: o portie
Ingrediente
  • vinete
  • pungi pentru congelator
  • etichete
3.5.3251

Vinete coapte puse la congelator pentru iarnă

  • Coacem vinetele pe aragaz, gratar sau în cuptorul de la aragaz.
  • Curățăm vinetele de coajă.
  • Punem vinetele curățate fie pe un fund de lemn, fie într-o strecurătoare de plastic și le lăsăm la scurs cât mai mult timp, de preferabil peste noapte.
  • A doua zi punem vinetele în punguțe speciale pentru congelator.
  • Lipim pe pungi etichete (vezi AICI modele GRATIS de etichete) în care scrie ce este în conținutul pungii și anul în care le-am pus la congelat.
  • Punem la congelator până în momentul în care dorim să le consumăm. Notă: congelarea acestora este de preferat să nu depășească 5 luni pentru că își vor pierde din proprietăți.

Iată și varianta video a acestei rețete

Nu uita sa te abonezi și tu la canalul de Youtube
pentru a fi la curent cu ultimele rețete video!

Să aveți spor la pregătit vinete coapte puse la congelator pentru iarnă!


Spune si altora!
 5     
5
Shares
 
5
Shares
 5    
« Înghețată de banane cu doar singur ingredient (+rețetă video)
Wrap cu șuncă de pui și legume, perfect pentru micul dejun »

Comments

  1. Barbos says

    December 5, 2019 at 9:51 pm

    Ca sa nu va frigeti degetelele procedati in felul urmator: puneti vanata coapta pe planul de lucru. Cu varful unui cutit taiati coaja langa codita si trageti cutitul in jos pana la varful vinetei. Repetati procedura pana indepartati toat coaja. Daca mai ramane pulpa pe coaja, luati-o cu o lingura. Nu uitati, daca vreti sa aveti niste vinete albe si frumoase, acestea trebuie curatate imediat, spre deosebire de ardeii copti care trebuie sa stea acoperiri sa se inabuse.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      December 6, 2019 at 9:37 am

      Multumim pentru sfaturi! Sunt bine venite! :)

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Care sunt cele mai importante elemente dintr-o patiserie? June 20, 2022
  • Cum alegi paharele de vin? May 28, 2022
  • Ciorbă de urzici cu orez acrită cu borș May 5, 2022

Archives

August 2018
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« Jul   Sep »

Copyright © 2022 · captivating theme by Restored 316