Somon la cuptor cu portocale și lămâie
După mesele încărcate de bunătăți nu tocmai ușor de digerat, știți voi la ce mă refer, a prins bine o pauză adică un prânz cu somon la cuptor. Îmi place somonul și de multe ori sunt atentă la ofertele pe care le văd prin magazine când merg la cumpărături. Profit de ele și așa ne bucurăm destul de des de prânzuri sau cine la care somonul este prezent.
De multe ori gătim rapid somonul, la tigaie și îl mâncăm alături de niște orez basmati, și el fiert simplu și asezonat cu sare, piper și ceva ulei de măsline. De data asta, zile de sărbătoare fiind m-am gândit să pregătesc o rețetă mai festivă cu somon. Și să-l gătesc altfel. Așa că am ales să-l fac la cuptor cu portocală și lămâie.
Poate părea o rețetă sofisticată dacă e să te iei după denumirea ei însă, în fapt este o rețetă foarte simplă și tare ușor de făcut. În plus e și rapidă. În 30 de minute, cu tot cu curățatul peștelui, poți pune pe masa familiei tale un fel de mâncare elegant, gustos, savuros.
- 600 grame de file de somon
- 2 portocale mici sau o portocala mai mare
- o lămâie
- sare, piper după gust
- ¼ linguriță oregano
- ¼ linguriță rozmarin
- 2 linguri de ulei de măsline
Mod de preparare somon la cuptor cu portocale și lămâie
- Curățăm pielea peștelui de solzișorii cu ajutorul unui cuțit.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și ungem o tavă cu 2 linguri de ulei de măsline.
- Punem bucățile de somon în tavă, cu pielea în jos.
- Condimentăm cu sare, piper, oregano, rozmarin sau alte condimente după gust.
- Stoarcem jumătate din lămâie și o portocală. Cealaltă jumătate de lămâie și portocală le tăiem felii.
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Click pe clopoțel pentru a fi primul care află noutățile!
- Combinăm zeama de lămâie cu cea de portocală și punem peste ele o lingură de ulei de măsline.
- Adăugăm lichidul peste peștele din tavă.
- Punem din loc în loc feliile de lămâie și portocală rămase.
- Dăm la cuptor pentru 15-20 de minute și gata mâncarea noastră.
Să aveți poftă la somon la cuptor cu portocale și lămâie!
George says
Uite o alta reteta folosita des de mine in Scandivaia:
ungi somonul cu unt topit si presari seminte de floarea soarelui (fara coaja evident) si cateva stafide, putin busuioc uscat. Eventual pui alaturi, cateva felii de mere si 2-3 rosii cherry (nu e obligatoriu). Catva boabe de ienupar sunt esentiale.
Totul stropit cu un vin alb, sec, zeama de la o lamaie. Se stropeste somonul odata la 10 minute.
La cuptor 20-25 minute la 180 grade, neaparat in tava ceramica sau de sticla.
Ca garnitura, orez basamati (indian neaparat) care dupa ce e fiert, il calesti in wook cu putin unt si o lingurita de praf de turmeric sa ii dea culoare.
Eventual adaugi si 2-3 frunze de curry.
La final, un pahar de vin alb, chardonay neaparat.
Claudia Vasilache says
Multumim pentru reteta! Suna foarte bine! Am sa incerc si eu cu prima ocazie :)