Câte nu ar fi de spus despre gastronomia italienească?
Dar dacă ar trebui să mă limitez la o caracterizare succintă, aș folosi, cu siguranță următoarele cuvinte: pizza, spaghetti, lasagna, tiramisu…
Altfel spus, o infinitate de gusturi și arome divine, care te îmbie să călătorești în Italia, doar pentru a savura adevărata „cucina italiana”.
Pentru un răsfăț simbolic al papilelor gustative, te invit să urmărești articolul de față. Vei afla o mulțime de lucruri interesante despre bucătăria italienească și mai ales, despre cele mai bune deserturi italienești.
Ce trebuie să știi despre bucătăria italienească
Italia este renumită în întreaga lume pentru diversitatea preparatelor culinare. Acestea fac ca bucătăria italiană să fie recunoscută la nivel mondial, de ani și ani de zile.
Renumele și l-a format datorită simplității și, în același timp, a rafinamentului, pe care le oferă în farfuriile cu preparate delicioase și frumos asezonate.
Fiind „părinții” pastelor, italienii au devenit maeștri la prepararea unei mari varietăți de paste. De la penne, spaghetti, tortellini, farfalle, la gnocchi, cannelloni, fettuccine sau ravioli, toate sunt „invențiile” italienilor. Acestea se servesc cu diferite sosuri și cărnuri.
Alte ingrediente folosite frecvent în bucătăria italienească sunt: uleiul de măsline, roșiile, numeroasele feluri de brânza (mozzarella, gorgonzola, ricotta, mascarpone etc).
Pe lângă toate acestea, nu pot să omit varietatea de produse de patiserie și deserturi specifice italienilor.
În Italia, aproape că nu există masă care să se încheie fără un desert delicios.
Majoritatea deserturilor lor sunt răcoritoareși ușoare, cu gusturi de inegalat.
Ce trebuie să încerci din bucătăria italienească
Dacă până acum nu ai fost în Italia sau nu ești familiarizat cu bucătăria lor, să nu crezi că italienii mănâncă doar pizza și paste. Meniurile restaurantelor italienești sunt extrem de bogate și diversificate.
În momentul de față, o bună parte dintre rețetele renumite ale bucătăriei italienești sunt răspândite în restaurantele din întreaga lume.
Totuși, gustul multora dintre ele nu poate fi comparat cu cel dat de bucătarii italieni, autohtoni.
Așa că, atunci când ajungi în Italia, trebuie neapărat să încerci:
- pizza, preparatul care face înconjurul lumii, gătităîntr-o multitudine de variante
- Pasta alla Carbonara, felul de paste cel mai cunoscut
- Lasagna, mâncarea „în straturi”, cu paste, carne tocată, cașcaval și roșii
Combină aceste preparate cu câte un vin potrivit. Italienii vor ști ce săîți recomande. Mergi pe mâna lor cu încredere!
Pe lângă aceste preparate renumite, mai poți alege: o multitudine de salate, diverse feluri de mâncare cu fructe de mare, focaccia și multe altele.
Cele mai bune deserturi italienești
După ce savurezi o asemenea masă copioasă, nu sări peste deserturile celebre, a căror savoare doar în Italia poți să o găsești. Poți alege între: panettone, tiramisu, panna cotta, crostata, cannoli etc.
Dacă te-am convins să alegi cele mai bune feluri principale, cred că vei avea nevoie de ajutor și pentru a alege desertul.
Așadar, îți propun o listă a celor mai bune 6 deserturi italienești.
- Panna Cotta
Acest desert rafinat este unul dintre cele mai vechi deserturi din peninsulă. În orice restaurant vei poposi, vei găsi în meniu cel puțin o variantă de panna cotta. Spun „o variantă”, deoarece este un desert generos și permisiv. Poate fi însoțit de mai multe sosuri: fie pe bază de ciocolată, fie pe bază de fructe, cafea sau caramel.
Traducerea liberă a acestui desert ar fi „smântână coaptă”, însă ingredientul de bază nu este smântâna, ci frișca lichidă. Aceasta îi dă o consistență finăși mătăsoasă și se recomandă aromatizarea ei cu vanilie.
- Tiramisu
Cu siguranță ai savurat, măcar o dată, minunatul desert Tiramisu. El este nelipsit din meniurile restaurantelor din întreaga lume, iar în cele din Italia pare a fi cel mai căutat.
Se bucură de o popularitate atât de mare, datorită efectului energizant pe care îl dă consumatorilor. Acesta se datorează conținutului mare de cafea pe care îl are crema. Din acest motiv se și numeste tiramisu, care în italiană înseamnă „ridică-mă!” sau „trezește-mă!”.
- Crostata
Numele acestui desert provine de la crusta din aluat în care este învelit. Crostata este practic o plăcintă, care conține în interior diverse umpluturi: gemuri de caise, cireșe, fructe de pădure, riccota și chiar ciocolată.
Deși americanii și-au însușit originea acestei plăcinte, celebra „pie” americană provine de la italieni.
- Cannoli
Acest desert este specific sicilian și reprezintă un cornuleț delicios, umplut cu cremă de ricotta. Aluatul prăjit are marginile decorate cu ciocolată, fructe de pădure sau fistic.
Dacă ajungi în Italia si vrei să comanzi un astfel de desert, va trebui să ceri un cannolo. Comandândcannoli, vei primi mai multe, fiindcă reprezintă forma de plural a cuvântului. Dar te asigur că dacă inițial vei cere unul singur, următoarea comandă va fi pentru o porție întreagă.
- Panettone
Italienii au inventat propria variantă de cozonac, rezultând astfel celebrul panettone. În funcție de zonă, poate să aibă mai multe forme, însă cel mai cunoscut are o formă rotundă, ca un dom. Aluatul pufos, dulce și bine crescut este amestecat cu stafide și numeroase varietăți de fructe confiate.
- Cornetto
De obicei, italienii își încep dimineața cu un espresso sau cappuccino, savurat lângă un cornetto. Acesta din urmă este varianta mai dulce a celebrului croissant franțuzesc. Cornetto (sau brioche) se consumă doar la micul dejun și poate fi umplut cu ciocolată sau diverse gemuri de fructe.
Leave a Reply