• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

January 7, 2021 · Leave a Comment

Tort alb ”Fulg de Nea” cu crema delicioasă de ciocolată

Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut· Torturi

Spune si altora!
 114     
114
Shares

Tort alb ”Fulg de Nea” cu crema delicioasă de ciocolată

Pentru masa festivă de Crăciun am pregătit un tort alb. Anul acesta a lipsit, din păcare, zăpada așa că am vrut să compensăm această lipsă, vizual, evident, cu un tort care să ne aducă aminte de zăpezile de altă dată. Așa că am făcut acest tort pe care l-am denumit ”Fulg de nea”.

Ideea mi-a venit de la denumirea celuilalt tort avut anul trecut de sărbători și pe care l-am denumit tort ”Bulgăre de zăpadă” fiindcă semăna cu un bulgare, fiind un tort sub formă de cupolă, făcut, de data aceasta la rece, fără coacere.

tort alb

Modul de preparare al tortului de azi este simplu. Rețeta este una foarte ușor de pus în practică. Avem nevoie de un blat din pandișpan pe care îl putem face fie din ouă întregi fie folosind ouale separate. Ambele rețete sunt deja pe blog publicate în detaliu – vezi AICI și AICI.

Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram, Youtube
Vino și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome
– apasă aici  pentru înscriere

Pentru cremă vom folosi mascarpone, smântână pentru frișcă și ciocolată albă. O variantă de cremă de ciocolată albă cu mascarpone găsiți AICI. Pentru acest tort, cum aveam nevoie de o cantitate mai mare de cremă am modificat ușor rețeta. O să arăt mai jos cum am procedat. Așa că hai să vedem cum se face.

Tort alb ”Fulg de Nea” cu crema delicioasă de ciocolată
 
Save Print
Prep time
2 hours
Cook time
40 mins
Total time
2 hours 40 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Desert
Cuisine: Romaneasca
Serves: 12 portii
Ingrediente
  • - pentru blat
  • 5 ouă medii
  • 125 grame de zahăr
  • 150 grame de făină albă de grâu
  • 3 linguri de ulei
  • o lingură cu esență de vanilie
  • un vârf de cuțit cu sare
  • 5 grame de praf de copt
  • - pentru cremă
  • 250 grame de mascarpone
  • 100 grame de ciocolată albă
  • 250 grame de smântână pentru friscă cu peste 30% grăsime
  • - pentru sirop
  • zeama de la un compot sau
  • 100 ml de apă fierte împreună cu 2 linguri de zahăr
3.5.3251

Mod de preparare pentru tort alb ”Fulg de nea”

  • Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă rotundă cu diametrul de 18 cm punând în ea hârtie de copt.
  • Spargem ouăle într-un castron, adăugăm un praf de sare și le batem cu mixerul pentru 1-2 minute cât să se desfacă după care adăugăm zahărul și esența de vanilie.
  • Continuăm să le batem până când își triplează volumul și se albesc la culoare.
  • Adăugăm uleiul și mixăm scurt după care nu mai folosim mixerul.
  • Cernem făina împreună cu praful de copt.
  • Adăugăm amestecul de făină în cel de ouă și zahăr, cu mișcări ușoare, de jos în sus așa încât să păstrăm aerarea ouălor obținută mai devreme.
  • Turnăm compoziția obținută în tava pregătită în prealabil și dăm la cuptor pentru 40 minute, în funcție de cum coace cuptorul. Facem testul cu scobitoarea și, dacă iese curată scoatem tava din cuptor și apoi blatul din tavă și lăsăm la răcit pe un grătar.

Rețeta în format video o poți vedea mai jos
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!

  • Pentru a face crema, rupem ciocolata bucăți, o punem într-un castron și adăugăm peste ea 100 de grame de smântâna fierbinte. Dăm deoparte și lăsăm se se tempereze (să ajungă la aceeași temperatură) după care amestecăm bine și lăsăm la răcit.
  • În alt castron punem mascarpone, restul de 150 de grame de smântână și esența de vanilie. Amestecăm bine cu ajutorul mixerului.
  • Turnăm treptat ciocolata topită peste amestecul de mascarpone și smântână
  • Amestecăm bine formând în felul acesta crema pe care o vom da la rece pentru câteva ore, cel mai bine peste noapte. Se poate răci și rapid dacă o lăsați la congelator pentru maxim 30 de minute.
  • A doua zi, după ce și blatul și crema sunt răcite montăm tortul.
  • Tăiem blatul în 3 felii orizontale.
  • Punem pe un platou o felie de blat, însiropăm bine și punem peste acesta o treime din cremă apoi o altă felie de blat și procedăm la fel și cu restul de blat și cremă. Ultimul strat va fi cel de cremă pe care îl vom întinde de jur împrejurul tortului.
  • Ornăm cu fulgi de cocos și bomboane Raffaello – vezi aici rețeta.
  • Dăm la rece și feliem a doua zi când servim cu poftă.

Să aveți poftă la savurat o felie de tort alb ”Fulg de nea” cu cremă de ciocolată!

Vă invit să vedeți și cum se face un tort cu blat  umed și cremă de ciocolată neagră


Spune si altora!
 114     
114
Shares
 
114
Shares
 114    
« Tort festiv de Revelion cu cremă de ciocolată
Cele mai bune rețete italienești »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

January 2021
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
« Dec   Feb »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316