Ciorbă de salată verde de post
Ciorba de salată verde e specifică zonei Ardealului. La noi, în Moldova nu se obișnuiește să se facă. Nu știu de ce ca doar e si gustoasă și sănătoasă. Unde mai pui să, în sezon, o capățână de salată verde e și ieftină așa încât, cu puțini bani poți pune pe masă o mâncare gustoasă și sănătoasă.
În Ardeal ea se face cu carne și devine un fel de mâncare și destul de sățios dat fiind faptul că mai are smântână și ou în compoziție, mai exact niște ”zdrențe” din omletă. Se face omleta și se taie fâșii și se pune în ciorba, la final.
O ciorbă de salată, ”zamă de salată” cum i se mai zice uneori în Ardeal, nu se face doar într-un singur fel. Există mai multe variante. Am publicat și eu, acum ceva timp, o rețetă de ciorbă de salată pe care mi-a dat-o mătușa mea, olteancă la origini dar căsătorită în Ardeal.
De ani buni de zile locuiește într-un sătuc de pe lângă Brașov iar rețeta aceasta era preferata soțului ei, adică a unchiului meu, evident.
Ce vreau eu să vă spun e că, de obicei o ciorbă de salată se face cu carne, cu afumătură doar că rețeta mătușii mele este ceva mai dietetică și nu conține carne. Doar cele ”zdrențe” de ou despre care vă spuneam la început. Adică este o rețetă ovo-lacto-vegetariană. AICI puteți citi rețeta de la ea.
Cum suntem acum în plin post al Paștelui și cum, primăvară fiind e chiar sezonul în care salata verde se găsește din belșug, m-am gândit să încerc să fac o ciorbă de salată verde dar de post, adică vegan. Fără lapte de vacă, fără smântână, fără ou. Zis și făcut. Și a ieșit și ceva gustos așa că o să vă scriu imediat cum să procedați pentru a face ciorbă de salată verde.
- o căpățână de salată verde (aproximativ 500 grame)
- 2,5 litri de apă
- un morcov
- 3 linguri de ulei
- 2 linguri de mix uscat de legume de la Solaris
- 75 grame de orez
- sare și piper după gust
- 500 ml de lapte de caju
- zeama de la 2 lămâi
Mod de preparare pentru ciorbă de salată verde de post
- Desfacem și spălăm salata verde după care o tăiem în fâșii.
- Spălăm și curățăm morcovul după care îl radem pe răzătoarea mică.
- Încingem uleiul într-o tigaie și apoi adăugăm morcovul ras. Amestecăm și lăsăm să se călească jumătate de minut după care adăugăm apă cât să îl cuprindă.
- Între timp adăugăm mixul de legume uscate în apă și punem oala cu apă pe aragaz ca să se încălzească. E mai bine să folosim în continuare apa caldă și nu rece.
- Lăsăm să se gătească 5-6 minute după care adăugăm orezul și încă 500 ml de apă.
- Gătim orezul să încă 10 minute (sau mai mult, în funcție de felul de orez pe care îl folosiți, de timpul acestuia de fierbere).
- Turnăm apa fierbinte și punem salata tăiată în prealabil.
- Asezonăm cu sare și piper.
- Lăsăm la fiert încă 5-6 minute. Salata verde fierbe foarte ușor!
- La final adăugăm laptele de caju (vezi AICI cum se face), și el ușor încălzit și mai dăm 2-3 clocote.
- La final adăugăm zeama de lâmâie și servim cu poftă!
Poftă bună la ciorbă de salată verde de post!
[…] Ciorbă de salată verde – vezi AICI rețeta […]