Brioșe cu fulgi de ciocolată neagră
Nu știu dacă e corectă denumirea pe care am dat-o desertului de astăzi, de brioșe cu fulgi de ciocolată pentru că brioșele au și cremă deasupra. Însă m-am gândit că, având acel strat de ciocolată deasupra aș putea să le denumesc așa și nu muffins cu fulgi de ciocolată.
Dar, oricare ar fi denumirea, la urma urmei nu e așa de important. Ce contează mai mult este faptul că această rețetă de brioșe cu fulgi de ciocolată este o rețetă simplă, rapidă și foarte ușor de făcut.
Ca de altfel toate rețetele de brioșe sau muffins sau cupcakes, cum vreți să le denumiți. Ele nu sunt deloc complicate și pot fi făcute chiar și de cei mici. Sau împreună cu cei mici, Depinde de vârstă, evident.
Eu nu am avut fulgi de ciocolată cumpărați de la magazin așa că am improvizat și am făcut în casă folosind o ciocolată neagră, amăruie, cu conținut mare de cacaă pe care am tocat-o grosier cu ajutorul unui cuțit, folosindu-mă, evident, de un tocător de lemn. Cum altfel să poți tăia o ciocolată care este foarte tare. E logic, nu? :)
Există însă și de cumpărat fulgi de ciocolată dacă nu vreți să îi faceți chiar voi acasă. Se găsesc în magazine, fie în cele fizice, fie în cele online.
- 2 ouă
- 200 ml lapte dulce
- 100 ml ulei
- 100 grame de zahăr brut (melasă)
- 225 grame de făină albă de grâu
- 25 grame de cacao
- 50 grame de ciocolată neagră
- o lingură cu praf de copt (8 grame)
- o linguriță cu esență de vanilie
- un vârf de cuțit cu sare
- pentru ornat
- ciocolată topită și decoruri din zahăr
Mod de preparare pentru brioșe cu fulgi de ciocolată
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă pentru brioșe, punând în aceasta hârtiuțe speciale din hârtie pentru brioșe.
- Batem bine, cu ajutorul mixerului. ouăle întregi, adăugăm zahărul brut (gasesti AICI) și continuăm să batem până acesta se topește.
- Adăugăm laptele, uleiul și esența de vanilie și amestecăm.
- Cu ajutorul unui cuțit tocăm grosier ciocolata și o adăugăm peste amestecul de oua și lapte.
- Separat cernem făina împreună cu cele 25 de grame de cacao, praful de copt și sarea.
- Punem treptat amestecul ingredientelor solide în amestecul ingredientelor lichide și amestecăm, de data asta cu un tel sau cu o paletă de silicon, până la încorporarea completă.
- Turnăm compoziția, cu ajutorul unei linguri, în formele de brioșe umplându-le pe trei sferturi pentru că vor mai crește la copt.
- Dăm tava în cuptorul încins pentru aproximativ 20 de minute, în funcție de cum coace cuptorul. Facem testul cu scobitoarea și dacă iese curată scoatem tava din cuptor și lăsăm la răcit câteva minute după care scoatem brioșele cu fulgi de ciocolată pe un grătar să se răcească complet.
Notă: din această cantitate mi-au ieșit 14 brioșe cu fulgi de ciocolată.
Să aveți spor la făcut brioșe cu fulgi de ciocolată!
Anca says
Foarte practica, rapida si delicioasa reteta. Am facut/o cu zahar normal, dar fara cacao. Multumesc!
Claudia Vasilache says
Cu drag! :) Ma bucur ca ti-a placut! :)
Maria Gheorghisor says
Unde se gaseste melasa?
Claudia Vasilache says
Eu am avut de la Solaris. Se gaseste la magazinele naturiste.
Caut acum pe net sa vad daca se poate comanda online si adaug un link acolo ca sa poti vedea unde am gasit eu online.
Claudia Vasilache says
Maria, uite aici, ca sa nu mai cauti in articol unde am completat: http://l.profitshare.ro/l/4402310