Prăjitură Rumba cu foi de napolitană (prajitură Mozaic)
Cu dorința de a îmi diversifica colecția de prăjituri cu foi de napolitană m-am apucat de făcut cercetări pe net ca să vad ce altceva bun aș mai putea face cu acestea în afară de clasicele napolitane cu cremă caramel și cele cu cremă din rahat sau ciocolata în foi de napolitană.
Și așa am descoperit prăjitura Rumba cunoscută și sub numele de prăjitură Mozaic. Mi s-a părut interesantă mai ales că blatul din pandișpan îmi aducea aminte de un chec cu rahat din caietul vechi de bucate al mătușii mele.
Așa că nu am mai stat pe gânduri și am făcut și eu prăjitura însă nu în varianta ei clasică ci puțin modificată. În mod clasic prăjitura Rumba are un blat din pandispan cu rahat, vișine, nuci, etc, două foi de napolitană și o cremă de vanilie cu unt, cu mici variații.
Ei bine, eu am ales să fac crema de vanilie dar cu cacao. Am zis că să fie totuși altceva decât ce găsiți în mod normal pe net. V-am obișnuit deja cu reinterpretările pe care le fac prăjiturilor atât de cunoscute așa că nu e de mirare că și acum am făcut asta. Și sper să vă placă varianta mea.
În același timp am încercat să fac o variantă economică a cunoscutei prăjituri Mozaic așa că am folosit albușurile pe care le avem strânse din timp și puse la congelator. De aceea, o să vedeți, am și cântărit pentru voi în grame albușurile. Ouale pot diferi ca mărime dar aveți și un reper acum.
Vezi mai jos și cum se face napolitana cu cremă caramel și nuci!
Apasă pe poză și ABONEAZĂ-TE și tu!
În varianta clasică se folosesc albușurile și gălbenușurile de la aceleasi ouă, ultimele fiind puse în cremă. Dar, așa cum o să vedeți în continuare se poate face și valorificând albușurile rămase de la alte mâncăruri (cum ar fi maioneza – vezi aici rețeta) iar crema din ouă întregi, așa cum am arătat aici.
- 2 foi de napolitană
- Blatul din albusuri ----
- 5 albușuri (157 grame)
- 75 grame de zahăr
- 100 grame de rahat
- 100 grame de vișine fără sâmburi și scurse bine de zeamă
- 100 grame de miez de nucă
- 70 grame de făină albă de grâu
- o linguriță rasă cu praf de copt
- 2 linguri de esență de rom
- un vârf de cuțit de sare
- Crema ----
- 3 oua
- 75 grame de zahăr
- 20 grame de făină
- 20 grame de cacao
- 400 ml lapte dulce
- o lingură de esență de vanilie
- 150 grame de unt cu 82% grasime
- Glazură -----
- 2 lingurițe cu vârf de cacao
- 2 lingurițe de zahăr tos
- 3 linguri de apă rece
- o lingură cu unt
Mod de preparare pentru prăjitură Rumba cu foi de napolitană
- Începem prin a pregăti blatul din albușuri. Albușurile de decongelăm cu o seara înainte și când ne apucăm de treabă aceste trebuie să fie la temperatura camerei.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă de 25/23 punând în ea hârtie de copt.
- Punem albușurile în vasul de mixer (vezi aici de care folosesc), adăugăm esența și un praf de sare și le batem până se albesc, devin o spumă albă și cresc în volum. Adăugăm zahărul și continuăm să le batem până când spuma devine fermă. Dacă încercăm să întoarcem vasul aceasta nu cade.
- Cât timp albușurile se bat tocăm mărunt nuca cu ajutorul unui cuțit și tăiem cubulețe mici rahatul. Nota! Pentru a tăia mai ușor rahatul treceți cuțitul prin făină albă de grâu.Pe măsură ce tăiați cuburile, pentru a se lipească între ele se tăvălesc prin puțină făină.
- Dăm mixerul deoparte și adăugăm pe rând e rahatul, nuca, vișinele și făina și amestecăm cu ajutorul unei spatule de silicon, cu mișcări ușoare, de jos în sus, pentru a nu pierde aerarea albușurilor obținută prin baterea acestora. Pentru mai multă siguranță, dacă sunteți începători, adăugați și o linguriță rasă de praf de copt.
- Turnăm compoziția în tavă și dăm la cuptor pentru 30 de minute, până se rumenește deasupra. Facem testul cu scobitoarea și dacă iese curat scoatem tava din cuptor și lăsăm la răcit.
- Ne ocupăm de cremă care, dat fiind faptul că are ouă întregi în compoziție, o putem face chiar cu o zi înainte și acum doar așteptăm să se răcească blatul pentru a asambla prăjitura.
- Pentru cremă procedăm așa cum am explicat pe larg în rețeta de cremă de vanilie – vezi aici – doar că am adăugat și cacao. Practic am înlocuit 20 grame de făină cu 20 de cacao.
- Scoatem untul din frigider și îl lăsăm să ajungă la temperatura camerei după care îl frecăm bine cu mixerul dându-i o consistență cremoasă
- După ce crema se răcește și ajunge la temperatura camerei adăugăm untul treptat amestecându-l până la încorporare, repetând operațiunea până când îl terminăm. Atenție! Crema se poate tăia foarte ușor dacă adăugați deodată o cantitate prea mare de unt și amestecați.
- După ce am terminat și crema de făcut începem să asamblăm prăjitura astfel: punem o foaie de napolitană în tava în care am copt blatul, adăugăm jumătate din cremă și întindem pe toată suprafața, punem peste cremă blatul din albușuri apoi restul de cremă și încheiem cu o altă foaie de napolitană.
- Opțional se poate glazura foaia de napolitană (în varianta clasică rămâne așa simplă) cu o glazură făcută rapid din cacao, apă zahăr, esență și puțin unt. Amestecăm apa cu zahărul, esența și cacaoa și punem la fiert până când se îngroașă/leagă. Dăm de pe foc și adăugăm untul. Amestecăm bine și apoi turnăm peste foaia de napolitană.
- Dăm prăjitura la rece și după ce se întărește crema o putem tăia în mărimea dorită. Se poate aștepta și până a doua zi, caz în care foile de napolitană se vor înmuia. Dacă preferați să fie ușor crocante atunci va trebui s-o tăiați după câteva ore.
Să aveți poftă la prăjitură Rumba cu foi de napolitană!
Rokolla says
Arata foarte apetisant si cred ca voi incerca si eu aceasta reteta. Pare a fi una potrivita chiar si pentru mine
Claudia Vasilache says
Astept impresii! :)
Catalina Coman says
Cat de bine arata. Cred ca o sa o incerc si eu, cat de curând.
Claudia Vasilache says
Astept impresii! :)
Raluca Brezniceanu says
Am luat o suta de grame numai uitandu-ma la poze :))
Albu Steluta Georgiana says
La tine gasesc intotdeauna prajituri deosebite!
yonella says
Imi place foarte mult cum arata, cred ca voi apela la ea pentru Revelion, pare foarte usor de facut.
Mihaela says
Ce bine arata, cred ca o incerc si eu pentru ca sigur o sa-i placa iubitului meu care adora prajiturile cu foi de napolitana.
Claudia Vasilache says
Super! Astept impresii :)
Bianca Ionel | Blogger Iasi says
Claudia eu am azi o luna fara dulciuri si cand vad ce bunatate ai facut, salivez la propriu. Pana acum nu am simtit pofta de dulce, dar la asa prajitura nu as rezista.
Claudia Vasilache says
Wow! Si ai reusit fara macar o bucatica de ciocolata? Esti tare :)))
Lamiita Petre says
Nu ma mai ispiti, ca mi-am ales deja prajiturile :D Era o perioada in care faceam foarte des Rumba. Ma bucur ca mi-ai reamintit de ea, e delicioasa.
Claudia Vasilache says
Ce prajituri faci, Lamiita? M-ai facut curioasa :p
Mihaela Curea says
Imi plac tot mai mult prajiturile cu foi de napolitana, poate de Revelion incerc si eu, acum nu mai gasesc nimic prin magazine :D
Bratu Gabriela says
imi plac reinterpretarile tale! parca m-am plictisit de retete clasice! as incerca-o si eu de craciun, si-asa m-am hotarat la reteta ta de ciocolata de casa si mai voiam inca un dulce, dar nu stiam ce
Doina Racoti says
Ce bine arata! O voi incerca si eu.
Claudia Vasilache says
Multumesc! Astept impresii ;)
Cristina Barbieru says
Cat de bine arata. Pare destul de usor de facut si merge de minune de sarbatori.
Claudia Vasilache says
Multumesc! Da se face usor si merge bine acum de sarbatori!
Camelia says
Arata bine, le-ai incadrat frumos in decorul fotografiei. Daca am s-o pregatesc, o prefer crocanta. Mmm!!!
Claudia Vasilache says
Multumesc! Da, si dupa parerea mea e mai buna cand e crocanta. Se taie si ceva mai usor.
Oana says
Ce bine arata, multumim pentru reteta.
Luca Raluca says
Super reteta! Nu am incercat-o pana acum, insa m-ai convins!
Claudia Vasilache says
Ma bucur! Astept impresii :)
Dragomir Cristina says
nici nu-mi vine sa cred cat de bine poate arata o prajitura relativ simplu de facut. Cam vazut titlul, prajitura in foi de napolitana, sigur nu ma asteptam un asemenea spectacol vizual si de gust.
Claudia Vasilache says
Multumesc pentru aprecieri si ma bucur ca iti place, Cristina!
Da, e chiar foarte usor de facut si ar fi pacat sa nu o incerci acum de sarbatori ;)