Prăjitură semilună cu nucă. Ieftină și ușor de făcut! Prăjitura copilăriei.
Prăjitura semilună cu nucă se numără printre prăjiturile rapide și ușor de făcut chiar și pentru un începător în ale gătitului. Este practic un pandișpan căruia înainte de a se coace în cuptor i se adaugă nucă măcinată.
Apoi, după ce este gata, pentru un aspect festiv, deosebit, acesta nu este tăiat în mod obișnuit, cum se procedează la alte prăjituri, adică dreptunghiuri sau pătrate ci se decupează în formă de semilună.
Pentru a putea face mai ușor decuparea în formă de semilună ideal ar fi să aveți un inel din inox care se folosește pentru a face prăjituri ca aceasta de aici. Însă, pe vremuri, bunicile noastre nu aveau ustensile sofisticate de gătit și cu toate astea făceau această simplă și delicioasă prăjitură semilună.
Cum o decupau? Simplu, ajutându-se de un pahar. Așa că, dacă nu ai un astfel de inel, cum poți găsi aici, nu este nicio problema. Nu intra în panică și nu renunța la a o mai pregati. Caută o căniță și ajută-te de ea la decupat. Hai să vedem cât de simplu se face!
- 6 ouă medii
- 75 ml ulei
- 180 grame de făină
- 125 grame de zahăr
- un varf de cuțit cu sare
- o lingură de esență de vanilie
- 100 grame de nucă măcinată mare
- o lingură cu zahăr brun
- * optional se poate adauga si o lingurița cu praf de copt
Mod de preparare pentru prăjitură semilună cu nucă
- Încingem cuptorul la 180 de grade și pregătim o tavă cu diametrul de 23/24 cm. Punem în ea hârtie de copt.
- Separăm albușurile de gălbenușuri.
- Punem albușurile în vasul de la mixer (eu am unul simplu, ca acesta de aici) adăugăm sarea și esența de vanilie și le mixăm până se albesc și cresc în volum.
- Adăugăm zahărul și continuam mixarea lor până când compoziția devine fermă și nu curge dacă se întoarce castronul.
- Amestecăm gălbenușurile cu uleiul, ca la maioneză până se ommogenizează.
- Punem gălbenușurile peste albușuri și amestecăm cu ajutorul unei spatule (Atentie! NU mai folosim mixerul!), cu mișcări ușoare, de jos în sus.
Vezi mai jos și rețeta video!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
- Adăugăm treptat și făina cernută în prealabil, la fel, încorporând-o cu mișcări ușoare, de jos în sus. Nota! Opțional, dacă ești începător și nu ești sigur pe tine poți adăuga, împreună cu făina și o linguriță de praf de copt. Normal, dacă albușurile sunt bine bătute este suficient pentru ca pandișpanul să crească. Dacă ai decis să adaugi și praf de copt, nu te speria atunci când vei vedea că după ce scoți prăjitura din cuptor aceasta se va lasa în mijloc. E normal să se întample asta.
- Punem compoziția obținută în tavă, nivelăm și presărăm pe deasupra nuca amestecată cu o lingură de zahăr brun.
- Dăm tava la cuptor pentru 30 de minute la 180 de grade. Facem testul cu scobitoarea și dacă iese curată scoatem prăjitura, lăsăm la răcit pe un grătar și apoi o tăiem în formă de semilună. Începem din colțul din dreapta și continuăm în sus până decupăm un rând după care o luăm de la capăt. Cine dorește poate să mai presare și zahăr pudră pe deasupra.
Spor la pregătit prăjitură semilună cu nucă.
Dragomir Cristina says
eu sunt fanul retetelor de genul asta, simple si rapide. Deja imi ploua in gura la prajituricile tale. Eu mi le imaginez si cu glazura de ciocolata deasupra ca sa aiba mai multe calorii.
Claudia Vasilache says
:))))))))))))))) Asta e varianta clasica dar promit ca dupa sarbatori incerc una si plecand de la sugestia ta ;) Ce mai conteaza cateva calorii in plus :p