Ciorbă din cap și coadă de pește proaspăt
O ciorbă din cap și coadă de pește proaspăt, deși o mâncare sănătoasă, nu tentează pe multe gospodine să o prepare pentru că, la prima vedere pare ceva dificil de făcut. Această temere a lor nu este justificată, deoarece ciorba sau borșul de pește este mult mai ușor de preparat decât alte borșuri, ciorbe sau supe.
Care este secretul lui? Într-un singur cuvânt, dacă ar fi să-l spunem, acesta este „nefiertul”. Dacă vrei să îți reușească borșul, peștele NU se fierbe decât câteva minute. Astfel carnea lui va rămâne întreagă și mai tare și nu se va desface în milioane de bucățele.
De aceea ne vom ocupa mai întâi de legume. Legumele se taie în bucățele mici și se pun la fiert în apă cu sare. Trebuie de luat în considerare că apă vei mai avea și de la peștele fiert separat, așa că pentru legume vei folosi doar apă cât să le cuprindă bine. Un litru ar fi suficient. Și orezul se va fierbe tot cu legumele. Pentru asta îl speli și îl lași la înmuiat câteva minute, cât cureți și tai legumele. Așa că mai bine începi cu orezul.
De fapt începi cu peștele, pe care l-ai curățat înainte și l-ai tranșat. Asta dacă nu cumva l-ai rugat chiar pe cel care ți l-a vândut să se ocupe de această operațiune deloc plăcută. Capul și coada le vei pune la borș iar cu restul poți face, în cazul unui pește mare, cel puțin încă alte 2 feluri de mâncare. De exemplu îl poți face prăjit (vezi aici cum se face) cu o mămăliguță alături sau la cuptor, cu sos de roșii.
Pentru ciorbă însă putem folosi doar capul și coada. De la cap se scot ochii și branhiile, ca să nu avem în final un borș amar. Se curăță deci foarte bine capul și se spală foarte bine. Astfel capul va fi în totalitate comestibil, exceptând oasele desigur.
Apoi punem bucățile de peștele la fiert cu apa (1 – 1,5 litri) cât să fie cuprins tot peștele. Se fierbe doar cinci minute (sau un clocot bun), apoi se oprește focul. Practic se fierbe peștele separat pentru a putea îndepărta spuma care se formează.
În etapa următoare se scoate peștele din apa în care a fiert. Apa se strecoară și se adaugă peste legumele cu orez, care între timp au fiert. Se adaugă și carnea de pește, apoi desigur borșul, după gust. Și sare dacă mai trebuie. Se mai dă doar un clocot, cât trebuie pentru borș. Apoi se închide focul, pentru că minunatul borș de pește este gata.
Hai să vedem împreună, în detaliu cum se face o gustoasă ciorbă din cap și coadă de pește proaspăt. Vă mai spun doar un mic secret: ciorba a fost făcută de către soțul meu. El este deci, autorul rețetei.
Nu e prima dată când gătește și când public pe blog ce feluri de mâncare face el. Sper să vă placă și s-o încercați. Vă garantez că a ieșit o ciorba din cap și coadă de peste atât de bună încât mi-a părut rău că nu am făcut mai multă.
- cap și coadă de pește (eu am avut un novac de 3 kg)
- 3 linguri de orez
- 1 morcov
- 1 ceapă
- 1 ardei gras
- o bucată de țelină
- 2 – 2,5 litri de apă
- 500 ml litri de borș de putină (sau după gust în funcție de cât e de acru)
- sare după gust.
Mod de preparare pentru ciorbă din cap și coadă de pește proaspăt
Notă! Pentru această ciorbă din cap și coadă de pește proaspăt am folosit un novac de aproximativ 3 kilograme. Un pește gustos, gras și fără prea multe oase.
- Curățăm foarte bine capul de pește. Scoatem ochii și branhiile pentru a nu se amărâ borșul nostru
- Punem orezul la înmuiat în apă rece cât să-l cuprindă.
- Curățăm legumele și le tăiem cuburi. Morcovul îl putem da pe răzătoare.
- Punem legumele la fiert într-un litru de apă. Fierbem un sfert de ora după care adăugăm orezul și continuăm fierberea încă 10 minute.
- Separat, în altă oală punem și capul/coada de pește la fiert pentru 5 minute (adică un ”clocot bun”). Facem acest lucru pentru a putea da deoparte spuma care rezultă în urma fierberii.
- Dăm deoparte, scoatem peștele și strecurăm zeama rezultată pe care o punem peste legumele cu orez de mai înainte.
- Adăugăm capul/coada de pește și borșul, potrivim gustul cu sare și mai dăm un clocot, aproximativ 5 minute după care ciorba noastră din cap și coadă de pește este gata și îl putem servi cu poftă.
Poftă bună la ciorbă din cap și coadă de pește proaspăt!
cristian dorel says
buna ciorba!
jo says
pai daca nu fierbi pestele bine, zeama cum va avea gust de peste?
Claudia Vasilache says
Pai pestele fierbe foarte repede! Asa ca este fiert bine. Si ciorba are gust de peste chiar daca il fierbem asa putin.
Dragomir Cristina says
Uite ciorba de peste este unul din preparatele de care eu nu vreau sa aud. Imi place pestele foarte mult, indiferent de care ar fi, chiar si din ala cu oase multe si marunte, dar prajit sau gatit la cuptor. Fara ciorba de peste cand vine la tine, da?
Claudia Vasilache says
Ok, bosss! Fara ciorba :)))) Bine ca poate fi cu oase. Eu nu suport pestele care are multe oare. Asa ca fara acest gen de peste cand vin la tine, da? :p