La noi acum sunt pline pietele de ghebe. Asa ca, dupa ce am cumparat ca sa pun la murat am mai luat o tura ca sa imi fac alte doua pofte: o ciorba de ghebe si o mancare simpla de ghebe cu usturoi.
Reteta de la ciorba de ghebe o scriu astazi iar cea de la mancarea de ghebe cu usturoi maine. Asa poate le testati si voi. Sigur mai gasiti ghebe in piata ca sa cumparati macar un kilogram.
Ar fi trebuit sa spun de la inceput ca reteta aceasta de ciorba de ghebe nu este una clasica si mai degraba una dietetica. De ce dietetica? Pentru ca nu este nimic prajit/calit in ulei. Ci doar fiert. Asa ca poate fi pregatita si de catre cei ce au anumite probleme de sanatate.
Insa, daca vreti, puteti sa folositi si doua,trei linguri de ulei in care sa caliti ceapa si morcovul dupa care continuati respectand indicatiile din reteta, pe care le scriu mai jos. Dar mai intai sa va spun ingredientele.
- 300 grame de ghebe
- un ardei
- o ceapa
- 1 morcov
- o bucata de pastarnac
- o lingura de pasta de gogosari
- 500 ml de rosii in bulion
- 1,5 litri apa
- 500 ml bors
- sare, piper dupa gust
Mod de preparare pentru reteta de ciorba de ghebe
- Curatam legumele. Taiem ceapa, morcov si ardeiul bucati cat mai mici. Morcovul il putem da si prin razatoare.
- Buretii ii punem in apa colocotita si ii fierbem doua- trei minute, cat sa le dam un clocot dupa care ii scoatem si ii clatim imediat cu apa rece.
- Taiem gebele mai mari iar cele micute le lasam intregi.
- Punem legumele intr-o oala si adaugam 500 ml de apa. Lasam sa fiarba 10 minute (aproximativ) dupa care punem ghebele si restul de apa.
Vezi in video de mai jos si cum se face tocanita de ghebe cu rosii!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
- Cand observam ca legumele sunt aproape fierte (cam dupa 30 de minute) adaugam rosiile, pasta de gogosari si orezul.
- Potrivim de sare si piper si lasam sa fiarba in continuare inca un sfert de ora dupa care adaugam borsul de putina incalzit usor si mai dam un clocot.
- Oprim focul si optional putem punem putin patrunjel verde dupa care acoperim cu capacul. Lasam cinci minute si apoi servim cu mare, mare pofta ciorba de ghebe pe care am pregatit-o.
Spor la gatit ciorba de ghebe!
[…] Ciorbă de ghebe […]