Tocăniță de ghebe cu roșii. Rețetă de tocana de ghebe cu sos de roșii. Rețetă video, pas cu pas.
Zilele trecute am tras o fugă în piață și, cum era plin de ghebe la vânzare nu am rezistat tentației de sezon și am cumpărat 2 kilograme ca să ne bucurăm de ele cât sunt proaspete. Toamna aceasta a fost una foarte darnică în ce privește recolta de ghebe așa că să tot ne bucurăm de ele în diferite preparate gustoase.
Dacă și tu ai multe ghebe și nu mai știi ce să gătești cu ele îți amintesc ca te blog găsești deja câteva rețete cu ghebe printre care, cea de ghebe pentru iarnă, cea de ghebe cu smântână, ghebe cu maioneză, ghebe cu usturoi sau ciorbă de ghebe.
Ei bine, cum aceste variante le încercasem deja mi-am dorit să fac o altfel de mâncare cu o parte din ghebele cumpărate. Și am optat pentru o tocanaă de ghebe cu roșii. Dacă nu aveți ghebe puteți folosi și altfel de ciuperci în locul acestora și va ieși o mâncarică delicioasă de post.
Cum am avut o cantitate mai mare de ghebe din care am făcut mai multe mâncăruri o să trec la ingrediente ce cantitate de ghebe am folosit eu dupa ce le-am spălat, curățat și opărit în apă fierbinte, așa cum se procedează de obicei atunci când folosim ghebele la gătit. Am povestit in video cum se procedeaza.
- 500 grame de ghebe prefierte
- 400 grame de rosii in bulion
- 2 cepe medii
- 30 ml de ulei
- 0 linguriță cu sare
- ¼ linguriță cu piper
- ¼ linguriță usturoi granulat
Mod de preparare pentru tocăniță de ghebe cu roșii
- Spălăm, curățăm și tocăm mărunt 2 cepe.
- Încingem uleiul într-o tigaie.
- Adăugăm ceapa și o jumătate de linguriță cu sare
- Lăsăm ceapa să se călească câteva minute până devine sticloasă.
- Adăugăm ghebele și amestecăm.
- Gătim împreună 2-3 minute după care adăugăm roșiile din conservă.
- Amestecăm totul bine, asezonăm cu sare, piper, usturoi, după gust
- Gătim împreună până scade zeama și se formează un sos de roșii. Eu am avut o conservă de roșii foarte bună și sosul s-a format imediat. Eventual puteți adăuga și o lingură de amidon sau făină pentru a îngrosa sosul dacă vă place această variantă.
- Când este gata dăm deoparte și servim alături de o mămăliguță caldă.
Să aveți poftă la tocaniță de ghebe cu roșii!
[…] nu doar în supe se folosește această ciupercă, ci și în multe alte mâncăruri cum ar fi o tocaniță, o salată, o ciulama etc. Ca orice ciupercă și buretele de rouă are „surori” periculoase, […]