Acum vreo 5 ani sa tot fie, am mancat la cineva niste ghebe marinate cu otet. Atat de mult mi-au placut ca si dupa atata timp mi-a ramas gandul la ele. Chiar daca acea reteta nu o stiu mi-am zis ca neaparat trebuie sa incerc sa fac ei eu macar cateva ghebe marinate cu otet. De proba si in speranta ca la iarna, dupa ce vor sta la marinat vor avea exact acelasi gust ca si cele pe care le-am gustat candva.
Asa ca m-am apucat sa scotocesc prin toate cartile vechi de bucate mostenite de la bunica, m-am consultat chiar si cu fanii ”Lecturi si Arome”, pe grupul de Facebook. Si asa a rezultat ceea ce poti sa vezi in poze, cateva borcanele cu ghebe marinate cu otet.
Reteta este in principiu asemanatoare cu cea de conopida in otet pentru iarna, cu mici diferente pentru ca m-am ghidat si dupa o carte veche de bucate din colectia ”Cartea satencei” publicata in 1984 si intitulata ”Conserve din legume si fructe”. La majoritatea retetelor de conserve pentru iarna pe care le gasiti pe site am consultat si aceasta carte veche. Asa ca nu puteam sa fac abstractie de sfaturile gasite in ea chiar acum, la reteta de ghebe marinate.
In carte sunt chiar mai multe variante de a pune ghebele la marinat si murat. Eu am ales-o pe cea care care s-a apropiat cel mai mult de reteta de conopida murata pentru ca aveam confirmarea, rezultatul acesteia este unul foarte bun.
Vezi mai jos si cum se pun gogosarii in otet pentru iarna
Nu uita sa te ABONEZI si tu la canalul de Youtube!
Click si pe clopotel pentru a afla cand apare un video nou!
In carte se specifica faptul ca nu doar ghebele se pot marina in acest fel ci si alte feluri de ciuperci de padure: manatarci, galbiori si rascovi. Difera doar timpul de fierbere la fiecare. La manatarci acesta este de 10 minute, la galbiori 15 minute iar la rascovi 8 minute. In cazul ghebelor eu am fiert 20 minute. Dar sa vedem impreuna cum se face reteta de ghebe marinate cu otet.
- 1 kilogram de ghebe
- 150 ml otet
- 500 ml apa pentru marinata
- 2 litri de apa pentru fiert
- o lingura cu sare pentru pus in apa in care fierb
- o lingurita cu varf de sare pentru pus in marinata de otet
- o lingura rasa de zahar
- boabe de mustar
- frunzulite de dafin
- alte condimente dupa gustul fiecaruia
Mod de preparare pentru reteta de ghebe marinate (pentru iarna)
- Curatam, alegem si spalam foarte bine ciupercile de padure.
- Fierbem ghebele in apa cu sare timp de 20 minute.
- Cand sunt gata, le scurgem de apa in care au fiert si imediat le clatim sub jet de apa rece.
- Spalam bine borcanele si pe fundul fiecaruia punem o jumatate de lingurita de boabe de mustar si cateva foi de dafin.
- Asezam ghebele in borcane si apoi facem marinata.
- Amestecam 500 ml de apa cu 125 de ml otet, sarea si zaharul. Punem intr-o cratita, pe foc si fierbem (doua-trei clocote, cat sa se topeasca sarea si zaharul) dupa care lasam la racit.
- Dupa ce s-a racit turnam in fiecare borcan marinata pana acesta se umple si ghebele sunt cuprinse bine. Inchidem cu capacele si pentru mai multa siguranta sterilizam borcanele 15 minute in bain marie. Lasam sa se raceasca lent, in paturi si apoi ducem in camara, la rece.
Nota: Ca si condimente, in carte se mai recomanda a se folosi si ienibahar, cuisoare, piper
Cantitatea se marinata pe care am facut-o a fost mai mult decat necesar. Practic doar jumatate din aceasta am folosit-o. A fost, din pacate, o pierdere pe care mi-am asumat-o dat fiind faptul ca am marinat o cantitate mica de ghebe. Dintr-un kilogram de ghebe crude mai ramane foarte putin dupa ce sunt curatate si fierte.
Calculul, proportiile pentru marinata, asa cum sunt trecute in carte sunt: un litru de apa si 300 ml otet. Ca sa aveti un reper in cazul in care doriti sa marinati o cantitate mai mare.
De asemenea, in carte se specifica faptul ca optional se pot steriliza borcanele mai mici deci ar trebui sa tina si nesterilizate peste iarna.
Spor la pus ghebe marinate pentru iarna!
Laura says
Ador ciupercile si reteta ta arata tare bine. Ciupercile de unde le-ai cumparat? Cum te asiguri ca sunt bune?
Claudia Vasilache says
Eu le-am luat din piata. Mama mea se pricepe la ales ciuperci :)
Iuliana says
Ce fain! Eu n-am ciuperci de padure pe aici, dar macar niste champignons as putea marina oare?
Claudia V says
Cred ca se pot folosi si champignons. Am sa incerc si eu asa ca sa vad daca se poate.
stelian says
Nu cred.caci sunt prea moi,fragede. Dar cu siguranța merg Pleurotusul. Nu știu daca cele din comerț, asta deoarece toate ciupercile de cultura sunt stropite cu substanțe contra daunatorilor. Dar ca textura sunt sigur ca se pot mura.