• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

October 24, 2016 · 8 Comments

Ghebe marinate pentru iarna

De post (vegan)· Dulceturi/Conserve

Spune si altora!
 87     
87
Shares

Acum vreo 5 ani sa tot fie, am mancat la cineva niste ghebe marinate cu otet. Atat de mult mi-au placut ca si dupa atata timp mi-a ramas gandul la ele. Chiar daca acea reteta nu o stiu mi-am zis ca neaparat trebuie sa incerc sa fac ei eu macar cateva ghebe marinate cu otet. De proba si in speranta ca la iarna, dupa ce vor sta la marinat vor avea exact acelasi gust ca si cele pe care le-am gustat candva.

Asa ca m-am apucat sa scotocesc prin toate cartile vechi de bucate mostenite de la bunica, m-am consultat chiar si cu fanii ”Lecturi si Arome”, pe grupul de Facebook. Si asa a rezultat ceea ce poti sa vezi in poze, cateva borcanele cu ghebe marinate cu otet.

ghebe marinate

Reteta este in principiu asemanatoare cu cea de conopida in otet pentru iarna, cu mici diferente pentru ca m-am ghidat si dupa o carte veche de bucate din colectia ”Cartea satencei” publicata in 1984 si intitulata ”Conserve din legume si fructe”. La majoritatea retetelor de conserve pentru iarna pe care le gasiti pe site am consultat si aceasta carte veche. Asa ca nu puteam sa fac abstractie de sfaturile gasite in ea chiar acum, la reteta de ghebe marinate.

In carte sunt chiar mai multe variante de a pune ghebele la marinat si murat. Eu am ales-o pe cea care care s-a apropiat cel mai mult de reteta de conopida murata pentru ca aveam confirmarea, rezultatul acesteia este unul foarte bun.

Vezi mai jos si cum se pun gogosarii in otet pentru iarna
Nu uita sa te ABONEZI si tu la canalul de Youtube!
Click si pe clopotel pentru a afla cand apare un video nou!

In carte se specifica faptul ca nu doar ghebele se pot marina in acest fel ci si alte feluri de ciuperci de padure: manatarci, galbiori si rascovi. Difera doar timpul de fierbere la fiecare. La manatarci acesta este de 10 minute, la galbiori 15 minute iar la rascovi 8 minute. In cazul ghebelor eu am fiert 20 minute. Dar sa vedem impreuna cum se face reteta de ghebe marinate cu otet.

5.0 from 1 reviews
Ghebe marinate pentru iarna
 
Save Print
Prep time
1 hour
Cook time
20 mins
Total time
1 hour 20 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Conserve pentru iarna
Cuisine: Romaneasca
Serves: o portie
Ingrediente
  • 1 kilogram de ghebe
  • 150 ml otet
  • 500 ml apa pentru marinata
  • 2 litri de apa pentru fiert
  • o lingura cu sare pentru pus in apa in care fierb
  • o lingurita cu varf de sare pentru pus in marinata de otet
  • o lingura rasa de zahar
  • boabe de mustar
  • frunzulite de dafin
  • alte condimente dupa gustul fiecaruia
3.5.3217

Mod de preparare pentru reteta de ghebe marinate (pentru iarna)

  • Curatam, alegem si spalam foarte bine ciupercile de padure.
  • Fierbem ghebele in apa cu sare timp de 20 minute.
  • Cand sunt gata, le scurgem de apa in care au fiert si imediat le clatim sub jet de apa rece.
  • Spalam bine borcanele si pe fundul fiecaruia punem o jumatate de lingurita de boabe de mustar si cateva foi de dafin.

ghebe marinate in otet

  • Asezam ghebele in borcane si apoi facem marinata.
  • Amestecam 500 ml de apa cu 125 de ml otet, sarea si zaharul. Punem intr-o cratita, pe foc si fierbem (doua-trei clocote, cat sa se topeasca sarea si zaharul) dupa care lasam la racit.
  • Dupa ce s-a racit turnam in fiecare borcan marinata pana acesta se umple si ghebele sunt cuprinse bine. Inchidem cu capacele si pentru mai multa siguranta sterilizam borcanele 15 minute in bain marie. Lasam sa se raceasca lent, in paturi si apoi ducem in camara, la rece.

Nota: Ca si condimente, in carte se mai recomanda a se folosi si ienibahar, cuisoare, piper
Cantitatea se marinata pe care am facut-o a fost mai mult decat necesar. Practic doar jumatate din aceasta am folosit-o. A fost, din pacate, o pierdere pe care mi-am asumat-o dat fiind faptul ca am marinat o cantitate mica de ghebe. Dintr-un kilogram de ghebe crude mai ramane foarte putin dupa ce sunt curatate si fierte.
Calculul, proportiile pentru marinata, asa cum sunt trecute in carte sunt: un litru de apa si 300 ml otet. Ca sa aveti un reper in cazul in care doriti sa marinati o cantitate mai mare.
De asemenea, in carte se specifica faptul ca optional se pot steriliza borcanele mai mici deci ar trebui sa tina si nesterilizate peste iarna.ghebe marinate in otet

Spor la pus ghebe marinate pentru iarna!


Spune si altora!
 87     
87
Shares
 
87
Shares
 87    
« Salata de patlagele verzi
Crema fiarta de caramel cu lapte »

Comments

  1. Laura says

    September 30, 2017 at 7:11 pm

    Ador ciupercile si reteta ta arata tare bine. Ciupercile de unde le-ai cumparat? Cum te asiguri ca sunt bune?

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      October 1, 2017 at 4:32 pm

      Eu le-am luat din piata. Mama mea se pricepe la ales ciuperci :)

      Reply
  2. Iuliana says

    October 24, 2016 at 1:47 pm

    Ce fain! Eu n-am ciuperci de padure pe aici, dar macar niste champignons as putea marina oare?

    Reply
    • Claudia V says

      October 24, 2016 at 3:23 pm

      Cred ca se pot folosi si champignons. Am sa incerc si eu asa ca sa vad daca se poate.

      Reply

Trackbacks

  1. Tocană de ghebe cu smântână și mămăliguță alături - Lecturi si Arome says:
    November 11, 2020 at 5:03 pm

    […] AICI cum se pun ghebele pe iarna la […]

    Reply
  2. Tocaniță de ghebe cu roșii. Rețetă pas cu pas. - Lecturi si Arome says:
    November 11, 2020 at 4:42 pm

    […] cu ele îți amintesc ca te blog găsești deja câteva rețete cu ghebe printre care, cea de ghebe pentru iarnă, cea de ghebe cu smântână, ghebe cu maioneză, ghebe cu usturoi sau ciorbă de […]

    Reply
  3. Ghebe cu maioneză făcute un pic altfel - Lecturi si Arome says:
    October 29, 2019 at 10:39 am

    […] AICI cum se pun ghebele la marinat pentru […]

    Reply
  4. Piftie vegana cu ciuperci si un ingredient secret - Lecturi si Arome says:
    November 1, 2016 at 2:56 pm

    […] tot e acum sezonul ciupercilor de padure am luat si eu cateva de pofta. Ghebele le-am pus la marinat iar din cativa Nicoreti am incercat ceva nou: piftie vegana cu […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Blanșarea legumelor. Ce înseamnă și cum se face. February 6, 2023
  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023

Archives

October 2016
MTWTFSS
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
« Sep   Nov »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316