Compot de vișine pentru iarnă
Noi facem des compot de vișine pentru iarnă. Așa cum spuneam și în alte dăți, avem vreo 3 vișini în curte. În fiecare an ne fac bucuria de a rodi câteva kilograme bune de fruct pe care îl transformăm în dulceață, gem, compot, îl mâncăm sau punem la congelator.
Prinde bine iarna un fruct de vară chiar dacă mâncăm des fructe de sezon precum portocale, clementine, kiwi, grapefruit și altele. Cu toate că și acestea sunt savuroase, tot ducem dorul unui fruct românesc, de vară. Așa că apelăm la vișinele sau cireșele conservate din timp în fel și chip.
Compotul de vișine, la fel ca și cel de prune despre care ți-am vorbit deja – vezi aici rețeta – este ușor de făcut. Așa că, nu ar fi păcat să nu faci în casă câteva borcane și să ai la iarnă? Gândește-te că îl faci tu acasă fără conervanți! E mult mai sănătos!
Evident că poți mai întâi să pui vișinele la congelator și iarna șă faci compot din vișinele congelate. Este și asta o variantă însă dacă ai puțin spațiu de depozitare, o cămăruță mică, poți face varianta aceasta de compot de vișine pentru iarnă.
- vișine
- 4 linguri de zahar la borcanul de 800 ml
- apă
Mod de preparare compot de vișine pentru iarnă
- Spălăm vișinele și dăm deoparte eventualele codițe.
- Punem vișinele în fiecare borcan pregătit dinainte, adică spălat cu apă și detergent și apoi clătit foarte bine.
- Turnam apă în fiecare borcan cât să se umple până la gâtul bocanului. Facem acest lucru pentru a măsura exact de câtă apă avem nevoie.
- Dăm apoi apa jos din borcane răsturnând-o într-o oală încăpătoare.
- Adăugăm zahărul calculat în funcție de câte borcane punem pe iarnă cu vișine. Eu am calculat câte 4 linguri de zahăr la un borcan de 800 ml. Dacă vreți mai dulce adăugați zahăr în plus.
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Apasă și pe clopoțel pentru noutăți!
- Punem oala cu apa și zahăr pe aragaz la foc mic și lăsăm până când zahărul se topește. Nu trebuie să fierbem ci doar să încălzim suficient cât să topim zahărul.
- Turnăm siropul de zahăr în fiecare sticlă.
- Închidem borcanele cu capacele și le dăm la cuptor, la 150 de grade pentru aproximativ 30 de minute. Adică până când observăm că vișinele se ridică în sus de pe fundul borcanului, semn că s-au gătit.
- Stingem cuptorul.
- Lăsăm să se răcească lent în cuptor, până a doua zi. Sau, dacă avem nevoie de cuptor, le scoatem și le învelim în pături pentru a le permite să se răcească lent.
- Le ducem în cămară și la iarnă vom savura un delicios compot de vișine.
Spor la pregătiti compot de vișine pentru iarnă!
cristina dragomir says
eu nu am facut niciodata la cuptor. Cum se pun borcanele? Direct in tava sau se pune ceva intre ele si tava? Ma gandesc sa nu se sparga.
Claudia V says
In tava direct si nu se sparg pentru ca se incalzesc lent iar temperatura nu e mare. Daca pui la 200 de grade da pot sa crape dar asa e temperatura mica.