Cum să faci must acasă. Metode de conservare pentru iarnă
Ce ai zice de un pahar cu must? Roșu, limpede, gustos și nu în ultimul rând sănătos. Căci mustul nu e altceva decât un suc de struguri ușor fermentat. Puțin acrișor și acidulat.
Deși mustul adevărat, ca să zic așa, cel din zonele viticole, se face folosind o anumită tehnologie și parcurgând anumite etape și cei care locuiesc acum la bloc și nu au condiții pentru așa un proces tehnologic pot să își facă puțin must pentru a-și satisface pofta.
Căci ce ar fi toamna fără must?! Sunt sigură că mulți dintre voi tânjiți în această perioadă după un pahar cu must și da, îl puteți cumpăra de la diferite festivaluri sau chiar magazine care îl vând în această perioadă. Dar el poate fi făcut, de poftă chiar și în propria bucătărie.
Și cum noi tocmai am cules via (avem câțiva butuci de vie în curte) mi-a venit ideea să scriu un articol despre acest subiect: cum să faci must acasă. Chiar și în propria bucătărie dacă nu ai alte posibilități.
Cum să faci must în propria ta bucătărie
Dacă locuiești la bloc sau chiar la casă dar nu ai vie în curte, dacă nu ai ceva neamuri pe la țară pe care să le vizitezi în sezonul culegerii strugurilor și fermentării mustului poți încerca să faci și tu în propria bucătărie o cană cu must proaspăt stors.
Cum poți face must? Simplu! Storci strugurii folosind un storcător de fructe cum ar fi acesta de aici, de exemplu. Sau orice alt robot de bucătărie, mini tocător etc. Orice te poate ajuta măcar să pasezi strugurii ca mai apoi să strecori licoarea bahică în devenire.
Cumpără de la magazin sau din piață struguri cât mai proaspeți, spală-i bine, desfă bobițele de pe ciorchine și apoi pune-le în storcător. Stoarce și apoi strecoară mustul prin sită (una cât mai fină) așa încât să înlături sâmburii și cojile.
Sucul de struguri proaspăt stors începe să fermenteze la câteva ore după stoarcere. Însă, după 3-4 zile va avea deja aproximativ 4% alcool. Concentrația de alcool va crește pe măsură ce procesul de fermentație continuă deoarece zahărul din compoziția sucului se transformă în alcool.
Vezi mai jos și cum se face compot de struguri pentru iarna
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube! Apasa si pe clopotel pentru noutati!
Metode de conservare a mustului pentru iarnă
Exista mai multe metode de a conserva mustul pentru iarnă. Poți pune în el conservant (1 gram la 1 litru de must proaspăt stors), o aspirină (o tabletă de aspirină netamponată la 1 litru de must), cu hrean, fiert cu zahăr sau fără dar și pus la congelator.
Dintre toate metodele de conservare a mustului pe timpul iernii cea mai buna mi se pare metoda congelării. Însă mă întreb de ce am avea nevoie de must conservat când putem chiar și iarna să facem o cană de must din struguri cumpărați de la magazin. Asta dacă tot avem așa o poftă de mare de must încât să nu putem rezista.
Pentru a conserva mustul prin congelare iată cum trebuie să procedăm:
- după limpezirea mustului îl tragem în sticle. Atenție! Ideal ar fi să nu folosim sticle din plastic pentru că pot influența gustul acestuia.
- umplem sticlele cu must lăsând sticla goală de două degete pentru că, prin procesul de înghețare mustul se va dilata și sticle poate crăpa.
- așezăm sticlele la congelator și lăsăm să se congeleze.
Când dorim să-l consumăm, la iarnă scoatem sticla din congelator și lăsăm să se dezghețe lent, la temperatura camerei.
Păstrat prin congelare, mustul nu devine vin deoarece fermentația alcoolică nu se mai produce la temperaturi scăzute, acesta menținându-și gustul și proprietățile.
Mai există și o altă metodă de păstrare a mustului pe iarnă, cea cu hrean, metodă care nu folosește compuși chimici pentru conservare. Eu am auzit despre ea dar nu am încercat.
Iată cum se procedează: se trage mustul după limpezire într-o damigeană și se adaugă hreanul spălat și ras prin răzătoarea mică. Se lasă 2 săptămâni după care se trage mustul în sticle, se astupă cu dopuri și se ține la loc răcoros. Se folosește 100 grame de hrean la 10 litri de must.
Beneficiile consumului de must
Mustul păstrează mare parte din beneficiile consumului de struguri, cum e și normal. Acesta conține polifenoli și antioxidanți, blocanți ai efectelor radicalilor liberi, principalii vinovați de îmbătrânirea celulară. Accelerează tranzitul intestinal prevenind constipația și curăță colonul, fiind de ajutor în curele de detoxifiere.
Mustul deși conține mult zahăr, ajută în curele de slăbire prin conținutul său bogat de resveratrol, care are un rol important în prevenirea obezității.
Are un conținut mare din vitaminele A, B1, B2 și minerale dar și de vitamina C despre care se știe că stimulează sistemul imunitar.
Consumul de must este benefic pentru sănătatea sistemului cardiovasular, previne degenerarea maculară, este energizant și reduce retenția de apă.
Toamna e mereu asociată cu culesul strugurilor și făcutul mustului. Cel puțin pentru mine e așa. Și mereu îmi aduc aminte, atunci când culegem via, de un film romantic care mi-a plăcut foarte mult și pe care l-am văzut chiar de 2 ori, ”A walk in the Clouds” cu Keanu Reaves.
Tu ai încercat să faci must acasă? Sau preferi, în perioada asta să cumperi de undeva?
Cristache Manuel says
Am facut la sfarsitul lui Septembrie anul trecut un butoi de must, iar pe 10 Octombrie am fost spitalizat cu perfuzii, fiind in coma alcoolica si deshidratat cu diaree. Doctorul s-a mirat cand a auzit ca bausem jumatate de butoi (aprox 50l must) in doar cateva zile. S-a crucit si m-a trecut in registru national. Asadar, atentie!
nastasa says
Eu folosesc pentru must masina de pasat rosii, pun strugurii intregi, si se elimina samburii, pielita si coditele.Sipu si eficient. are gustul de la teasc!
Claudia Vasilache says
Buna idee! Uite ca la asta nu m-am gandit! Merci de sfat :)
Claudia's Choice says
Chiar ieri ma gandeam ca am de cules strugurii.
paula sosoi says
Chiar nu stima ca poti pune conservant in must. E l-am tinut in frigider vreo saptamana, deci sa inteleg ca cea am baut a final avea deja alcool 4% :)
Claudia Vasilache says
Cu cat sta mai mult cu atat fermenteaza mai tare si cu atat devine vin. Dar iti dai seama dupa gust cand nu mai e must ;)
Oana D. says
Eu am un butuc de vie sub geamul bucatariei, mostenire… :) anul asta, pt ca o vecina mi-a furat jumatate din “recolta”, m-am enervat si am cules si eu toti strugurii ramasi, cam o caldare mare. I-am zdrobit si apoi…. am facut ce am crezut de cuviinta pt ca n-am gasit nicaieri pe net indicatii clare: se pune totul, zeama plus boasca, in sticle sau in vase din sticla? Vasele se lasa in bucatarie, la cald, la rece, cum? La lumina sau la intuneric? Cu capacul pus si insurubat sau doar pus, sa nu intre praful? Cand e gata mustul? Ca atunci, imediatoa, e zeama de struguri, nu must…
Antoaneta says
Nu ma pricep la facut must/vin, dar primesc de la tara in fiecare an. E drept ca nu sunt mare fan /bautor asa ca…in baza mea, ar da unii faliment :P
Claudia Vasilache says
Ei dar bautor de mult nu ai cum sa nu fii pentru ca nu e decat suc de struguri putin fermentat ;) Nu are alcool prea mult.
Toader Bogdan says
Oricand e bine venit un paharel de vin la masa. Si n-ar trebui sa lipseasca din camara nimanui. Mai ales acum in sezon !
Dragomir Cristina says
noi anul asta nu am facut deloc ca in curte au fost doar cativa struguri de halit asa si la tara nu am avut timp sa ajungem si am lasa-o pe o vecina sa o culeaga. Noroc cu Antoaneta, care ne-a servit azi un must bun productie proprie. yummmmiii
Claudia Vasilache says
Ei, pai se pot si cumpara cativa pentru a face un pahar, doua :p La urma urmei e suc de struguri :)