Prăjitură cu lapte condensat caramelizat. Prăjitură FĂRĂ coacere cu cremă de lapte condensat. Desert rapid, gustos și ușor de făcut.
Zilele trecute a fost ziua soțului meu și m-am gândit să-i fac un desert deosebit. Nu am făcut un tort ci o prăjitură. Bine, denumirea e relativă și ține de forma tăvii, fie vorba între noi. Aceeași compoziție se poate pune într-o formă rotundă de tavă și iese un tort. Dacă folosești o tavă pătrată sau dreptunghiulară, îi schimbi denumirea și devine prăjitură.
Așa că astăzi o să-ți dau rețeta de prăjitură cu cremă de lapte condensat caramelizat, pentru că asta am făcut pentru ziua lui. Știam că îi place caramelul și, cum aveam o cutie cu lapte condensat caramelizat am zis că ar fi o idee bună să improvizez rapid o prăjitură fără coacere.
Și, cum eu sunt mare fan ciocolată, nu am rezistat să nu pun și un strat de cremă de ciocolată. Caramelul și ciocolata merg de minune împreună. Mai ales când este vorba de o ciocolată neagră, de bună calitate mai ”taie” din dulceața caramelului. Ai mei au fost super încântați de acestă prăjitură și mi-au spus că să mai luam lapte condensat caramelizat și să mai facem și altă dată. Dar, până atunci, hai să vedem de ce ai nevoie și cum se face.
- 28 pișcoturi de șampanie
- 200 ml de lapte dulce pentru însiropat
- pentru crema caramel
- 1 cutie lapte condensat caramelizat de 397 g
- 300 grame de smântână cu 20% grăsime
- 10 grame de gelatină
- 50 ml apă rece
- pentru crema de ciocolată
- 150 grame de ciocolată neagră cu 75% cacao
- 200 grame de smântână cu 20 % grăsime
- pentru ornat
- decoruri din zahăr
Mod de preparare prăjitură cu lapte condensat caramelizat
- Turnăm laptele condensat peste smântâna și batem bine cu ajutorul mixerului.
- Separat, punem într-un vas gelatina și cei 50 ml de apă rece. Lăsăm 5-6 minute să se hidrateze gelatina
- Cât se hidratează gelatina așezăm un rând de pișcoturi în tavă, trecând fiecare pișcot, în prealabil, prin laptele dulce.
- După ce gelatina s-a hidratat punem vasul pe baie de aburi și o topim.
- Luam o cantitate mică din cremă și o adăugăm în gelatină, amestecăm bine și apoi turnăm totul peste cremă. În felul acesta egalizăm temperatura gelatinei cu cea a cremei. Această tehnică culinară se numeste temperare.
- Amestecăm bine crema și apoi turnăm rapid peste pișcoturile din tavă. E de preferat să folosim o tavă cu pereții detașabili. Tava folosită de mine a avut dimensiunea de 40 pe 30 cm.
- Peste cremă adăugăm încă un strat de pișcoturi, la fel, înmuiate, în prealabil în lapte. Atenție! Nu înmuiem prea tare pișcoturile în lapte. Doar le trecem rapid prin lapte și apoi le așezăm în tavă. Daca le ținem prea mult în lapte acestea se vor înmuia prea tare.
- Pentru crema de ciocolată, încălzim smântâna și adăugăm în ea ciocolata ruptă bucăți. Lăsăm câteva minte ca să se egalizeze temperatura celor 2 ingrediente după care amestecăm bine până ciocolata se topește. Batem crema cu ajutorul mixerului, aerând-o.
- Turnăm și crema de ciocolată peste pișcoturile din tavă, decorăm cu decoruri din zahăr și dăm la rece pentru câteva ore cât să se întărească cremele.
- Feliem și servim cu poftă.
Să ai poftă la prăjitură cu cremă de lapte condensat caramelizat!
Eva Anca says
Neapărat să o încerc și eu. Arată delicios!
Claudia Vasilache says
Multumesc :)