• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

June 1, 2017 · 6 Comments

Fii brutar la tine acasă – Tóthné Libor Maria (recenzie)

Recenzii carti

Spune si altora!
 26     
26
Shares

Fii brutar la tine acasă, de Tóthné Libor Maria, cu subtitlul ”Rețetele brutăriei Limara” și apărută la editura Casa, în 2015, este cartea despre care îți voi spune astăzi câteva cuvinte. Cartea am primit-o pentru recenzie de la prietenii blogului, editura Casa cu care am început de curând o frumoasă și lungă, sper eu, colaborare.

Remarcasem eu cartea asta de ceva timp însă cum de o bucată de vreme și era pe listă cărților pe care mi-ar plăcea să le am în bibliotecă. Așa că, am zis că e de bun augur să încep această colaborare chiar cu o carte care sunt sigur că îmi va plăcea.fii brutar la tine acasă

Și pot să spun că nu m-am dezamagit. Am admirat la cartea Fii brutar la tine acasă atât pozele foarte frumoase cât și informațiile detaliate despre cum sa faci pâine dar și organizarea capitolelor. Practic, nu e nevoie să ai habar cum se coace pâinea ca să-ți iei cartea Fii brutar la tine acasă. Și asta pentru că, încă de la primul capitol îți sunt explicate noțiunile de bază în ceea ce privește bazele coacerii pâinii.

”Nu este întotdeauna adevărat că fiecare început e greu. Coacerea pâinii nu necesită o mare dibăcie. Sunt 12 pași, care se pot învăța ușor; asta e tot” – ne spune autoarea la începutul primului capitol din carte.

Pentru a coace o pâine ai nevoie, în principiu de 4 ingrediente de bază: făină, apă, sare și drojdie. O pâine bună, însă, o poți obține doar ca rezultat al atenției și încercărilor îndelungate, a recunoașterii eventualelor greșeli și, evident, corectarea acestora. Însă nu trebuie să ne dorim neapărat să obținem acea pâine perfectă similară celei de pe rafturile magazinelor.paine taraneasca

E suficient să încercăm să coacem noi singur acasă o bucățică de pâine care ne va umple casa de miros îmbietor și cu siguranță nu ne vom mai gândi la aspectul acesteia. Că este crăpată, că nu este perfectă etc.

Autoarea explică pe înșelesul tuturor aceste lucruri și mai ales vorbește din experiența ei, acumulată în ani de zile și sute de pâini coapte. După ce ne prezintă, la începutul capitolului 1,  intitulat ”Bazele”, ce ustensile avem nevoie pentru a ne apuca de copt pâine, ne explică care sunt cei 12 pași pe care ar trebui să-i facem pentru a obține în final o pâine gustoasă făcută chiar de noi acasă:

  1. cântărirea materiei prime;
  2. amestecarea materiilor prime, framântarea;
  3. Fermentarea, prima dospire;
  4. Refrământarea;
  5. Divizarea, cântărirea;
  6. premodelarea, rotunjirea;
  7. repausul (odihna);
  8. modelarea finală – și aici ce explică, cu text și poze, cum se modelează o franzelă, o pâine rotundă, o baghetă, un corn;
  9. dospirea finală;
  10. coacerea;
  11. răcirea;
  12. depozitarea.paine ustensile

Acest prim capitol introductiv din cartea Fii brutar la tine acasă, reprezintă, practic, partea teoretică. Afli ceea ce trebuie să știi înainte de a te apuca să coci pâine.

Urmeaza, în mai bine de trei sferturi din carte, partea practică, adică diferite rețete de pâine, de la pâinea albă testată, la pâinea tărănească, coaptă în cratiță de fontă sau pâinea pentru sandvișuri, de la baghetă la pâinea mediteraneană sau pâinea cu cartofi sau cu lapte bătut.

Dar nu doar pâine ne învață Maria să facem. Căci, a fi brutar nu presupune a ști doar să coci pâine ci și alte produse de patiserie cum ar fi cozonaci și gogoși, cornuri și chifle, covrigi și pogăci, poale-n brâu, melci cu cacao, batoane cu magiun, trandafiri cu brânză, melci cu cocos, ochiul boului, plăcintă cu fructe, cornuri cu ciocolată, batoane cu vanilie și scorțișoară etc, să știi să faci aluat blundel,  sau produse de patiserie sărată cum ar fi minirulouri, floarea soarelui, pită, lipie sau langoși.

Nu am numărat câte rețete sunt în total în carte dar îți spun sigur că ai ce testa. Toate sunt frumos ilustrate vizual și explicate în amănunt. Pur și simplu când e uiți la pozele lor nu are cum să nu-ți lase gura apă și să nu te convingă să le încerci pe fiecare în parte.

Acum, după ce ți-am spus câteva cuvinte despre cartea Fii brutar la tine acasă, prezentând-o, pe scurt, mă voi apuca și eu să testez, pe rând rețetele. Problema e … că nu știu cu care să încep :)

Poate îmi dai tu o idee, alegând fie din lista rețetelor din carte, pe care ți-am făcut-o mai sus, spunându-mi care ți-ar plăcea s-o testez și să o public pe blog, fie direct din carte dacă o vei cumpăra. Să facem un fel de muncă în echipă dar fiecare în bucătăria lui. Testăm aceeași rețetă și apoi discutăm pe această temă. Ce zici?


Spune si altora!
 26     
26
Shares
 
26
Shares
 26    
« Prăjitură magică cu ciocolată
Cum să faci ganache de ciocolată neagră »

Comments

  1. InfraSun says

    June 3, 2017 at 6:39 pm

    Hei, foarte interesanta carte. Ma intereseaza si pe mine, de ceva vreme ma tot gandesc sa renunt la painea din comert pe care o tot “blagoslovesc” astia cu diverse chestii.

    Reply
    • Claudia V says

      June 3, 2017 at 8:39 pm

      Bine ar fi sa renuntam la painea din comert! Nu e greu dar nici chiar simplu de facut paine in casa insa merita!

      Reply
  2. Ligia J says

    June 3, 2017 at 3:58 am

    Multumesc pentru informatie si retete!Cu siguranta voi cumpara cartea,poate,candva ,timpul imi v a permite sa fac paine in casa.??

    Reply
    • Claudia V says

      June 3, 2017 at 7:41 am

      Cu placere! Da, ia ceva timp ca sa faci paine in casa dar e foarte gustoasa!

      Reply
  3. cristina dragomir says

    June 2, 2017 at 5:39 pm

    mie mi se pare greu sa fac paine. Din cand in cand mai fac la masina, dar nici cu aia nu ma omor. Prea mult de framantat, se dospit, de copt… Mor de foame intre timp.

    Reply
    • Claudia V says

      June 2, 2017 at 6:39 pm

      Da, ia timp ca sa faci paine dar stii ca nu se compara gustul unei paini coapte la tin acasa cu cea de la magazin. Poate doar de undeva de la o brutarie artizanala.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Blanșarea legumelor. Ce înseamnă și cum se face. February 6, 2023
  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023

Archives

June 2017
MTWTFSS
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
« May   Jul »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316