Tort simplu cu crema de ciocolata neagra
Ce ai zice daca in weekend-ul asta ai incerca o noua reteta de tort? Un tort simplu cu crema de ciocolata neagra. Ai de facut un blat din pandispan cu cacao si o crema de mascarpone cu ciocolata neagra. Nu dureaza mult, e facut cu ingrediente ieftine si la indemana.
Dupa ce am facut de ziua mea tortul cu blat simplu de pandispan si crema de ciocolata alba – vezi aici reteta – si mi l-am imaginat asa, mai primavaratic, mi-a venit ideea sa fac si versiunea ”black” a acestuia.
Asa ca astazi avem in meniu varianta inchisa la culoare a aceluiasi tort de saptamana trecuta doar cu putine modificari. Evident ca in loc de ciocolata alba am folosit ciocolata neagra si in blatul de tort din pandispan am pus o lingurita de cacao si l-am facut ciocolatiu. Este aceeasi ”Marie dar cu alta palarie”, stii cum se zice.
- **pentru blat
- 5 oua mici (240 grame)
- 100 grame de zahar
- 100 grame de faina
- 20 grame de cacao
- o lingurita de esenta de vanilie
- un varf de cutit de sare
- **pentru crema de ciocolata
- 200 smantana de 30%
- 200 grame de ciocolata neagra
- 250 grame de mascarpone
- **pentru insiropat si ornat
- sirop din compot
- ornamente Dr. Oetker in forma de stelute si margarete din napolitana
Mod de preparare pentru reteta de tort simplu cu crema de ciocolata neagra
- Incepem prin a face blatul de tort dupa care, cat acesta se coace, facem si crema de ciocolata neagra.
- Pentru a face blatul de tort, incepem prin a pregati o tava rotunda, cu diametrul de 18 cm si aprindem cuptorul la 180 de grade. Procedam asa cum am povestit pe larg in reteta de blat de tort simplu cu cacao – vezi AICI.
- Cat timp blatul se coace ne apucam de facut crema de ciocolata neagra. Ti-am aratat AICI pe larg cum se face crema. Chiar daca e o mica diferenta in ce priveste cantitatile folosite acum, modul de preparare este acelasi.
- Dupa ce ai facut crema o lasi cateva ore la frigider ca sa se intareasca si abia apoi montezi tortul. Cel mai bine este sa faci blatul si crema cu o zi inainte si sa montezi tortul abia a doua zi.
Vezi mai jos cum se face un tort cu ciocolata alba
Apasa pe poza si Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
- Montarea tortului: taiem blatul in patru felii, pe orizontala, le insiropam pe rand cu siropul de la un compot (eu am folosit sirop de la compot de prune) si adaugam crema impartita la patru. Nu este obligatoriu sa o cantariti cand o impartiti. Tineti doar cont sa lasati mai multa la final pentru ca va trebui sa imbracati tortul peste tot.
- Nivelati crema la exterior, cat de bine puteti, faceti mici ”valuri” cu ajutorul cutitului sau paletei cu care intindeti crema (ideal ar fi sa aveti acest gen de paleta special pentru ornat prajituri).
- Decorati cu stelute din zahar si margarete din napolitana de la Dr. Oetker si dati la rece pentru cateva ori.
- Feliati si serviti alaturi de un pahar de sampanie daca aveti sarbatoriti.
Pofta buna la tort simplu cu ciocolata neagra!
Iata si varianta ”white”, deschisa la culoare – click aici pentru reteta
Ema says
Buna eu am facut blatu mia crescut foarte bn dar nu ai cum sa il tai in 4 numai in doua poti tai jn blat pentru ca e subtire daca il tai in 4
Claudia Vasilache says
Da, e micut, ce-i drept si nu e usor de taiat in 4 dar merge foarte bine cu blatul taiat in 3 foi :)
Ma bucur ca v-a iesit si ca a crescut blatul cum trebuie. Sa aveti pofta!
Cristina Dragomir says
sa stii ca, de cand am desoperit ornamentele de la Dr. Oetker, si deserturile mele arata mai bine.
Claudia V says
;) Asa gandesc si eu. Plus ca ma scsutesc de muulta munca. Decat sa pierd timp cu nivelatul la perfectiune a cremei la exterior mai bine ”il zburlesc” si presar ornamente. Simplu si practic :)