Daca saptamana trecuta ti-am aratat cum sa faci un blat de tort simplu, cu vanilie, m-am gandit ca nu ar strica sa iti spun si cum sa faci un blat de tort cu cacao, tot de tip pandispan.
Principiul este acelasi ca si la blatul de tort simplu a carui reteta am scris-o aici. Ai nevoie de oua, zahar, faina si in plus putina cacao asa incat sa il colorezi.
Daca ai sa observi, comparativ cu reteta de la blatul simplu de tort, exista o diferenta in ceea ce priveste cantitatea de faina. Sunt tot la fel 5 oua dar faina este mai putin. De ce?
Din doua motive. Pe de o parte trebuie sa scadem din cantitatea de faina pe cea de cacao pe care o vom adauga. Pe de alta parte poti observa ca gramajul la oua este diferit. In reteta de blat simplu am folosit oua mari de 60 de grame fiecare ceea ce in total a insemnat 300 grame de ou (cantarit fara coaja).
In acecasta reteta de blat de tort cu cacao, ouale au fost mai mici, cantarind in total 240 grame (fara coaja). Ei bine, in mod normal la un pandispan in care un ou este 60 de grame se adauga 30 de grame de faina si 30 de zahar. Eu am trisat putin si am micsorat cantitatea de zahar dar chiar si asa iese bine blatul. La faina insa nu avem cum trisa si sa micsoram cantitatea.
Vom calcula deci jumatate din cantitatea de ou. In cazul de fata 120 de grame de faina pentru 240 grame de ou. Din totalul de faina am scos 20 de grame si le-am inlocuit cu 20 de cacao. Ar fi trebuit sa folosesc si 120 grame de zahar dar … mai putin dulce e mai sanatos. Mai ales ca blatul vine si insiropat dupa aceea.
In rest, modul de preparare este identic cu cel din reteta de cel mai simplu blat de tort… Retine: daca ai oua mari, foloseste 150 grame de faina, ca in reteta de blat simplu de tort.
- 5 oua (240 grame)
- 100 zahar - 5 linguri
- 100 faina tip 000
- 20 grame de cacao
- o lingurita de vanilie
- un varf de cutit de sare
- o jumatate de lingurita de unt
- hartie de copt
Reteta de blat de tort cu cacao
- Inainte de a ne apuca de facut blatul de tort aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava rotunda de tort. Eu am folosit una cu diametrul de 18 cm si peretii detasabili.
- Cu putin unt ungem fundul si peretii acesteia.
- Taiem o fisie de hartie de copt suficient de lunga incat sa acopere dintr-o bucata suprafata peretilor tavii. DE RETINUT! Aceasta fasie trebuie sa fie macar cu trei degete mai inalta decat peretii formei. De ce? Pentru ca la copt blatul va creste foarte mult si va depasi dimensiunile tavii, riscand astfel a dea afara.
- Lipim hartia pe de jur imprejurul peretilor tavii si apoi ne apucam de facut compozitia pentru blat.
- Separam albusurile de galbenuse. NOTA! Avem grija sa nu scapam deloc galbenus in vasul cu albusuri. Daca se intampla acest lucru albusurile NU se vor mai bate cum trebuie.
- Adaugam in albusuri un pic se sare si esenta si incepem sa le batem spuma, folosid un mixer de bucatarie cu bol – ca acesta de aici, daca dorim sa ne usuram munca.
Albusurile poti fi batute si folosind un mixer normal sau chiar de un tel. Un mixer cu bol insa usureaza foarte mult munca si lasa timp pentru a face altceva cat timp mixerul isi face treaba. - Cand albusurile au devenit din transparente albicioase si si-au marit volumul adaugam zaharul si continuam sa batem pana cand devin lucioase si se formeaza varfuri care nu curg daca intorci castronul.
- Adaugam galbenusurile si mai mixam putin cat sa le incorporam si apoi lasam mixerul deoparte. ATENTIE! De acum incolo NU mai folosim mixerul! FOlosirea acestuia va duce la pierderea aerarii albusurilor si blatul nu va mai creste.
- Adaugam treptat faina cernuta impreuna cu cacaoa si amestecam cu miscari usoare, de jos in sus pana la incorporarea acesteia, folosind o paleta de silicon sau o lingura de lemn.
- Punem compozitia obtinuta in tava si nivelam usor cat sa o uniformizam.
- Dam tava la cuptor pentru aproximativ 30 de minute (in functie de cum coace cuptorul).
- Facem testul cu scobitoarea. Intepam blatul si daca aceasta iese uscata, inseamna ca blatul nostru de tort este gata.
- Stingem cuptorul si deschidem usa. Mai lasam tava inauntru inca 5 minute ca sa prevenim un soc termic (prefer varianta aceasta desi se spune ca nu e necesara).
- Scoatem tava din cuptor si imediat, cu grija desprindem peretii detasabili si hartia de copt.
- Lasam la racit pe un gratar metalic. Daca l-am lasa in tava s-ar forma condens si s-ar umezi.
Folosim blatul de tort cu diferite tipuri de creme – vezi aici 7 feluri de creme – sau facem un tort in varianta ”dark” a celui simplu, primavaratic din poza de mai jos – vezi aici reteta.
Spor la pregatit blat de tort cu cacao!
Alina says
Un blat de tort foarte bun si usor de facut. Multumesc pentru reteta (sunt incepatoare intr-ale torturilor).
Claudia Vasilache says
Cu mare placere! Ma bucur ca am putut sa iti fiu de ajutor! :)
Diana says
Un blat perfect! Cel mai important pt mine este ca nu are praf de copt😊
Deja stiu reteta pe de rost, de 2 – 3 luni de cand am inceput sa fac torturi, doar această rețetă o folosesc! Mulțumesc frumos! 🙏
Claudia Vasilache says
Cu drag! Multumesc pentru feedback, Diana!
Si ma bucur ca ti-a iesit perfect blatul de tort. Mai sunt unele persoane care contesta faptul ca un blat de tot se poate face si fara praf de copt :) Dar se poate si inca foarte bine. :)
Elvira says
Unde este cacaoa? Asta este reteta pentru pandispan simplu!
Claudia V says
Am corectat. Era o eroare. Multumesc ca mi-ai atras atentia!
Antoanetaa says
Ce bine arata!!!!
Daca il vedeam inainte de ziua lui Andrei (acum o luna), tare bine mi-ar fi prins.
Daria nu e fac ciocolata, dar voi nota reteta aceasta pentru luna martie cand este ziua soacrei mele.
Poate ii pregatesc o surpriza dulce.
Claudia V says
Antoaneta… stai ca urmeaza si tortul :))) Am avut o viziune :p Sa fac unul identic cu cel primavaratic dar in versiune black :))))
Public saptamana asta reteta ;)