• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

February 7, 2017 · 7 Comments

Blat de tort cu cacao (pandispan cu cacao)

Deserturi speciale· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 47     
47
Shares

Daca saptamana trecuta ti-am aratat cum sa faci un blat de tort simplu, cu vanilie, m-am gandit ca nu ar strica sa iti spun si cum sa faci un blat de tort cu cacao, tot de tip pandispan.

Principiul este acelasi ca si la blatul de tort simplu a carui reteta am scris-o aici. Ai nevoie de oua, zahar, faina si in plus putina cacao asa incat sa il colorezi.

blat de tort cu cacao

Daca ai sa observi, comparativ cu reteta de la blatul simplu de tort, exista o diferenta in ceea ce priveste cantitatea de faina. Sunt tot la fel 5 oua dar faina este mai putin. De ce?

Din doua motive. Pe de o parte trebuie sa scadem din cantitatea de faina pe cea de cacao pe care o vom adauga. Pe de alta parte poti observa ca gramajul la oua este diferit. In reteta de blat simplu am folosit oua mari de 60 de grame fiecare ceea ce in total a insemnat 300 grame de ou (cantarit fara coaja).

In acecasta reteta de blat de tort cu cacao, ouale au fost mai mici, cantarind in total 240 grame (fara coaja). Ei bine, in mod normal la un pandispan in care un ou este 60 de grame se adauga 30 de grame de faina si 30 de zahar. Eu am trisat putin si am micsorat cantitatea de zahar dar chiar si asa iese bine blatul. La faina insa nu avem cum trisa si sa micsoram cantitatea.

Vom calcula deci jumatate din cantitatea de ou. In cazul de fata 120 de grame de faina pentru 240 grame de ou. Din totalul de faina am scos 20 de grame si le-am inlocuit cu 20 de cacao. Ar fi trebuit sa folosesc si 120 grame de zahar dar … mai putin dulce e mai sanatos. Mai ales ca blatul vine si insiropat dupa aceea.

In rest, modul de preparare este identic cu cel din reteta de cel mai simplu blat de tort… Retine: daca ai oua mari, foloseste 150 grame de faina, ca in reteta de blat simplu de tort.

5.0 from 1 reviews
Blat de tort cu cacao
 
Save Print
Prep time
15 mins
Cook time
30 mins
Total time
45 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Desert
Cuisine: Romaneasca
Serves: o portie
Ingrediente
  • 5 oua (240 grame)
  • 100 zahar - 5 linguri
  • 100 faina tip 000
  • 20 grame de cacao
  • o lingurita de vanilie
  • un varf de cutit de sare
pentru uns
  • o jumatate de lingurita de unt
  • hartie de copt
3.5.3226

Reteta de blat de tort cu cacao

  • Inainte de a ne apuca de facut blatul de tort aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava rotunda de tort. Eu am folosit una cu diametrul de 18 cm si peretii detasabili.
  • Cu putin unt ungem fundul si peretii acesteia.
  • Taiem o fisie de hartie de copt suficient de lunga incat sa acopere dintr-o bucata suprafata peretilor tavii. DE RETINUT! Aceasta fasie trebuie sa fie macar cu trei degete mai inalta decat peretii formei. De ce? Pentru ca la copt blatul va creste foarte mult si va depasi dimensiunile tavii, riscand astfel a dea afara.
  • Lipim hartia pe de jur imprejurul peretilor tavii si apoi ne apucam de facut compozitia pentru blat.
  • Separam albusurile de galbenuse. NOTA! Avem grija sa nu scapam deloc galbenus in vasul cu albusuri. Daca se intampla acest lucru albusurile NU se vor mai bate cum trebuie.
  • Adaugam in albusuri un pic se sare si esenta si incepem sa le batem spuma, folosid un mixer de bucatarie cu bol – ca acesta de aici, daca dorim sa ne usuram munca.
    Albusurile poti fi batute si folosind un mixer normal sau chiar de un tel. Un mixer cu bol insa usureaza foarte mult munca si lasa timp pentru a face altceva cat timp mixerul isi face treaba.
  • Cand albusurile au devenit din transparente albicioase si si-au marit volumul adaugam zaharul si continuam sa batem pana cand devin lucioase si se formeaza varfuri care nu curg daca intorci castronul.
  • Adaugam galbenusurile si mai mixam putin cat sa le incorporam si apoi lasam mixerul deoparte. ATENTIE! De acum incolo NU mai folosim mixerul! FOlosirea acestuia va duce la pierderea aerarii albusurilor si blatul  nu va mai creste.
  • Adaugam treptat faina cernuta impreuna cu cacaoa si amestecam cu miscari usoare, de jos in sus pana la incorporarea acesteia, folosind o paleta de silicon sau o lingura de lemn.
  • Punem compozitia obtinuta in tava si nivelam usor cat sa o uniformizam.
  • Dam tava la cuptor pentru aproximativ 30 de minute (in functie de cum coace cuptorul).
  • Facem testul cu scobitoarea. Intepam blatul si daca aceasta iese uscata, inseamna ca blatul nostru de tort este gata.
  • Stingem cuptorul si deschidem usa. Mai lasam tava inauntru inca 5 minute ca sa prevenim  un soc termic (prefer varianta aceasta desi se spune ca nu e necesara).
  • Scoatem tava din cuptor si imediat, cu grija desprindem peretii detasabili si hartia de copt.
  • Lasam la racit pe un gratar metalic. Daca l-am lasa in tava s-ar forma condens si s-ar umezi.

Folosim blatul de tort cu diferite tipuri de creme – vezi aici 7 feluri de creme –  sau facem un tort in varianta ”dark” a celui simplu, primavaratic din poza de mai jos – vezi aici reteta.

Spor la pregatit blat de tort cu cacao!


Spune si altora!
 47     
47
Shares
 
47
Shares
 47    
« Cum sa faci cel mai simplu blat de tort?
Cum sa gatesti economic. 8 sfaturi practice »

Comments

  1. Alina says

    October 3, 2018 at 7:27 pm

    Un blat de tort foarte bun si usor de facut. Multumesc pentru reteta (sunt incepatoare intr-ale torturilor).

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      October 3, 2018 at 8:00 pm

      Cu mare placere! Ma bucur ca am putut sa iti fiu de ajutor! :)

      Reply
  2. Elvira says

    February 28, 2017 at 9:23 am

    Unde este cacaoa? Asta este reteta pentru pandispan simplu!

    Reply
    • Claudia V says

      February 28, 2017 at 9:42 am

      Am corectat. Era o eroare. Multumesc ca mi-ai atras atentia!

      Reply
  3. Antoanetaa says

    February 8, 2017 at 10:23 am

    Ce bine arata!!!!
    Daca il vedeam inainte de ziua lui Andrei (acum o luna), tare bine mi-ar fi prins.
    Daria nu e fac ciocolata, dar voi nota reteta aceasta pentru luna martie cand este ziua soacrei mele.
    Poate ii pregatesc o surpriza dulce.

    Reply
    • Claudia V says

      February 8, 2017 at 10:46 am

      Antoaneta… stai ca urmeaza si tortul :))) Am avut o viziune :p Sa fac unul identic cu cel primavaratic dar in versiune black :))))
      Public saptamana asta reteta ;)

      Reply

Trackbacks

  1. Tort simplu cu crema de ciocolata neagra - Lecturi si Arome says:
    February 10, 2017 at 11:47 am

    […] Pentru a face blatul de tort, incepem prin a pregati o tava rotunda, cu diametrul de 18 cm si aprindem cuptorul la 180 de grade. Procedam asa cum am povestit pe larg in reteta de blat de tort simplu cu cacao – vezi AICI. […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

February 2017
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
« Jan   Mar »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316