Reteta asta de fursecuri crapate cu ciocolata sta in sertarul virtual cu drafturi de mai bine de o luna de zile. Ba nu am avut timp sa o scriu, ba sa prelucrez pozele. Ba mai facusem un tortulet si am vrut sa vi-l arat si uite-asa a trecut timpul.
Mi-am zis ca doar nu o sa las sa treaca iarna pana o public asa ca astazi m-am mobilizat sa o scriu. De fapt nici nu e mare lucru de povestit pentru ca aceste fursecuri se fac foarte usor. Sunt doar niste fursecuri. Si cand spui fursecuri spui un desert usor de facut.
Si cum aceste gustoase fursecuri sunt de origine americana, am cautat o reteta de la sursa ca sa zic asa. Si am gasit una demna de incredere pe blog la Joy of Baker.
Are si un video facut in care arata cum se prepara aceste fursecuri crapate cu ciocolata si vi-l recomand chiar daca este in engleza. Adica nu e subtitrat. Veti intelege usor despre ce e vorba si va scriu si eu oricum modul de preparare in romana. Reteta video o gasesti mai jos.
Inainte insa de a te apuca de treaba retine un lucru foarte important: vei avea nevoie de o ciocolata de buna calitate ca sa iti iasa niste fusecuri ”ca la carte”.
- 230 grame de ciocolata de buna calitate
- 2 oua
- 50 grame de unt
- 100 grame de zahar
- 190 grame de faina
- un varf de cutit de sare
- ½ lingurita de praf de copt
- o lingurita de esenta de vanilie
Mod de preparare pentru reteta de fursecuri crapate cu ciocolata
- Rupem ciocolata bucati si o pune intr-un vas de sticla.
- Adaugam si untul si topim ciocolata pe baie de aburi, adica asezam vasul in care este ciocolata peste un altul in care avem apa fierbinte. Lasam sa se topeasca.
- Cand este topita, dam vasul deoparte de pe aburi si lasam la racit cat sa ajunga la temperatura camerei.
- Intre timp amestecam ouale cu zaharul si esenta de vanilie omogenizand pana obtinem o compozitie ca de crema. Putem folosi un mixer de mana sau unul electric. Depinde ce avem in dotare.
- Adaugam ciocolata topita si racita si amestecam bine pana la omogenizare
- Separat amestecam faina cernuta cu sarea si praful de copt.
- Adaugam ingredientele uscate peste compozitia de ciocolata si amestecam pana cand obtinem un aluat care trebuie sa fie moale. ATENTIE! Nu mai adaugati faina vazand ca aluatul este moale. Acesta se va intari cand va sta la frigider.
- Punem aluatul intr-un castron, acoperim cu folie alimentara si dam la frigider pana a doua zi. Daca vreti sa urgentati racirea acestuia puteti sa il puneti la congelator dar mi se pare mai practic sa faceti aluatul de cu seara si apoi, a doua zi fursecurile.
- A doua zi, inainte de a ne apuca de facut fursecurile aprindem cuptorul la 170 de grade si punem in tava de la aragaz hartie de copt.
- Pregatim si o farfurie in care punem zahar pudra.
- Scoatem compozitia pentru fursecuri din frigider
- Luam, cu ajutorul unei lingurite bucati mici de aluat pe care le transformam in bilute. Acestea ar trebui sa fie de marimea unei nuci.
- Trecem fiecare biluta de aluat prin zaharul pudra si apoi asezam in tava, lasand distanta intre fursecuri. Acestea se vor lati la copt si vor crapa.
- Dam tava in cuptorul incis pentru 10-15 minute (depinde cum coace cuptorul – al meu face figuri uneori).
- Fursecurile sun gata atunci cand vei observa ca sunt intarite la exterior dar totusi daca apesi pe ele sunt moi. Interiorul trebuie sa fie moale.
- Sunt bune fie calde, fie reci si se pot pastra cateva zile in loc racoros. Daca rezistati tentatiei, evident :)
Spor la pregatit fursecuri crapate cu ciocolata!
stefy says
frumoase si gustoase!
Claudia V says
multumesc, Stefy! Sunt gustoase, intr-adevar :)