Cum sa gatesti economic. 8 sfaturi practice
Evitarea risipei de alimente si gatitul cu economie sunt doua subiecte des discutate pe blog. Discutate si exemplificate. Pentru ca aproape la fiecare reteta ai sa gasesti sugestii referitoare la acest subiect.
In general gatesc cu economie incercand sa evit pe cat posibil risipa de mancare incepand de la eficienta ingredientelor folosite si pana la evitarea efectiva a aruncarii la gunoi a mancarii gatite.
Am mai scris eu pe blog despre acest subiect inainte de sarbatori si am vazut ca v-au placut sfaturile si mai ales ca multi dinte voi aplicati deja acele sfaturi. Din pacate nu toata lumea e constienta de importanta evitarii risipei de mancare si sunt inca multi care continua sa gateasca in acest stil risipitor. Asa ca voi continua sa scriu despre asta si poate ca impreuna vom reusi sa constientizam si sa evitam risipa de mancare.
1. Organizeaza-te: alcatuieste un meniu saptamanal si incearca sa il respecti.
Nu zice nimeni ca meniul saptamanal ar trebui sa fie unul batut in cuie. Insa folosindu-l ca reper, faci si aprovizionarea cu eficienta. In felul acesta nu cheltui inutil cumparand ceea ce ”iti face cu ochiul” in magazin.
Alcatuieste meniul in functie de preferintele membrilor familiei tale si sfatuindu-te cu acestia.
2. Incearca pe cat posibil sa faci aprovizionarea o data pe saptamana si in baza unei liste de cumparaturi.
Studiaza ofertele de la supermarketuri si fa cumparaturile acolo unde vezi ca au cele mai multe reduceri la produsele din lista de cumparaturi pe care ai intocmit-o. Pentru restul ingredientelor nu e nevoie sa te deplasezi in alta parte daca nu sunt in oferta acolo unde iti faci cumparaturile. Chiar daca nu faci economie la bani, vei face la timp si benzina pe care o consumi ca sa ajungi pana la urmatorul magazin de unde ai putea cumpara produsul la pret mai mic.
3. Cumpara carnea in cantitati mai mari si apoi portioneaza si congeleaza sau gateste si apoi congeleaza.
De exemplu, poti cumpara o bucata mai mare de carne pe care ajungand acasa o portionezi. O parte o transformi in carne tocata, folosindu-te de o masina de tocat carne genul acesta. Alta o feliezi ca pentru snitele, alta o lasi intreaga sau o tai cuburi pentru o tocanita.
Nu este recomandat sa cumperi carne tocata de la macelarie si nici sa ceri sa iti toace carnea pe loc. Daca o cumperi gata tocata nu poti sti ce compozitie are de fapt. Cata carne si cata grasime e cu adevarat in ea. Iar cand ajungi acasa si o gatesti ai sa fii surprins sa vezi ca din 500 de grame de carne mai ramai cu 300. Restul s-a transformat in untura.
Si nici sa cumpari o bucata de carne si sa ceri sa fie tocata pe loc nu e o idee buna. De ce? Pentru ca o parte din carnea tocata va ramane in masina de tocat de la macelarie. Asa ca nu mai bine toci tu carnea acasa?
4. Profita de ofertele de tip XXL din supermarket-uri.
Nu doar la raionul de carne poti sa cumperi in cantitate mare. Exista in supermarketuri oferte de tip XXL, adica produsul pe care in mod normal il gasesti ambalat in pungi, cutii de 500 grame sau 1 kilogram, il poti gasi de multe ori ambalat in cantitate mai mare si la un pret mai mic decat daca ai cumpara in varianta existenta in mod obisnuit in magazin.
Sa iti dau un exemplu: la supermarketul de unde imi fac eu aprovizionarea saptamanala am gasit uneori orez basmati la punga de 5 kilogra si un pret undeva in jurul la 25 de ron. In mod curent, acelasi orea basmati se gaseste pe rafturi la un pret de aproape 5 ron pentru 500 de grame. Diferenta de pret este uriasa, asa cum iti poti si tu da seama. Initial am ezitat sa investesc 25 de ron in orezul basmati la 5 kilograme insa dupa ce am facut un calcul si am vazut ca merita, chiar daca nu era pe lista de cumparaturi atunci aceasta cheltuiala, in timp s-a dovedit o investite inteligenta. Economia pe care am facut-o a fost una frumusica.
5. Investeste in electrocasnice care iti pot usura munca in bucatrie si te pot ajuta sa te organizezi mai bine in bucatrie evitand astfel risipa de mancare.
Daca ai, de exemplu, un robot de bucatarie multifunctional poti pregati foarte usor, acasa diferite retete. Pentru micul dejun poti face, de exemplu, diferite sucuri din fructe si legume, poti cumpara ficat de pui sau porc si sa faci pate de casa. Poti chiar sa iti faci propria faina pentru a coace paine si chiar framanta paine cu ajutorul lui. Ierburile aromatice care mai au un pic si se vestejesc le poti transforma intr-un sos pesto tot cu ajutorul robotului de bucatarie. Si astea sunt doar cateva exemple…
6. Cumpara un pui intreg si gateste mai multe feluri de mancare din el.
Nu zice nimeni sa nu iti faci din cand in cand o pofta si sa gatesti un pui la rotisor sau un pui pe sare ca in reteta de aici. Insa, daca tot ai cumparat un pui intreg cel mai bine este sa il transezi economic si sa gatesti din ele mai multe mancaruri. Fie atunci, pe loc, fie congeland pe portii bucatile de pui transate. Din spate, gat, cap, aripi poti face o supa sau o ciorba, o mancarica de ceapa cu pulpele de pui sau chiar sarmalute dietetice (daca le dezosezi) cu aripile iar din piept poti face snitele sau
7. Verifica termenele de garantie ale produselor din frigider sau camara si nu cumpara prea multe produse cu termen de valabilitate prea mic (care expira, de exemplu a doua zi) pentru ca risti sa nu le consumi si apoi sa fii nevoit sa le arunci. Cand alcatuiesti meniul tine cont si de (sau mai ales de) termenul de valabilitate al ingredientelor pe care le ai in frigider sau camara.
8. Gateste cantitati mari de mancare si congeleaza pe portii
Pentru a evita risipa de mancare si pentru a economisi timp de stat in bucatarie in timpul saptamanii o varianta ar fi sa gatesti cantitati mari de mancare in weekend cand esti liber. Aceasta mancare o congelezi pe portii pe care mai apoi le decongelezi cand ai nevoie.
Da, stiu, vei spune ca mancarea nu mai are acelasi gust si nu te contrazic dar uneori o astfel de abordare a problemei te poate scoate din incurcatura. Este o metoda foarte buna pentru cei care ajung tarziu acasa de la munca.
Idei si sfaturi ca a gatesti economic si sa eviti risipa de mancare sunt mai multe. Ma opresc astazi doar la 8 dintre ele dar o sa mai scriu pe tema aceasta.
Pana atunci insa, te intreb pe tine: gatesti economic? Ce alte solutii mai ai pentru a face asta? Nu mi-ar strica niste sfaturi nici mie :)
#stoprisipademancare #gatesteeconomic
Oana D. says
Eu de cand ma stiu am o problema cu aruncatul mancarii, ca si chiar daca incepe sa se strice, n-o arunc, zic ca nu e nimic daca mi se curata putin intestinele :))))) Acuma pe bune, nu mi-as bate joc de munca mea si de banii mei ca sa fac o mancare pe care s-o arunc. Dar in fine, aud deseori in jurul meu lucruri de genul, si nu inteleg cum de nu le doare sufletul pe gospodinele alea sa-si bata joc de timpul pe care l-au alocat in bucatarie ca sa pregateasca mancarea care va merge direct la gunoi… Mare-i gradina, ce altceva poti sa zici? Iar sfaturile tale sunt cat se poate de ok, eu gatesc cate 3-4 feluri de mancare intr-o zi – azi, de exemplu (stiu, e duminica, nu da!! :P dar sambata fac curatenie si in alte zile n-am timp) si las doar cat sa mancam la pranz 2 persoane, iar restul congelez. In felul asta gatesc mai rar. Ca nu-mi place sa gatesc…
Claudia V says
Asta nu pricep nici eu :( Daca ai sti cate chestii vad aruncate la gunoi peste drum de noi :( Cei de la bloc arunca in prostie mancare. Ma doare sufletul cand vad asta. Scriu eu pe aici dar… cam degeaba :(