Salata ruseasca cu peste afumat, pe numele ei scurt, salata suba, este o reteta pe care imi doresc de ceva vreme sa o incerc si am pus-o in aplicare acum de Revelion. E un fel de salata de boeuf dar nu cu carne de vita ci cu peste. Nu cu mazare ci cu sfecla rosie.
In traducere ar inseamna peste invelit in suba (adica in haine mai groase). Si e, asa cum ii zice si numele (traducerea) o combinatie de peste pus bine, ”invelit” in cateva straturi de legume. Si nitica maioneza ca asa ii sta bine unei salate aperitiv, nu?
Deci avem nevoie de un pic de peste afumat, de care vrei tu, care iti place mai mult. Poate fi macrou, poate fi chiar unul mai pretios ca somonul. Ceva cartofi, ceapa, morcov, sfecla rosie, maioneza si oua.
Legumele le fierbi, le dai pe razatoare sau toci, in cazul cepei si apoi incepi sa asezi straturi dupa straturi. Neuitand de maioneza. Secretul gustului este exact maioneza. Pentru ca ele nu se amesteca ci raman asa in straturi cum le pui de la inceput. De aceea legumele trebuie sa le fierbi in apa cu sare, ca sa aiba nitel gust. Sau, mai bine in niste supa/zeama de carne… Le poti asezona si dupa aia dar daca nu obisnuiesti sa mananci prea sarat e suficient sa le fierbi in apa cu sare fara sa mai pui dupa aia sare in salata.
Apasa AICI ca sa intri si tu in grupul de Facebook!
Felul in care aranjezi straturile care ca e optional. Am facut cercetari pe net si am facut moduri diferite de a le aranja asa ca eu am optat pentru ceapa, peste, cartof, morcov, sfecla dar nu cred ca e gresit si alt mod de a le pune una peste alta.
Salata o poti aranja in diferite moduri. Asa cum vezi in poza, o poti pune intr-un va incapator de yena, ca sa se vada straturile colorate sau, daca ai inele de metal le poti folosi umplandu-le. Lasa inelele pana a doua zi cand le scoti si puteti servi salata intr-un al mod. Nu uita sa montezi salata in inele direct pe farfuria/platoul pe care vei servi salata.
- 200 grame de peste afumat
- trei cartofi medii
- doi morcovi medii
- o sfecla rosie
- 300 grame de maioneza
- o ceapa rosie mare sau doua mici
- 2 oua fierte
- sare/piper dupa gust
Mod de preparare pentru salata ruseasca cu peste afumat
- Fierbem legumele (cartofii, morcovii, sfecla) in apa cu sare (sau zeama/supa de carne) si le lasam sa se raceasca.
- Fierbem ouale tari, le lasam sa se raceasca, le curatam si apoi le radem pe razatoarea mare.
- Curatam legumele fierte si le dam pe razatoarea mare.
- Curatam si apoi tocam marunt ceapa.
- Maruntim si pestele, tocand-ul cu cutitul.
Vezi in video de mai jos si cum se face salata Mimoza
Apasa pe poza si aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
- Intr-un bol incapator punem un strat de ceapa, un strat de peste, o lingura-doua de maioneza, un strat de cartofi, maioneza, morcov, maioneza, sfecla rosie si terminam tot cu maioneza.
- Si ca si cum nu ar fi de ajuns :) deasupra, peste maioneza presaram ouale rase. La fiecare rand/strat mai puteti adauga sare si piper dupa preferinte/gust. Noua ne-a placut ceva mai dulceaga si mai putin sarata. Sarea din peste si maioneza a fost suficienta pentru a-i da gust bun.
- Dam la rece si servim salata ruseasca cu peste afumat, a doua zi, cu pofta. Este mai buna a doua zi dupa ce se intrepatrund aromele.
Spor la pregatit salata ruseasca cu peste afumat!
Update:
Iata ce mesaj am primit de la Svetlana Plamadeala, un fan ”Lecturi si Arome”, pe pagina de Facebook. Am considerat informatia pretioasa pentru ca Svetlana are rude in Republica Moldova asa incat o includ aici ca sa vezi cum se face salata suba (reteta originala). Eu am facut-o dupa gustul meu dar in mod traditional ea se face altfel, dupa cum vezi mai jos.
”La această salata suba, in mod normal se foloseste pestele marinat, nu afumat. Si punerea in straturi conteaza foarte mult. Primul strat e pestele, apoi ceapa, cartofii, albusul de ou, morcovii, ultimul sfecla rosie (pe culori). Toate legumele, fierte intai, se dau prin razuitoarea mică sau medie. Maioneza eu pun la fiecare al doilea rand. (se poate pune si după fiecare rând). După ce se pune ultimul rand de maioneza peste sfeclă, deasupra se pun galbenusurile. Pestele trebuie curatat foarte bine de oase si apoi se rupe bucatele mici.”
Asa ca acum ai doua variante de salata shuba astfel incat sa o faci pe cea care e pe gustul tau. Eu nu ma prea dau in vant dupa pestele marinat pentru ca mi se pare prea sarat dar cred ca iese buna si asa.
Apasa pe poza ca sa vezi si alte retete de salate festive!
O femeie says
O ador si o fac iarna ca e de sezon. Iese buna ai cu iaurt grecesc in loc de maioneza. Si am facut numai cu peste afumat dar nu marinat asa ca am dublu motivatie sa fac macrou marinat ( ieftin si usor si dietetic, fac cantitate mare si am pe 1 2 sapt).
Eu deadupra radeam nu 2 oua fierte ci albusurile de la 2 oua ca galbenusurile erau maioneza dar am facut si fara oua. E perfecta de gatit duminica si pun in 2 3 recipiente si am cateva zile pachet la munca. ok, cubputina ceapa ( nu imi place).
De la gatit legumele zeama devine baza de o supa – eu de ceva ani le rad si apoi le fierb : rapid si ieftin.
Claudia V says
Ce bine ca mi-ai zis ca iese bine cu iaurt grecesc. Nu prea sunt fan maioneza. Am sa incerc si varianta asta. Este intr-adevar o salata spornica si gustoasa :)
Oana says
Mulțumim pt rețetă! Si da,mi a plăcut mai mult cu iaurt grecesc! Am.mâncat si cu maioneza,dar eu am facut o cu iaurt.
Claudia Vasilache says
Cu placere! Si eu folosesc des iaurt pentru ca, fiind si mai acrisor parca da un gust mai bun unor preparate :)
Cristina Dragomir says
nu suna rau dar de 3 zile am dat-o mai pe regim asa ca.. fara oua si maioneza. Poate am sa o incerc in varianta fara ou si cu un iaurt mai light sa vedem cum e.
Claudia V says
Sa imi spui si mie daca iese buna in varianta light :)