Salată Mimoza cu ton și legume
Salata Mimoza este la origine o salată rusească făcută cu ton, legume, ouă, cașcaval. Poate o să vă mire asocierea peștelui cu brânza. În dieta mediteraneeană această asociere nu se face niciodată. Însă bucătăria rusă permite asta fără probleme.
Această salată atât de cunoscută acum a fost creată prin anii 1970 când în Rusia regimului comunist lipseau de pe piață foarte multe produse iar gospodinele erau cumva forțate să găsească soluții, înlocuind ingredientele din rețetele clasice cu ce aveau la îndemână.
Salata Mimoza, despre care se zice că ar fi inspirată din celebra ei surată ”salata de boeuf” și este prezentă pe mesele de sărbătoare ale vecinilor noștri iar de ceva timp am preluat și noi ideea acesteia și am început să-i facem loc în meniuri alături de celelalte aperitive festive.
Așa că am pregătit-o și eu în varianta ei tradițională, adică cu pește. Mai există și varianta cu șuncă pe care încă nu am încercat-o dar care, sunt sigură că este la fel de gustoasă. Trebuie să vă spun că nu e deloc rea combinația pește/brânzeturi. Mie una chiar mi-a plăcut mult această salată Mimoza și o voi include negreșit în meniul de sărbători.
Prepararea acesteia e foarte simplă și seamănă foarte mult cu felul în care se prepară salata de boeuf și salata șuba. De fapt se mai și zice despre salata Mimoza că este ”sora mai mică” a salatei rusești cu sfeclă și pește cunoscută sub denumirea de ”salată șuba”.
Avem nevoie de cartofi și morcovi fierți, câteva ouă, o conservă de ton, cașcaval, un pic de ceapă și ceva maioneza. Ingrediente pe care nu le vom amesteca între ele ca la salata de boeuf ci le vom așeza în straturi ca la salata șuba. Simplu, de efect, ușor de făcut și gustos.
- 250 grame de cartofi fierți în prealabil
- 200 grame de morcov fiert în prealabil
- 160 grame de ton din conservă
- 100 grame de cașcaval
- 3 ouă fierte tare
- ½ ceapă roșie
- 2 linguri cu zeamă de lămâie
- sare și piper
- 200 grame de maioneză (aproximativ)
Mod de preparare pentru salată Mimoza
- Tocăm foarte mărunt ceapa, o punem într-un castronel și turnăm peste ea zeama de lămâie. Lăsăm să stea așa cât ne ocupăm de restul ingredientelor. În felul acesta o marinăm puțin.
- Tăiem mărunt legumele (cartofii și morcovul) fierte în prealabil așa cum procedăm de obicei atunci când facem salata de boeuf și le punem în vase separate pentru că le vom așeza în straturi.
- Curățăm ouăle fierte și apoi separăm albușurile de gălbenușuri. Le dăm separat pe răzătoare și, la fel, le punem în vase separate.
- Scurgem tonul din conservă și apoi, dacă este bucăți întregi îl pasăm cu furculița.
- Începem să montam salata pe o farfurie. Eu am folosit un inel de la o tava de tort cu pereți detașabili pentru a obține în final o salată aperitiv în formă de tort.
Vezi si reteta video! Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Click si pe clopotel pentru a primi notificari!
- Iată cum am procedat: am pus inelul pe un platou apoi am așezat la bază, într-un strat, cartofii peste care am presărat sare și piper apoi am pus 2 linguri de maioneză și am întins-o bine peste tot.
- Peste stratul de cartofi și maioneză am pus tonul fărămițat și peste el am presărat ceapa scursă de zeamă
- Am adăugat și albușul de ou ras în prealabil și am mai format încă un strat peste care am pus încă 2 linguri de maioneză și am întins-o pe toată suprafața.
- A urmat apoi stratul de morcov tocat, încă 2 linguri de maioneză și am încheiat cu un strat de cașcaval ras iar la mijlocul acestuia am pus gălbenușurile, rase și ele
- La final se scoate inelul și se decorează dupa preferințe. Eu am decorat cu morcov și pătrunjel.
- Salata se dă la rece și apoi se servește ca și aperitiv.
Să aveți poftă la salată Mimoza cu ton și legume!
[…] și se încadrează în categoria salatelor în straturi, așa cum este și salata Mimoza (vezi AICI rețeta) sau salata Șuba (vezi AICI […]