Meniul perfect! Uh, de cand imi doream cartea asta a lui Gordon Ramsey! Si uite ca Mos Nicolae a fost anul acesta foarte darnic si mi-a adus-o in ghetute :) Pentru asta trebuie sa multumesc librariei virtuale Libris cu care am inceput o frumoasa si lunga (sper) colaborare. Asa incat anul viitor sa puteti gasi pe blog mai mult recenzii la cartile de bucate celebre sau mai putin celebre.
”Lecturi si Arome” nu inseamna doar retete, asa cum stiti deja din descrierea pe care am facut-o pe pagina ”Despre Lecturi si Arome”. ci si lectura. Ma refer aici la lectura cartilor de specialitate din domeniul culinar. A gati, mereu am zis, nu e greu, si nu e neaparat o calitate, un talent, ci un pic de munca de informare si ceva practica in bucatarie. Evident ca vorbesc despre pregatirea mancarurilor acasa de catre un om simplu. ”Retete simple pentru oameni simpli”, asa cum este si ”deviza” blogului.
Daca insa ai dori sau ai considera necesar, ca o parte de relaxare, sa ii zicem, sa public si recenzii la carti de beletristica, te rog sa lasi un comentariu la aceasta postare si voi deschide incepand de anul viitor o noua categorie pe blog.
Pana atunci, insa, sa revin la cadoul meu de Mos Nicolae, cartea renumitului, vestitului si indragitului Gordon Ramsey, Meniul Perfect.
Despre Gordon Ramsey nu stiu daca ar trebui eu acum sa ma apuc sa povestesc prea multe. Cred ca il stii si tu, ai auzit de el. Mai ales daca esti cat de cat interesat de gatit, nu se poate ca macar o singura data sa nu fi auzit de numele lui.
O sa scriu totusi cateva amanunte despre el in ideea ca, desi este foarte cunoscut, multa lume nu stie si detalii despre viata lui ci doar ca este un renumit chef britanic. Il recunosti si dupa accent ca e englez get beget :)
Crescut in Straford-upon-Avon, orasel din Scotia (Anglia), pasionat de fotbal in tinerete, in prezent Gordon Ramsey este unul dintre cei mai celebri bucatari din lume.
Dupa ce face se lasa de fotbal (in urma unei rani la picior) Ramsey se intoarce la facultate pentru a finaliza un curs de management hotelier. Viata ii ofera sansa de a invata de la unii dintre cei mai renumiti chefi ai momentului (Albert Roux, Marco Pierre White, Gy Savory). In 1993 devine Chef al restaurantului Aubergine din Londra iar la 31 de ani isi deschide primul restaurant care capata, la putin timp dupa deschidere trei stele Michelin. Gordon fiind si unul dintre cei 4 chefi din Marea Britanie care reuseste sa pastreze aceste stelute pentru restaurantul sau.
Este cunoscut ca si jurat la emisiunile “Master Chef”, “The F word”, “Kitchen Nightmares”, “America’s Best Restaurant” sau “Hell’s Kitchen” si publica de-a lungul timpului cateva carti de bucate devenite bestseller, printre care si cea de astazi, ”Meniul Perfect” despre care iti voi spune cateva cuvinte in continuare.
Revenind deci, la cartea lui ”Meniul Perfect” despre care eu am tot auzit si mi-am dorit sa o am in biblioteca, trebuie sa afli ca este o carte un pic altfel decat cartile de bucate obisnuite. In ce sens?
”Meniul Perfect”, prin felul in care a fost conceputa este de fapt un mare meniu cu 140.000 de variante. Da, ai citit bine! Pornind de la cele 156 de retete publicate in carte (gustari, feluri principale si deserturi, insotite de peste 30 de garnituri si fonduri), iti poti construi singur diferite combinatii si alcatui 52 de variante de meniu pe care le poti combina in fiecare zi in 140.000 feluri.
Le poti construi singur chiar in carte pentru ca aceasta, cum spuneam, nu este o simpla carte de bucate, cu foile prinse in coperta. Arata ca un mare dosar, ca o agenda in care foile acesteia sunt ”rupte”, impartite in trei. Adica nu vei gasi pagini de carte ci fascilule pe care le poti rasfoi dupa bunul plac si organiza cum vrei.
Nu te speria! La inceputul cartii vei gasi un capitol introductiv in care ti se va explica pe larg cum sa folosesti aceasta carte, dupa care urmeaza un indice de meniu (meniuri facute de Gordon Ramsey). Meniurile sunt cumva organizate sau recomandate in functie de specificul unei anumite zone. Vei gasi meniuri frantuzesti, meniuri din Orientul Mijlociu, meniuri italiene si evident englezesti.
Ca si retete, vei gasi in carte atat retete simple si usor de facut (mai ales la partea de desert) dar si retete mai sofisticate. Nu ca si tehnica ci mai degraba ca si ingrediente. Vorbim totusi de marele Gordon Ramsey, deci nu au cum lipsi din carte si retete cu ingrediente precum creveti, calamari, bibilica, platica de mare, biban de mare, etc. Le gasesti si la noi insa nu sunt ingrediente de zi cu zi.
La finalul cartii Meniul Perfect ai si cateva retete de baza de fond de peste, fond de pasare , vita sau legume, reteta la sosul olandez sau la banala maioneza. Iti explica chiar si cum sa faci o inghetata clasica de vanilie, o crema englezeasca, un aluat fraged sau chiar si banalul sirop de zahar.
Concluzia: daca iti place sa gatesti si mai ales sa gatesti un pic mai altfel, adica nu doar retetele cu care esti obisnuit zi de zi, daca iti place sa incerci gusturi noi si preparate rafinate, cartea Meniul perfect a lui Gordon Ramsey nu ar trebui sa iti lipseasca din biblioteca ta culinara. Mai ales ca iti te invata si cum sa iti faci atatea meniuri.
Ce zici? Ti-ar placea si tie sa ai cartea ”Meniul Perfect” in biblioteca, sa incerci retete din ea? Sau poate o ai deja si ne spui si noua cum ti s-a parut, daca ai testat ceva si cum ti-a iesit :)
Spor la citit si gatit!
artisstockstudio says
Un meniu perfect, merita cele mai frumoase accesorii pictate si lucrari de pictura si arta decorativa din Art Shop.
Iuliana says
Se vede treaba ca ai fost cumintica tare anul asta daca a venit Gordon la tine-n ghetute! :)
Marturisesc ca nu am cartea, dar mi-am propus sa fiu si eu cuminte, poate cine stie, mi-o aduce Mosul ;)
Claudia V says
:)))) Ei…. de ar fi venit chiar Gordon as fi zis ca am fost super cuminte :))))