Daca tot e acum sezonul ciupercilor de padure am luat si eu cateva de pofta. Ghebele le-am pus la marinat iar din cativa Nicoreti am incercat ceva nou: piftie vegana cu ciuperci.
Da, exista si asa ceva. Se poate si asa, fara carne. Nici eu nu stiam despre asta pana de curand, cand o prietena a blogului mi-a spus ca a facut si ca neaparat sa incerc si eu sa vad cum este.
Cum este posibil? Cum poti inlocui gelatina din oase ca sa faci piftie? Sau racituri cum se mai zice pe la noi. Simplu. Folosesti… tapioca. Faina sau perlute, nu conteaza. Despre tapioca am sa scriu mai multe intr-un articol separat. Pana atunci, daca vrei sa incerci reteta si nu gasesti la tine in oras tapioca, afla ca o poti comanda si online de aici.
E prima data cand folosesc tapioca si curiozitatea mea a fost la maxim cand am auzit ca se poate face chiar si piftie din ea. Pana acum nu ma prea tenta sa o testez pentru ca auzisem ca mai mult la deserturi s-ar folosi.
Insa acum am pus-o la treaba intr-o piftie vegana cu ciuperci si sunt incantata de descoperire. Vine postul Craciunului in curand si o sa prinda numai bine experimentul acesta. Chiar daca nu voi mai avea Nicoreti proaspeti. Sigur acestia se pot inlocui cu orice altfel de bureti carnosi de cultura. Cum ar fi Champignons sau Pleurotus.
Vezi aici mai multe retete vegan (de post)
Pentru a avea in final o piftie vegane de ciuperci gustoasa ar trebui sa aveti pregatit din timp putina supa de legume. Cum tot am primit spre testare o punguta de condimente ”Belsug din natura de la Solaris” (vezi aici de care), eu am folosit varianta rapida.
Adica am pus apa si o lingurita de mirodenii ca sa dau gust la piftia vegana de ciuperci. Merge si asa daca nu ai timp sau legume pentru a face initial o supa.
Nicoretii i-am fiert mai mult timp (o ora) insa daca folositi ciuperci de cultura nu e necesar sa fierbeti asa mult. De exemplu, in cazul ciupercilor Champignon e suficient 15 minute.
- 200 grame de nicoreti fierti in prealabil
- 60 grame de perle de tapioca
- 600 ml apa rece
- o lingurita de mirodenii ”Belsug din natura” de la Solaris
- o lingurita de sare (sau dupa gust)
- 5-6 catei de usturoi
- doua linguri de ulei de masline
Mod de preparare pentru reteta de piftie vegana de ciuperci
- Macinam perlele de tapioca cu ajutorul unei rasnite de cafea (Poti folosi si perlute nemacinate sau faina) si punem apa cu mirodeii (zeama de legume) peste ele.
- Lasam la inmuiat 10 minute, timp in care taiem ciupercile fasii/cubulete si ne ocupam de cateii de usturoi. Doi catei ii tocam marunt si restul ii pasam cu presa speciala (vezi aici de care).
- Punem uleiul in tigaie si cand e incins adaugam cateii de usturoi tocati marunt, ii lasam jumatate de minut sa se rumeneasca si apoi adaugam ciupercile taiate si calim impreuna pentru 5-6 minute cat sa prinda gust. Dam deoparte si lasam la racit.
- Punem tapioca la fiert, la foc mediu si mai amestecam din cand in cand daca folosim faina de tapioca sau daca rasnim perlutele. Ca sa nu se prinda de fund. Fierbem tapioca pana cand devine translucida.
- Cand este gata, lasa cinci minute la racit dupa care adaugam usturoiul pisat si ciupercile, amestecam si punem apoi in boluri mici pentru inchegat si racit.
Sa aveti pofta la piftie vegana cu ciuperci!
Kamy says
Bună,se poate folosi agar agar în loc de tapioca?
Claudia Vasilache says
Buna! Nu am incercat dar cred ca da pentru ca acesta leaga ca si gelatina. Trebuie insa incercat :)
Daca faceti asa poate reveniti cu un alt mesaj ca sa ne spuneti daca se poate. Ne-ar fi tuturor de ajutor.
Oana says
Buna seara eu nu am masina de rasnit si vreau sa fac cu perle de tapioca dar dupa ce fierbe le scot sau le.las acolo (nu am mai folosit pana acum)multumesc.
Claudia Vasilache says
Nu am testat si varianta cu perlele intregi. Doar am auzit ca se pot folosi si asa. Cred ca le puteti lasa acolo pentru ca ele sunt comestibile. Se folosesc si pentru a face budinci cu fructe si se consuma ca atare.
Geani says
Am facut si eu, din pacate pacate ni m-i s-au inchegat. ?
Claudia Vasilache says
Pai ceva ai facut gresit. Nu are cum sa nu se inchege. La mine din contra s-au inchegat prea tare. Tapioca aia actioneaza ca o gelatina.
Iuliana says
yeee, ce inventiva e Claudia!!! zau daca ma ducea capul sa fac piftie din tapioca! geniala idee!
Claudia V says
Ei, nu e chiar ideea mea. E testata de alti inainte. Eu doar am adus-o la lumina ;)