Cremă caramel cu mascarpone
Cum aveam atâtea prăjituri făcute înainte de Anul Nou mi-am zis că nu are sens sa mai fac și un tort. Însă, în ultimul moment am citit despre superstițiile de An Nou în ceea ce privește mâncarea care ar trebui să fie pe masă la trecerea dintre ani așa că m-am răzgândit.
Era acolo scris (de o fi adevărat sau nu, asta nu știu) că e bine să fie și tort de Revelion. Așa că am făcut rapid un tort simplu cu blat genoise și cremă caramel cu mascarpone.
Până apuc eu să scriu toată rețeta la tort, m-am gândit că ar fi bine să fac separat un articol doar cu rețeta la cremă caramel cu mascarpone pentru că este așa de ușor de făcut și așa de bună încât merge pusă în mai multe combinații la torturi și prăjituri.
Mi-am zis că dacă crema fiartă cu lapte și caramel – vezi AICI reteta – a fost bună sigur o sa fie și cea combinată cu mascarpone. Eu una sunt fan al cremelor cu mascarpone. Îmi plac mai multe decât cele cu unt.
Bun, hai să vedem împreună cum se face această cremă. Nu e dificil de făcut însă necesită puțină atenție și sunt și câteva mici secrete pe care trebuie să le știți. În primul trebuie să pornim de la prepararea unui sos caramel pe care îl vom combina mai apoi cu brânza mascarpone.
Pentru a prepara un sos de caramel delicios, bun pentru a fi folosit ca atare sau pentru diverse creme, ca și în acest caz, eu îți recomand proporțiile 1/3/3, adică o parte unt, trei părți smântână și trei părți de zahăr. Eu am folosit deci 150 grame zahăr, 150 grame de smântână și 50 de grame de unt.
- 150 grame de zahăr
- 150 grame de smântână
- 50 grame de unt
- 250 grame de mascarpone
Mod de preparare pentru cremă caramel cu mascarpone
- Am caramelizat zahărul într-o cratiță de inox, până a devenit arămiu. Atenție!! Zahărul NU trebuie ars).
- Am adăugat smântâna, încălzită în prealabil. Atenție! NU punem smântână rece și avem grijă la aburi pentru că ne pot frige rău. Adică în contact cu zahărul topit și caramelizat, apa din smântână fierbe instantaneu și degajă aburi fierbinți.
Prin urmare procedezi în felul următor: torni o parte din smântână, amesteci jumătate de secundă și retragi mâna. Mai aștepți puțin „să plece” aburii, apoi pui și restul de smântână și amesteci. - Apoi continui să amesteci, (nu luăm de pe foc ci dam focul la minim, să fie flacăra foarte mica atât cât să mențină puțin cald fundul oalei ) adaugi și untul și îl topești în sosul de caramel format. Atenție! Nu mai fierbe mult, pentru că se întărește apoi prea tare. Să fie ca o smântână moale la consistență. Sosul de caramel oricum se mai „îngroașă” după ce se răcește.
Vezi AICI tortul cu cremă caramel
- Dăm sosul de caramel la răcit și între timp scoatem si mascarpone din frigider. În momentul în care le vom combina acestea trebuie sa aiba aceeași temperatură, adică aducem și mascarpone la temperatura camerei scoțându-l din figider.
- Înainte de a le combina frecăm mascarpone bine, până la omogenizare.
- Punem câte o lingură de sos caramel în mascarpone și amestecăm cu grijă și răbdare. Când este amestecat complet mai adăugăm încă o lingură și tot așa până când încorporăm tot sosul caramel și obținem o delicioasă cremă pe care o vom folosi la un tort sau o prăjitură.
- Dăm crema la rece până în momentul în care o vom folosi la tort. Găsești AICI câteva rețete de blat de tort simplu și ușor de făcut.
Spor la făcut cremă caramel cu mascarpone!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Click pe clopoțel pentru a fi primul care afla ce e nou!
Nicoleta Pavel says
Am făcut de multe ori crema caramel cu mascarpone, e preferata mea. O folosesc la torturi și prăjituri, dacă blatul are și miez de nuca puteți încânta pe oricine. Mulțumesc!!!😉😘🥰
Claudia Vasilache says
cu mare drag! Ma bucur ca v-a placut :)
Anamaria Paduretu says
Ce fel de smântâna ai folosit?
Claudia Vasilache says
smantana pentru frisca!
gabriela iorga says
de la ce firma? dorna ? sau?care e mai putin pretentioasa? ce procent de grasime trebuie sa aiba?
Claudia Vasilache says
Eu folosesc smantana cu 20% grasime de la LIDL… Nu as sti sa va spun ce marca e mai putin pretentioasa pentru ca am testat asa multe… Daca aveti LIDL in apropiere incercati ce cea de 30% Cu cat e mai grasa cu atat e mai buna.
Dragomir Cristina says
si chiar are gustul de caramel? sau exista ceva esente pe care le putem folosi? pentru ca mie nu imi iese niciodata gustul ala clasic de caramel si sunt fan al acestei arome.
Claudia Vasilache says
Eu nu folosesc esente. Daca ai caramelizat zaharul cat trebuie ca sa nu il arzi, da, are gust de caramel. Combinat cu mascapone se mai ”estopmeaza” putin dar tot are gustul bun. Vezi ca am si o crema de lapte cu caramel. Incearca-le pe ambele si vezi daca sunt pe gustul tau. Stii ca gusturile difera.
Isabela says
Daca mi se taie crema ce pot face ? Nu am adus la aceeasi temperatura
Claudia Vasilache says
Hm… incercat sa bagati mixerul si sa bateti pana la omogenizare. SPer sa isi revina daca procedati asa… Alta idee nu imi vine in minte..
violeta says
La multi ani!!!Inteleg din reteta ca nu iei dupa foc deloc decat dupa ce ai terminat de pus untul.Asa este?Cu stima, Violeta
Claudia Vasilache says
La multi ani! Nu am luat de pe foc deloc. Dar am dat focul la minim (flacara foarte mica) dupa ce am topit zaharul. Practic doar cat sa il tina cald pana ajunge la consistenta dorita.
Am sa incerc sa fac cumva si un video. Sa vad cand. Nu e greu de facut insa e nevoie de putina atentie si rabdare. Daca nu te bazezi pe focul mic lucreaza ridicand putin oala din cand in cand.