Am facut aceasta reteta de chiftele de linte cu hrisca si sos de rosii ca sa incerc un alt mod de a consuma hrisca. Lintea imi place foarte mult dar pana acum hrisca o cam evitam. Am incercat de cateva ori sa mananc dar nu mi-a prea placut.
Asa ca, atunci cand am primit spre testare niste produse de la prietenii blogului Solaris-Belsug din Natura, printre care era linte, hrisca si Belsug de legume cu verdeata am zis, asta e. Musai sa le combin si sa fac un sos de rosii langa.
As fi putut sa fac niste chiftele de linte cu hrisca in care sa folosesc, ca la orice reteta de chiftelute, oua. Insa am zis ca daca tot fac experimente, sa merg pana la capat si sa testez o noua reteta de post. Mai e putin pana l apostul Craciunului cand va prinde sigur bine si cand, poate nu voi avea timp de experimente.
In concluzie in loc de ou, ca sa leg compozitia am folosit o lingura de tarate de psillyum (vezi aici de care am folosit) despre care am citit ca se numara printre un inlocuitori de ou in retetele vegane.
Reteta de chitelute de linte cu hrisca este una simpla si rapida chiar daca trebuie sa te organizezi putin cu o seara inainte. Lintea si hrisca trebuiesc puse la inmuiat macar cateva ore. Cel mai bine insa peste noapte. Pui de cu seara la inmuiat, dimineata scurgi, clatesti si gatesti. Super rapid de altfel. Dar hai sa vedem cum se fac.
- 125 grame de linte verde de la Solaris
- 50 de grame de hrisca de la Solaris
- doi catei de usturoi
- o lingura de tarite de psilyum de la Solaris
- o lingurita de sare (sau dupa gust)
- un varf de cutit de ghimbir macinat
- un varf de cutit de piper macinat
- o lingura si jumatate de otet din vin
- o mana de patrunjel verde
- 250 grame de suc de rosii
- o lingurita de mirodenii ”Belsug de legume cu verdeata” de la Solaris
- doi catei de usturoi
- cateva fire de patrunjel verde
- sare,piper dupa gust
- o lingura de ulei de masline
- o lingura, doua de seminte de susan alb si negru de la Solaris
Mod de preparare chiftele de linte cu hrisca si sos de rosii
- Cu o seara inainte punem lintea (vezi aici de care) la inmuiat in 300 ml apa cu o lingura de otet.
Separat, in alt vas, punem si hrisca (vezi aici de care am folosit) in 150 ml de apa cu o jumatate de lingura de otet. - A doua zi scurgem lintea si hrisca si le clatim bine.
- Hrisca o punem intr-o strecuratoare si lasam la scurs..
- Lintea o punem la fiert in alta apa in care adaugam putina sare. Lasam sa fiarba 30 de minute dupa care aruncam apa, punem lintea intr-o strecuratoare si lasam la scurs si racit.
- Dupa ce s-au scurs bine de apa amestecam lintea cu hrisca si le pasam cu ajutorul fie al robotului de bucatarie fie pur si simplu cu o ustensile de bucatarie pentru facut piure de cartofi astfel incat sa obtinem o pasta.
- Adaugam lingura de tarate de psillyum, patrunjelul, ustoriul pasat, ghimbir, turmeric, piper, patrunjel si pasam totul bine la robot amestecand. Potrivim gustul si de sare.
- Udam putin mainile cu apa rece si luam bucati din aluatul de hrisca si linte, le strangem in mana, formam chiftelutele si le aplatizam usor cu palmele. Procedam la fel cu toata cantitatea de aluat din linte si hrisca.
Optional putem sa le dam putin printr-o combinatie de susan alb si negru pentru o aroma in plus. Eu am incercat ambele variante, de proba. - Incingem intr-o tigaie ulei pentru prajit si prajim pe rand chiftele de linte si hrisca intorcandu-le pe fiecare parte pe masura ce se prajesc.
- Cand sunt gata le punem pe o farfurie in care am asezat prosop de hartie pentru a absorbi surplusul de ulei de la prajit. Nota: Nefiind deloc grase chitelele vor absorbi mult ulei. Daca doriti sa incercati sa le faceti la cuptor va trebui sa le ungeti cu ulei.
- Pastram la cald pana cand facem rapid si sosul de rosii. Intr-o tigaie punem o lingura de ulei de masline, adaugam restul de usturoi tocat fin. Lasam sa se rumeneasca jumatate de minut (atentie sa nu il ardem) dupa care adaugam sucul de rosii si o lingurita de mirodenii ”Belsug de legume cu verdeata” (vezi aici de care), potrivim cu sare si piper si lasam sa scada aproximativ un sfert de ora, pana cand ajunge la consistenta dorita. La final adaugam si patrunjel tocat marunt.
- Asezam chiftelele pe un platou, punem alaturi sosul intr-un vas mic si servim cu pofta cat sunt calde inca.
Sa aveti pofta la chiftele de linte cu hrisca si sos de rosii!
Rasfoieste si colectia de retete de post – click aici!
Distribuie ca sa afle si prietenii tai cum se face reteta de chiftelute de linte cu hrisca si sos de rosii!
Laura says
Hrisca nu se fierbe?
Multumesc
Claudia V says
Nu pentru ca e hidratata. E deja moale, ai sa vezi :)
Iuliana says
Nici mie nu-mi place hrisca, dar m-ai convins sa-i mai dau o sansa, totusi :)
Claudia V says
E tare sanatoasa asa ca trebuie sa gasim solutii ca sa ne pacalim papilele.Ca merita ;)