Reteta de inghetata de cacao cu nuci caramelizate
Putem sa ne luam adio de la vara cu o delicioasa inghetata de cacao cu nuci caramelizate. Inca e cald afara si putem sa ne mai bucuram de acest deliciu specific verii. Nu zice nimeni ca nu merge o inghetata si iarna daca pofta-i mare. Insa iarna mai bine bem un vin fiert sau un ceai cald.
Am facut zilele trecute o inghetata de cacao cu nuci caramelizate si nu putea sa nu va dau si voua reteta pentru ca a fost prea buna. Si se face si usor. Practic e baza de la inghetata de vanilie clasica in care adaugam ceva cacao si la final nucile caramelizate.
Pentru putina ”culoare” eu am presarat si cateva firisoare de bombonele. Eu asa le zic :) Cum e cu nuca inauntru poate ca ar fi mers sa presar si pe dinafara ceva nuca caramelizata. Insa am zis ca maro cu maro nu iese prea vesel. Asa ca am apelat la bombonele :)
- 800 ml de lapte
- 150 grame zahar
- 50 grame cacao
- 3 oua
- 50 grame zahar
- 100 grame nuci
Mod de preparare pentru reteta de inghetata de cacao si nuci caramelizate
- Incepem sa preparam compozitia amestecand zaharul cu cacao, peste care spargem ouale si le punem intregi.
- Amestecam totul bine cu un tel pana se obtine o crema omogena.
- Turnam peste aceasta lapte fierbinte, amestecand mereu cu telul si apoi continuam sa amestecam in timp ce incalzim pe flacara mica.
Nota! Ca sa nu mai folosim incalzirea pe baie de aburi, utilizam cea mai mica flacara posibila amestecand continuu cu telul; dar continuu inseamna continuu, fara nici o secunda de intrerupere, ca sa nu se prinda bunatate de compozitie de peretii sau fundul vasului si sa avem dupa aceea inghetata cu aroma de fum (arsura). - Dupa ce compozitia se ingroasa ca o smantana o luam de pe foc si o lasam la racit.
- Cand ajunge la temperatura camerei o dam la frigider ca sa se raceasca si mai mult.
- Pentru ”crunch-ul” de nuci vom carameliza 50 de grame de zahar peste care adaugam nucile rupte in bucati. Amestecam bine pret de cateva secunde si imediat turnam compozitia de nuci cu zahar topit caramelizat peste o bucata de hartie de copt.
- Dupa un sfert de ora vom avea o masa compacta pe care o vom sparge cu sucitorul pe un fund de lemn. Nu apasam prea tare ca nu vrem sa obtinem faina ci bucatele mici de nuci cu crusta de caramel pe ele.
- Dupa ce am obtinut crunch-ul, il punem intr-un vas mic si il dam la congelator.
- Compozitia de inghetata foarte rece de la frigider o punem la inghetat in vasul de inghetata. Abia dupa ce a inghetat si oprim vasul vom adauga si crunch-ul amestecand bine cu o lingura de lemn, dupa care transferam totul in vasul cu capac pe care il vom da la congelator.
Nota! De ce pe procedeaza astfel cu crunch-ul? Pentru ca stratul subtire si crocant de zahar sa nu se dizolve in compozitia de inghetata, acesta se adauga foarte rece, de la congelator. La fel se procedeaza si daca vrem sa incorporam in inghetata bucatele de ciocolata, biscuiti sau fulgi crocanti sau orice altceva care in lichidul compozitiei s-ar putea inmuia. - Servim cu pofta si nerabdare cu gandul la urmatoarea tura de inghetata de cacao si nuci caramelizate pe care o vom face.
Pofta buna sa aveti!
Nae says
Suna bine!
Sa vedem si ce gust are ;)
Claudia V says
Icearca reteta si vei vedea :)