V-am povestit deja saptamana trecuta, pe larg despre initiativa lui Jamie Oliver, intitulata Food Revolution si despre faptul ca, in luna mai a fiecarui an se sarbatoreste in intreaga lume Food Revolution Day, un eveniment organizat de cei peste 2000 de ambasadori voluntari, din 115 tari ale lumii, printre care se numara si cei 50 de ambasadori din Romania.
Cum anul acesta este primul an in care (de cand am devenit si eu ambasador voluntar Food Revolution) am ”prins” Food Revolution Day, mi-am dorit foarte mult ca si primul atelier de gatit pentru copii sa fie unul organizat la gradinita in care invata baietelul meu.
Ar fi trebuit sa organizez atelierul vineri, pe 20 mai insa unele probleme organizatorice de la gradinita nu a facut posibil acest lucru asa ca am devansat cu cateva zile organizarea acestuia si l-am tinut ieri iar astazi vreau sa va povestesc pe scurt si in imagini cum a fost.
Deviza propusa de Jamie Oliver sub care se desfasoara anul acesta Food Revolution Day, este, asa cum stiti din celalalt articol, ”Fara zahar” (”nosugar”) si deci retetele propuse de el pentru a fi gatite de ambasadorii Food Revolution din intreaga lume in cadrul evenimentelor, au fost zece la numar si evident toate fara zahar.
Ei bine, din cele zece retete propuse de Jamie Oliver, eu am ales sa reinterpretez sau mai bine spus sa adaptez una dintre ele la conditiile si posibilitatile de aici de la noi. Si m-am orientat catre reteta de ”Diy oaty fruity cereal”, adica un mic dejun cu cereale, iaurt si fructe.
Doar ca in varianta mea a fost un smoothie cu capsuni si banane in care am strecurat si putin spanac si menta culese din gradina proprie. Peste acestea am pus iaurt de casa si, la alegere pentru decorat, diverse seminte: de susan (alb si negru) de floarea soarelui, de in plus nuci, la fel din productie proprie (avem doi nuci mari in curte care ne rasfata in fiecare an cu o productie destul de bogata). Totul natural, indulcit doar de la fructe si foarte gustos. Copiilor le-a placut foarte mult. O sa va scriu in alta zi si reteta dar pana atunci puteti sa va folositi imaginatia ca sa faceti si voi acasa experimentul acesta, smoothie cu capsuni si seminte :)
Si cum la primul atelier de gatit pentru copii a participat ambele grupe de la gradinita numarul 5 din Buhusi, adica si copii mici, de abia trei anisori, ca sa fie mai distractiv am imprimat pentru fiecare plansa de colorat, intitulata ”Eat the rainbow” (Mananca curcubeul) cu fructe si legume in culorile curcubeului, pe care am descarcat-o din pachetul pentru ambasadori primit de la Food Revolution. Daca aveti si voi copii mici puteti sa o descarcati de aici si sa o dati copiilor sa coloreze.
Intre timp, noi, adica eu, impreuna cu sotul meu si personalul de la gradinita, am asezat pe masa fructele si semintele si le-am arata si o poza cu Jamie Oliver si familia lui, dintr-o carte de bucate semnata de acesta si publicata acum ceva timp in urma.
Dupa ce s-a terminat ”sesiunea” de colorat, sotul meu le-a povestit putin despre zahar, despre cat de nociv este consumul acestuia, exemplificand vizual luand ca exemplu continutul de zahar dintr-o sticla de Coca-Cola. L-am lasat pe el sa povesteasca pentru ca e de profesie profesor de fizica cu multi ani de pedagogie in spate.
Am fost surprinsa, desi era de asteptat, totusi, sa ii aud pe copii ca le place zaharul si culmea, cand i-am intrebat cu ce fel de suc cred ei ca vom umple paharele din fata lor, au raspuns la unison… ”cu Coca-Cola” :( Da, e trist, ca niste copii asa de mici stiu de existenta sucurilor acidulate, care nu sunt altceva decat apa, coloranti, arome si muuult zahar. Au fost totusi si copii, foarte putini la numar, din pacate, care au spus ca Coca-Cola nu e buna pentru ca e apa cu acid si coloranti. Concluzia puteti sa o trageti si voi singuri: este vorba de educatia pe care parintii o dau copilului acasa.
Si pentru ca tot veni vorba de Coca-Cola, va spun doar, in cazul in care nu stiati, ca insuri James Quincey, preşedintele „Coca-Cola“ Europa, a recunoscut, in emisiunea „Newsnight“ a postului britanic de televiziune BBC, faptul ca o doză de Coca-Cola, conţine 35 de grame de zahar adica sau 6 lingurite si are un conţinut caloric egal cu al unui capuccino sau cu o jumatate de croissant.
Dragi parinti, daca ati citit cu rabdare pana aici, si inca mai consumati (impreuna sau nu cu cei mici) Coca-Cola si/sau alte sucuri acidulate din comert, sper sa va fi convins aceste cifre sa renuntati la aceasta placere care in viitor va va costa sanatatea voastra si a copiilor vostri.
Aveti mai jos si inca doua poze cu cateva date referitoare la cat zahar gasiti in sucuri
si la limita maxima de zahar admisa a fi consumata pe zi si care sper sa va lamureasca despre acest subiect.
Dar sa revenim la povestea noastra de astazi, adica sa va spun ce am mai facut in continuare la acest atelier de gatit pentru copii din cadrul Food Revolution Day 2016. Ei bine, dupa colorat si o mica sesiune foto, asa cum ati vazut mai sus in poze, ne-am apucat de treaba, nu inainte de a ne spala pe maini si am pregatit, adultii smoothie-ul cu banane, capsuni, spanac, menta si iaurt iar copii, dupa ce au primit fiecare in pahar bautura delicioasa s-au apucat sa o decoreze/ combine cu diferite seminte si nuci in functie de preferinte si rabdare.
Am ales chiar si cel mai frumos decorat pahar cu smoothie si pe care il puteti si voi vedea in poza de care urmeaza :)
Mai multe poze de la eveniment puteti gasi pe pagina personala de Facebook adica aici. Cam asta a fost, in mare, povestea acestui prim atelier de gatit pentru copii pe care l-am pregatit cu ocazia sarbatoririi Food Revolution Day 2016, un eveniment care nu ar fi putut avea loc fara sprijinul efectiv al celor doua educatoare, Coroi Irina si Bostan Mihaela de la gradinita cu program normal nr.5 din cadrul Scolii Gimnaziale ”Mihail Andrei” din Buhusi, a doamnei ingrijitoare Matei Maria care a adus bunatate de iaurt facut in casa, in mod traditional, in ulcica de lemn asa cum se facea candva, a sotului meu care m-a sprijinit si nu in ultimul rand, sponsorului principal al acestui eveniment, Parohia Ortodoxa ”Sfanta Inviere” din Buhusi prin preotul paroh, Sbarcea Romeo, care a facut posibil ca toate acele bunatati sanatoase sa ajunga pe masa a 25 de copii prescolari participanti la atelier.
Le multumesc tuturor pentru deschiderea si sprijinul de care au dat dovada si mai ales pentru ca au inteles cat de importanta este educatia alimentara in randul celor mici. De asemenea multumiri speciale merg si catre partenerul media al evenimentului, site-ul local, Buhusi.net pentru sustinerea in spatiul virtual. Sper ca acesta sa fie doar un prim pas spre alte lucruri minunate care pot deveni realitate chiar si intr-un mic orasel de provincie ca al nostru in care pare ca totul e amortit.
Va multumesc si voua, ca ati avut rabdarea sa cititi pana la capat aceasta mica poveste si, daca doriti sa faceti o schimbare, va invit sa aplicati si voi AICI pentru a deveni ambasadori Food Revolution pentru ca impreuna putem schimba multe lucruri, sau macar sa faceti o mica schimbare doar in obiceiurile voastre alimentare viitoare.
Sa aveti o zi superba ca sufletul acestor copii :)
Iuliana says
Felicitari, Claudia! Ai facut o actiune foarte frumoasa! Asa ceva mi-ar placea si mie sa fac :)
Claudia V says
Multumesc, Iuliana!
Pai, hai ca noi te asteptam sa te inscrii in FRD si sa faci si tu ateliere pentru copii la Galati ;)