Care dintre voi inca nu stie ca urzicile sunt niste plantute care fac bine la sanatate daca le consumi. Simbol al primaverii, urzica este o planta des intalnita, crescand pe unde apuca. Daca aveti o mica bucata de teren in jurul casei, asa cum avem si noi, atunci, primavara sigur faceti si mancare de urzici. Sau pilaf cu urzici sau ciorba cu urzici sau … orice combinatie de mancaruri in care le folositi. Nu-i asa?
Urzica este o sursa bogata de fier si alte minerale, cum ar fi calciu, magneziu, zinc, potasiu, fosfor, dar si antioxidanti si vitamine (A, C, D, E, K). Este un bun energizant, tonifiant, mineralizant, depurativ si diuretic. Ar fi si pacat sa lasam primavara sa treaca fara sa ne bucuram de ceea ce natura, in darnicia ei ne ofera.
Asa ca astazi avem in meniul virtual o mancare de urzici de post. O reteta simpla, rapida si usor de facut. Cu conditia sa nu puneti in calcul culesul urzicilor care ia ceva timp. Aaa, si spalatul lor dupa aceea in mai multe ape. Restul e floare la ureche :)
Reteta de mancare de urzici
- Ingrediente pentru reteta de mancare de urzici
1 kg de urzici proaspat culese
o lingura cu faina de grau
doua linguri de ulei
o ceapa alba
sare si piper dupa gust
apa pentru fiert urzicile
- Mod de preparare pentru reteta de mancare de urzici
- Spalam urzicile in mai multe ape pana cand observam ca apa iese curata.
- Punem intr-o oala incapatoare sa fiarba apa in care vom fierbe urzicile, aproximativ 15-20 de minute in functie de cat de batrane sunt.
- Dupa ce s-au fiert le scoatem si le lasam cinci minute la scurs intr-o strecuratoare mare. Pastram o cana de zeama de la fierbere pentru mai tarziu.
- Odata scurse le tocam marunt cu ajutorul unui cutit sau tocatorul de vinete.
- Curatam si taiem ceapa marunt.
- Punem uleiul in tigaie si cand este incins adaugam ceapa si o calim un minut, dupa care punem faina, amestecam si lasam la gatit doua minute.
- Adaugam o canita de zeama in care au fiert urzicile. Amestecam. Se va forma un fel de sos gros ca o smantana moment in care punem urzicile tocate marunt.
- Adaugam sare, piper si lasam la gatit inca un sfert de ora dupa care putem servi simplu, cu putin orez alaturi, cu mamaliga si/sau hrean proaspat ras.
- Tips&Trics:
Nu aruncati apa ramasa de la fierberea urzicilor. Este foarte buna pentru a fi folosita la alte mancaruri sau pentru a va clati parul. Ceaiul de urzica este bine cunoscut pentru efectele sale benefice in ceea ce priveste ingrijirea parului gras sau care are matreata
Pofta buna sa aveti!
Alte mancaruri de primavara:
Mancare de spanac cu quinoa (click aici pentru reteta)
Ciorba de stevie cu leustean (click aici pentru reteta)
Salata de spanac cu portocale (click aici pentru reteta)
Mioara Mirela Molnar says
Am început un regim de slăbire și dintr-odata am rămas fără idei. Mereu am mâncat salate și le adoram, dar s-a întâmplat ceva ciudat ca nu mai vreau mâncare rece și neapărat trebuie sa gătesc, iar o parte dintre rețele tale mi se potrivesc la fix. Multumesc mult! :)
Claudia V says
Cu mare placere, Mioara! Ma bucur ca am putut sa iti fiu de ajutor.
Incerc sa gatesc mai dietetic, e adevarat. Ma tin cat pot departe de kilogramele in plus :))
Iuliana says
Eu n-am urzici in jurul blocului :( Noroc ca gasesc in piata gata culese.
Claudia V says
Sunt bune si alea din piata ;) Important e sa fie si sa profitam de darnicia lor ;)