Nu e prima data cand gatesc rapid si cu ce am la indemana cand deschid frigiderul. Si cred ca multora dintre noi li se intampla asta. Sa nu aiba nimic pregatit pentru cina sau masa de pranz si sa isi doreasca ceva simplu, gustos si rapid care sa fie pus pe masa in cel mai scurt timp.
Sotul meu, iubitor de carnuri, daca se poate grase si afumate, :) as zice, ca majoritatea barbatilor pentru care cea mai buna leguma e … carnea, a cumparat, cand am fost sa facem aprovizionarea saptamanala, niste bucati de bacon crud afumat. Suna prea tentant sa lase acolo jumatatea aia de kilogram de bacon, frumos ambalata, in vid. Nu i-a trecut insa prin minte ca acest bacon crud afumat, bucati fiind, va fi un pic mai tare si va trebui gatit pentru a fi consumat.
La drept vorbind, sunt bucati de bacon ramase de la felierea baconului crud uscat pe care il gasim la pret mult mai mare in magazine, fie el preambalat sau nu. Acele bucati se pot consuma ca atare si sunt moi si gustoase. Acestea, fiind bucati, resturi ramase de la ce nu s-a putut felia, cer putina prelucrare inainte. Adica o gatire in prealabil si deci sunt bune de folosit in mancaruri cu fasole, cu varza, tocanite de cartofi si… sos pentru paste, asa cum am este aceasta reteta de paste cu bacon si ciuperci de astazi. Bineinteles ca aceste combinatii nu se opresc aici.
Si la urma urmei, investitia in acel jumatate de kilogram de bucati de bacon crud uscat a meritat, adica a fost eficienta. Din jumatate de kilogram cred ca am facut trei sau patru feluri de mancare. Spre bucuria sotului meu :)
Daca vreti sa faceti o mancare de fasole cu bacon puteti sa va inspirati dupa reteta de fasole cu ciolan (click aici pentru reteta), la care schimbati ciolanul cu baconiar daca vreti o mancarica de cartofi va puteti ghida dupa reteta de mancarica de cartofi in sos de rosii (click aici pentru reteta), la care adaugati doar carnea in plus.
Si acum, sa trecem la treaba, adica la reteta de paste cu bacon si ciuperci, de astazi :)
Reteta de paste cu bacon si ciuperci
- Ingrediente pentru reteta de paste cu bacon si ciuperci
150 grame de bucati de bacon crud afumat
200 grame de ciuperci Champignon
un morcov mare sau doi mici
o tija de telina (Apio)
o lingura de ulei
200 ml apa
o lingurita de pasta de ardei iuti (optional)
150 ml suc de rosii
cateva frunze de patrunjel tocat fin
parmezan
200 grame de paste (eu am folosit penne)
apa si sare pentru fiert pastele
- Mod de preparare pentru reteta de paste cu bacon si ciuperci
- Taiem baconul in bucati cat mai mici, ca niste cubulete.
- Intr-o tigaie, incingem uleiul si adaugam bucatelele de bacon crud uscat.
- Le rumenim un minut dupa care adaugam 100 ml apa si lasam sa fiarba zece minute.
- Intre timp spalam ciupercile si le taiem felii de marime potrivita.
- Curatam si spalam legumele. Morcovul in dam pe razatoare iar tija de telina o taiem cubulete. Eu am dat morcovul pe razatoarea mare dar daca nu vreti ca acesta sa fie asa de ”vizibil” in mancare, puteti folosi razatoarea mica.
- Dupa ce baconul a fiert putin, adaugam morcovul si telina, punem restul de apa peste, amestecam bine si mai lasam aproximativ zece minute sa fiarba dupa care punem si ciupercile. Le adaugam spre final pentru ca acestea au un timp de gatire mai mic.
- Intr-o oala punem pe un alt ochi de aragaz apa pentru paste iar cand incepe sa clocoteasca adaugam sare si apoi punem cele 200 grame de paste si lasam sa se gateasca ”al dente”, conform instructiunilor de pe ambalaj. Eu am folosit pentru aceasta reteta de paste cu bacon si ciuperci, paste din grau dur ”Baneasa”, sub forma de penne.
- Odata cu ciupercile punem sucul de rosii si pasta picanta de ardei (optional) lasam sosul sa fiarba le foc mediu inca aproximativ un sfert de ora, cat sa de gateasca legumele si sa mai scada din zeama.
- Cand pastele sunt fierte ”al dente”, le scurgem si le punem peste sosul din tigaie, mai lasam impreuna sa se gateasca un minut, dupa care oprim focul, punem putin patrunjel, asezam in farfurii si presaram peste ele putin parmezan. Nota: nu am mai adaugat sare deoarece baconul crud uscat este foarte sarat. Le fel si parmezanul. Insa daca doriti, in functie de gusturi, adaugati si sare in sosul de bacon si ciuperci.
- Servim calde si cu pofta :)
Pofta buna sa aveti!
Alte retete de paste
Paste cu carnati si mazare (click aici pentru reteta)
Spaghete cu ansoa, capere si rosii (click aici pentru reteta)
Spaghete cu chiftelute si sos de rosii (click aici pentru reteta)
Iuliana says
Buune! Si eu tot cu ce am prin casa la momentul respectiv le fac. De fapt, ce sa mai discutam, pastele sunt bune oricum, oricand :)
Claudia V says
Bune, ieftine, satioase… stiu ei italienii ce stiu ;)