Sunt zile in care, ca multi din voi, cred, imi doresc sa petrec mai putin timp in bucatarie. Ori sunt obosita dupa o zi de munca, ori pur si simplu vreau sa incerc o masa de pranz rapida, gustoasa si hranitoare. Aaa, si, ce-i mai important, sa fie, daca se poate, cat mai putine vase de spalat dupa aia. Nu toti ne dorim asta? Simplu, rapid, gustos, hranitor, obtinut cu efort minim si daca mai zic si economic. Iar in aceasta categorie se poate inscrie foarte bine o mancare cu paste cum este cea de astazi de paste cu carnati si mazare.
Pastele in general nu sunt pretentioase ca si fel de mancare. Se fac rapid. Cat fierbe apa pentru paste si apoi pastele ai timp suficient sa faci si sosul iar totul iti ia in general in jur de 30 de minute. Stiu ei italienii ce stiu, nu? :)
Pentru sos am folosit o bucata de carnati de casa pe care i-am facut inainte de Craciun si i-am pus la pastrare la congelator, putina mazare din conserva (se gateste rapid fiind prefiarta).
De data aceasta, pentru sos nu am mai folosit suc de rosii de casa (rezervele sunt deja pe cale de disparitie din camara) ci o parte dintre produsele primite spre testare de la Golin: rosii in bulion si suc de rosii cu busuioc marca Delikat care a lansat recent pe piata o gama noua de conserve si sosuri din rosii.
Rosiile folosite la prepararea acestor conserve provin din culturi 100% sustenabile, de la cei mai buni producatori din zone cu traditie in agricultura din Grecia si Italia.
Desi nu am incercat inca toate produsele primite ci doar doua dintre ele, pot sa va recomand cu incredere sa incercati si voi sosul de rosii cu busuioc care este foarte gustos. Si mai ales bine venit acum pe timpul iernii cand busuiocul verde e dificil de gasit in bucataria noastra. Afi chiar pacat sa ne privam de aroma combinatiei dintre rosie si busuioc daca tot avem altenative, nu? :)
Reteta de paste cu carnati si mazare
- Ingrediente pentru reteta de paste cu carnati si mazare
250 grame de paste
150 de grame de carnati de casa
o jumatate de cutie de conserva de rosii
200 de grame de sos de rosii cu busuioc
cinci-sase linguri de mazare din conserva
un morcov mediu
o jumatate de tija de telina Apio (optional)
doua linguri de ulei de masline
o canita mica cu apa
sare, piper dupa gust
- Mod de preparare pentru reteta de paste cu carnati si mazare
- Punem o oala mare cu apa la fiert si adaugam in ea sare.
- Cat apa pentru paste fierbe, incepem sa pregatim sosul.
- Indepartam pielita de la carnatul de casa, il punem intr-o farfurie si il sfaramam cu ajutorul unei furculite.
- Curatam si spalam morcovul si tijele de telina. Morcovul il dam pe razatoare iar tijele le taiem cubulete mici.
- Intr-o tigaie incingem cele doua linguri de ulei de masline si adaugam morcovul si telina.
- Punem apa si le inabusim cinci-zece minute cat sa se inmoaie.
- Adaugam carnatul pasat si amestecam.
- Punem in tigaie rosiile si sucul de rosii si lasam sa fiarba inca aproximativ un sfert de ora dupa care, spre final adaugam si mazarea din conserva, care nu are nevoie de mult timp de gatire pentru ca e prefiarta.
- Potrivim gustul de sare si piper si lasam sosul sa scada in continuare inca cinci-zece minute.
- Intre timp punem si pastele in apa care desigur deja clocoteste pe celalalt ochi de aragaz si le fierbem atatea minute cat scrie pe ambalaj. Cand sunt gata le scurgem de apa si le amestecam cu sosul din tigaie.
- Servim calde cu putin parmezan presarat peste ele, pentru un plus de aroma. Parmezanul este optional. Sunt foarte gustoase si fara acesta.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Si eu mai am carnati in congelator. Acum stiu ce sa fac cu ei ;)
Claudia V says
Pai, atunci, la treaba ;)