Am fost duminca, ca de obicei, la cumparaturi si am fost tentata de o oferta la pui intregi. Gandul m-a dus automat la reteta de pui pe sare pe care nu am mai facut-o de ceva timp insa cand am ajuns acasa am schimbat planurile.
Si am gandit asa, hai sa vad, domle, cat de multe feluri de mancare se pot gati dintr-un pui de un kilogram fara sa faci rabat de la calitate si gust. Un fel de experiment, pornind de la ideea ca sunt multe persoane care au venituri mici si nu isi pot permite cine stie ce feluri sofisticate de mancaruri si din cauza aceasta nici nu gatesc mare lucru ci si se limiteaza doar la unele mancaruri stiute si tot facute.
Bun, deci, cam ce macare poti face dintr-un pui intreg? Pai in primul rand hai sa il ”cenatuim” cum zicea bunica, adica sa il impartim in bucati. Il desfacem si dam deoparte aripile, pulpele, pieptul, spatele. Pieptul il scoatem de pe os si il dam in doua. Putem sa facem una dintre bucati pe gratar, impartind-o in alte doua-trei bucati dupa care o taiem si o punem alaturi de o salata Caesar (o sa va scriu saptamana viitoare reteta de salata in varianta dietetica, adica fara maioneza).
Din cealalta parte de piept de pui putem face niste snitele. Reteta nu o am pe blog dar ma gandesc ca, fiind asa simpla nu veti avea nevoie de ea. Iar cu bucatile de spate si labele ramase putem face o supa de pui cu galuste din gris (aveti reteta aici).
Cu aripile si pulpe facem aceasta delicioasa mancarica picanta de pui su rosii si cartof dulce a carei reteta o voi scrie astazi si care sper sa va placa si voua la fel de mult pe cat ne-a placut noua.
Concluzia, dintr-un pui intreg, de aproximativ 1 kilogram puteti gati nici mai mult nici mai putin de 4 feluri diferite de mancare. Asta, bineinteles, cu conditia sa aveti o familie compusa din doar doua persoane, pentru ca, mancarurile mai sus mentionate ar ajunge cam pentru doua portii generoase.
Reteta de mancarica picanta de pui cu rosii si cartof dulce
- Ingrediente pentru reteta de mancarica picanta de pui cu rosii si cartof dulce
doua pulpe si doua aripi de pui
un cartof dulce de marime medie
300 de grame de rosii mici galbene congelate
doua linguri de sos chili Thai
100 ml apa
doua linguri de ulei de masline
o mana de patrunjel tocat marunt
doi catei de usturoi
- Mod de preparare pentru retetea de mancarica picanta de pui cu rosii si cartof dulce
- Incingem o tigaie si punem in ea uleiul de masline
- Adaugam usturoiul tocat marunt si il lasam un minut sa se rumeneasca si sa aromatizeze uleiul.
- Adaugam carnea de pui si jumatate si lasam sa se rumeneasca putin cateva minute pana cand incepe sa isi schimbe culoare, moment in care intoarcem carnea pe partea cealalta.
- Adaugam apa si mai lasam zece minute carnea sa se inabuse dupa care adaugam cartoful spalat bine, curatat de coaja si taiat rondele, rosiile congelate (nu le dezghetam!) precum si sosul chilli. NOTA! Daca nu avem sos chili putem folosi pasta de tomate si ardei iute tocat marunt sau fulgi uscati de ardei iute, pentru a obtine gustul picant.
- Punem capacul si lasam sa fiarba la foc mediu aproximativ o jumatate de ora dupa care luam capacul si mai lasam sa scada sosul inca zece minute sau cat este necesar pentru a ajunge la consistenta dorita.
- Cand este gata, oprim focul, adaugam patrunjel tocat marunt, punem capacul si mai lasam cinci minute dupa care putem servi mancarica picanta de pui cu rosii si cartof dulce.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
M-a prins foamea umbland pe net la ora asta si am nimerit numai bine la tine la masa. Eu vreau aripioara, mai ai? :)
Claudia V says
Daca vii fac cat esti pe drum ca acum dus-a fost pe loc :))