• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

November 26, 2014 · 5 Comments

Vin fiert aromat – reteta de baza

Bauturi· De post (vegan)

Spune si altora!
 4     
4
Shares

vin fiert cu scortisoara

Cine e de varsta mea si a avut bunici “din alte timpuri”, nu din astea asa, moderne, isi mai aduce aminte, cred, ca in lunile friguroase de iarna, in casa se facea des vin fiert. Batranii il considerau chiar un bun tratament antiraceala si il preparau deseori seara in loc de o cana cu ceai. Obiceiul a fost pastrat si de parintii mei. Imi aduc aminte cu drag de tatal meu care in serile friguroase de iarna, dupa ce termina de facut treburile pe afara, se retragea infrigurat in casa iar mama ii facea un vin fiert aromat cu ce aveau ei prin borcanasele cu condimente. In general foloseau scortisoara, foi de dafin si piper.

Vinul fiert nu este, insa, specific doar tarii noastre. Reteta de vin fiert se regaseste si in meniurile altor tari, cunoscut fiind sub diferite nume si facut in combinatii diferite. De exemplu, daca vreti sa cautati in engleza va trebui sa folositi denumirea de “mulled wine“, in franceza cea de “vin chaud” iar in italiana “vin brulé”.

Originile vinului fiert se pierd in timp, primul vin fiert si aromat avandu-si originea in Roma celui de-al doilea secol D.H. Romanii au calatorit in toata Europa si au cucerit multe teritorii aducand astfel cu ei si traditia vinului fiert. Dar sa lasam istoria si traditiile si sa vedem ce reteta simpla si usor de facut are vinul fiert.

Reteta de vin fiert aromat

  • Ingrediente vin fiert aromat

500 ml vin rosu
doua linguri zahar sau de Green Sugar
o bucata de anason stelat
o frunza de dafin
doua pastai de cardamom
un baton mediu de scortisoara

  • Mod de preparare vin fiert aromat
  1. Punem intr-o craticioara, pe foc, vinul impreuna cu zaharul si aducem la punctul de fierbere.
  2. Adaugam scortisoara si apoi condimentele si lasam sa fiarba aproximativ cinci minute.
  3. Luam vinul de pe foc, il strecuram si il turnam in cani.
  4. Servim cat mai fierbinte!
  • Tips&Trics:

– Puteti adauga si altceva in afara de condimente, cum ar fi coji de portocale sau felii de mar. Atentie, insa! Acestea se vor adauga la final si se vor lasa sa fiarba doar un minut-doua pentru a nu acri sau altera gustul de baza al vinului.

– Ca si mirodenii mai puteti folosi: cuisoare, cardamom, anason, ienibahar, boabe de piper, bucati de radacina de ghimbir, etc. Ideal insa este sa nu combinati prea multe arome intre ele, un maxim de trei- patru fiind suficiente pentru a da un gust bun vinului fiert.

– In orice combinatia le-ati folosi retineti ca mirodeniile uscate se adauga imediat dupa ce se pune scortisoara iar bucatile de fructe la sfarsitul fierberii!

– O alta regula de baza ar fi si aceea ca zaharul este primul pus in vin si doar dupa topirea completa a acestuia prin (amestecare continua pe foc) se adauga scortisoara.

– Este de preferat sa se foloseasca scortisoara sub forma de betisoare (batoane) deoarece daca folositi praf de scortisoara aceasta poate da vinului fiert o consistenta neplacuta si se poate chiar lipi de vasul in care fierbe sau de canile in care se serveste.

– De asemenea, puteti inlocui zaharul obisnuit, din trestie de zahar cu, de acum cunoscutul Green Sugar produs de laboratoarele Remedia, despre ale carei proprietai v-am mai vorbit si in reteta de salata de fructe cu quinoa si dressing de lamaie.

Pofta buna sa aveti!


Spune si altora!
 4     
4
Shares
 
4
Shares
 4    
« O “carte de retete” fara secrete – interviu cu Adina (Mitinita)
Castigatorii concursului: pregateste dulciurile de sarbatori cu Green Sugar »

Comments

  1. Lavinia Netoi says

    December 5, 2015 at 11:51 am

    Am facut si eu vin fiert aseara, dar mai simplu. Pe viitor o sa iti folodesc din idei.

    Reply
    • Claudia V says

      December 6, 2015 at 8:26 am

      Poti sa il faci exact dupa gusturile tale. Sunt doar cateva reguli de baza. Restul e imaginatie :)

      Reply
  2. Iuliana says

    November 26, 2014 at 6:04 pm

    Ce bine mi-ar prinde o cana maaaare de vin fiert la ce frig am strans azi umbland prin oras! :)

    Reply
    • Claudia V says

      November 26, 2014 at 6:08 pm

      Pai hai pana la mine ;)
      Sau iti trimit una virtual :p

      Reply

Trackbacks

  1. Tochitura moldoveneasca din carne de porc - Lecturi si Arome says:
    February 10, 2021 at 7:05 pm

    […] ar trebui sa avem alaturi si niste muraturi si un pahar cu vin rosu. Simplu, rapid si gustos […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Blanșarea legumelor. Ce înseamnă și cum se face. February 6, 2023
  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023

Archives

November 2014
MTWTFSS
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
« Oct   Dec »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316