Cine e de varsta mea si a avut bunici “din alte timpuri”, nu din astea asa, moderne, isi mai aduce aminte, cred, ca in lunile friguroase de iarna, in casa se facea des vin fiert. Batranii il considerau chiar un bun tratament antiraceala si il preparau deseori seara in loc de o cana cu ceai. Obiceiul a fost pastrat si de parintii mei. Imi aduc aminte cu drag de tatal meu care in serile friguroase de iarna, dupa ce termina de facut treburile pe afara, se retragea infrigurat in casa iar mama ii facea un vin fiert aromat cu ce aveau ei prin borcanasele cu condimente. In general foloseau scortisoara, foi de dafin si piper.
Vinul fiert nu este, insa, specific doar tarii noastre. Reteta de vin fiert se regaseste si in meniurile altor tari, cunoscut fiind sub diferite nume si facut in combinatii diferite. De exemplu, daca vreti sa cautati in engleza va trebui sa folositi denumirea de “mulled wine“, in franceza cea de “vin chaud” iar in italiana “vin brulé”.
Originile vinului fiert se pierd in timp, primul vin fiert si aromat avandu-si originea in Roma celui de-al doilea secol D.H. Romanii au calatorit in toata Europa si au cucerit multe teritorii aducand astfel cu ei si traditia vinului fiert. Dar sa lasam istoria si traditiile si sa vedem ce reteta simpla si usor de facut are vinul fiert.
Reteta de vin fiert aromat
- Ingrediente vin fiert aromat
500 ml vin rosu
doua linguri zahar sau de Green Sugar
o bucata de anason stelat
o frunza de dafin
doua pastai de cardamom
un baton mediu de scortisoara
- Mod de preparare vin fiert aromat
- Punem intr-o craticioara, pe foc, vinul impreuna cu zaharul si aducem la punctul de fierbere.
- Adaugam scortisoara si apoi condimentele si lasam sa fiarba aproximativ cinci minute.
- Luam vinul de pe foc, il strecuram si il turnam in cani.
- Servim cat mai fierbinte!
- Tips&Trics:
– Puteti adauga si altceva in afara de condimente, cum ar fi coji de portocale sau felii de mar. Atentie, insa! Acestea se vor adauga la final si se vor lasa sa fiarba doar un minut-doua pentru a nu acri sau altera gustul de baza al vinului.
– Ca si mirodenii mai puteti folosi: cuisoare, cardamom, anason, ienibahar, boabe de piper, bucati de radacina de ghimbir, etc. Ideal insa este sa nu combinati prea multe arome intre ele, un maxim de trei- patru fiind suficiente pentru a da un gust bun vinului fiert.
– In orice combinatia le-ati folosi retineti ca mirodeniile uscate se adauga imediat dupa ce se pune scortisoara iar bucatile de fructe la sfarsitul fierberii!
– O alta regula de baza ar fi si aceea ca zaharul este primul pus in vin si doar dupa topirea completa a acestuia prin (amestecare continua pe foc) se adauga scortisoara.
– Este de preferat sa se foloseasca scortisoara sub forma de betisoare (batoane) deoarece daca folositi praf de scortisoara aceasta poate da vinului fiert o consistenta neplacuta si se poate chiar lipi de vasul in care fierbe sau de canile in care se serveste.
– De asemenea, puteti inlocui zaharul obisnuit, din trestie de zahar cu, de acum cunoscutul Green Sugar produs de laboratoarele Remedia, despre ale carei proprietai v-am mai vorbit si in reteta de salata de fructe cu quinoa si dressing de lamaie.
Pofta buna sa aveti!
Lavinia Netoi says
Am facut si eu vin fiert aseara, dar mai simplu. Pe viitor o sa iti folodesc din idei.
Claudia V says
Poti sa il faci exact dupa gusturile tale. Sunt doar cateva reguli de baza. Restul e imaginatie :)
Iuliana says
Ce bine mi-ar prinde o cana maaaare de vin fiert la ce frig am strans azi umbland prin oras! :)
Claudia V says
Pai hai pana la mine ;)
Sau iti trimit una virtual :p