Coincidenta a facut ca zilele trecute sa am ratacite prin bucatarie cateva banane foarte coapte, prea coapte chiar, si in acelasi timp sa fac o noua achizitie in materie de ustensile de bucatarie. De-a lungul timpului am tot adunat diferite forme de copt si de fiecare data spun ca sunt ultimele pe care le mai cumpar. Insa nu pot rezista tentatiei atunci cand vad ceva nou si imi imbogatesc periodic colectia de gadgeturi de bucatarie cu nimicuri dintr-astea. Utile mai mult sau mai putin. Asa au ajuns in bucataria mea si formele mici de guguluf. Cum sa rezist si sa le las pe raft in magazin cand sunt asa de dragute? :)
Si daca tot le-am cumparat, trebuia sa le si pun la lucru, nu? Zis si facut, formele le aveam, ingredientele imi faceau cu ochiul si mai aveam nevoie de o reteta. Am gasit-o rapid la Stefania pe blog, dand astfel curs invitatiei ei de a participa la provocarea Weekend cu Spor a carei gazda, si in acelasi timp initiatoare este ea insasi.
Asa ca am ales sa testez de la ea reteta de chec cu banane si ciocolata, schimband putin prezentarea finala. In loc de chec eu am facut reteta in formele de mini guguluf proaspat cumparate, optinand astfel niste dragute si simpatice briose cu banane si ciocolata. Spre bucuria celui mic caruia asa de mult i-au placut prajiturelele incat a mai cerut o portie. Comanda executata a doua zi folosind bananele pe care le lasasem deoparte ca sa fac un smoothie. Daca nu aveti forme mici de guguluf puteti folosi fie o forma mare de guguluf, fie forma de chec. La treaba deci! :)
Reteta de briose cu banane si ciocolata
- Ingrediente pentru reteta de briose cu banane si ciocolata
4 oua
2 banane mici si foarte coapte
75 de grame de zahar
200 de grame de faina
50 de grame de unt
o lingurita de praf de copt
un praf de sare
30 de grame de ciocolata neagra
- Mod de prepare pentru reteta de briose cu banane si ciocolata
- Incepem prin a aprinde cuptorul la 180 de grade si, eventual, daca folosim alte forme pentru cop care nu sunt din silicon, le pregatim ungandu-le cu ulei si tapetandu-le cu putina faina sau utilizand hartie de copt.
- Cernem faina si o amestecam cu sarea si praful de copt.
- Separam albusurile de galbenusuri
- Curatam bananele si le pasam cu ajutorul unei furculite transformandu-le astfel intr-un piure.
- Frecam foarte bine galbenusurile cu zaharul pana cand acesta se topeste, dupa care adaugam untul topit in prealabil si piureul de banane. Amestecam bine totul.
- Batem foarte bine albusurile pana cand devin o spuma ferma.
- Radem ciocolata cu ajutorul unei razatori cu gauri mici.
- Incorporam in compozitia de galbenus si zahar, ciocolata rasa si faina cernuta in prealabil.
- Luam doua linguri din albusul batut bine si le incorporam in compozitia de faina si galbenus pe care am obtinut-o mai devreme. Aluatul se va mai subtia putin si vom putea incorpora fara problem si restul de albus batut spuma, avand grija ca acesta sa fie amestecat cu miscari usoare, de jos in sus pentru a aera compozitia.
- Aluatul format in acest fel si care are consistenta unei smantani foarte groase il punem in formele mici de guguluf/ briose ajutandu-ne de o lingurita. Eu am folosit 12 forme din silicon de mini guguluf, doua forme din silicon tip steluta si doua de briose normale. Asa a fost “comanda”, sa fie briose mici si nu chec dar voi puteti sa folositi compozitia pentru a face un chec gen banana bread si sa folositi forme mari.
- Se dau formele astfel umplute in cuptorul incins in prealabil si se lasa 30-35 de minute (in functie de cuptor). Sunt gata cand incep sa se desprinda putin de pe margine. Daca faceti testul cu scobitoarea trebuie sa tineti cont ca aceasta va ramane putin umeda din cauza bananelor din compozitie.
- Cand sunt gata le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca putin dupa care scoatem din ele briosele sub forma de mini guguluf si le pudram cu putin zahar pentru decor.
Pofta buna sa aveti!
sanda says
Sarea? Ce s-a intamplat cu ea ? S-a pierdut pe traseu ? Eu o s-o pun in albusuri. Acuma le fac.
Claudia V says
Eu pun sarea in faina si praful de copt. E si scrisa acolo dar probabil nu ai observat.
Practic pentru asta se pune si sare, ca sa se activeze praful de copt mai bine.
Dar merge pusa si in albusuri. Nu e gresit :)
Ti-au iesit briosele?
Liana says
De-abia te-am descoperit si sunt incantata !
Ti-as multumi daca ne-ai spune de unde ai cumparat aceste minunatii de forme !
Claudia V says
Multumesc pentru aprecieri, Liana!
Ma bucur ca iti place la mine in bucatarie :)
Formele le-am cumparat de la LIDL anul trecut. Sunt perioade in care aduc forme de genul acesta, mici pentru briose.
Urmareste ofertele de la ei si sigur ai sa gasesti si tu.
Cred ca vor avea acum, inainte de Sfantul Valentin iar gadgeturi pentru bucatarit ;)
Paula says
Ce frumos au iesit. Sunt minunate!
Claudia V says
Multumesc, Paula :)
simonacallas says
Frumoase, gustoase si minunat prezentate, felicitari! Imi place mut lumina din fotografiile tale :)
Claudia V says
Multumesc, Simona! Ma bucur ca iti place :) Incerc sa ma perfectionez in ce priveste pozele. Se pare ca de data asta am reusit sa pozez altfel decat de obicei :)
anda says
Cati minigugulufei ies din aceste cantitati?
Claudia V says
Eu am avut doar 12 forme de gulufei, cum le zici tu iar aluatul a fost mai mult asa ca am mai folosit doua forme de briose normale si doua mai mici sub forma de steluta.
Iuliana says
Tare frumusele briosele tale :) Iar combinatia de banane si ciocolata e mereu castigatoare!
Claudia V says
Multumesc, Iuliana! Da, sunt frumoase si gustoase :)
adnia says
arata foarte bine!
Claudia V says
Multumesc, Dia :)