Muffins cu banane si ciocolata
Nu e prima data cand fac o prajitura cu banane in compozitie. Si nici ultima, va asigur :). De ce? pentru ca ii plac celui mic, pentru ca banana da o aroma aparte produsului finit si mai ales pentru ca, folosind banana in compozitie pot reduce zaharul destul de mult.
Uneori chiar am gatit cu aproape deloc zahar, poate doar un plic, doua de zahar vanilat. Lista retetelor in care am folosit bananele ca si ingredient e destul de lunga dar nu ma apuc acum sa le amintesc pe toate aici.
Le gasiti pe site la o simpla cautare. Am facut banana bread in doua culori, am facut briose cu banane, coapte in mici forme de guguluf, prajitura cu banane si nuci si acum… muffins cu banane. Si ciocolata ca altfel nu se poate. Tot ce e cu ciocolata, fie ea si in cantitati infime, e … infinit mai bun :)
Asa ca reteta de astazi de muffins cu banane are si ea, in compozitie, ciocolata, evident, spre bucuria copilului meu. Si in plus, aceste mici prajiturele sunt si ornate frumos cu decoruri de la Dr. Oetker, mici bombonele multicolore sub forma de fire colorate din zahar si fulgi de nea pe care, atunci cand i-am vazut in punguta, pe raftul din magazin nu m-am putut abtine sa nu ii cumpar. Pai.. vine iarna, dragii mei, vine Craciunul si o sa ne aduca fulgi de nea si bucurie in suflet asa ca sa incepem sa ne bucuram de pe acum … in bucatarie.
Asa ca, daca tot mi s-au lipit de suflet fulgisorii de nea de decor de la Dr. Oetker am zis ca ar fi pacat sa nu ii folosesc la o reteta imprumutata din retetarul lor si sa particip cu aceasta la concursul organizat de Cristina pe site-ul ei Diva in Bucatarie (detalii aici), concurs la care va puteti inscrie si voi daca vreti si va place sa prajituriti.
Si daca tot vorbim de concursuri si provocari, va invit sa ma urmariti si pe Instagram (daca aveti cont acolo) pentru ca maine seara, la ora sapte, voi incerca sa gatesc, impreuna cu cateva prietene, ”live” pentru voi aceasta reteta. Daca veti vrea sa va alaturati si voi micului nostru experiment nu trebuie decat sa va abonati, de pe telefon, la contul de Instagram (link aici) si puteti sa vedeti cum se prepara reteta in imagini si in timp real.
Si ca sa fie mai frumoasa provocarea, Alexandra, cea care a avut ideea acestei sesiuni de cooking online, ne propune si un concurs. Ce poti castiga? Un voucher de 100 de ron pentru ati cumpara un parfum! Suna tentant? Afla aici mai multe detalii :) si vino alaturi de noi la ora 19, online.
*** Update: La finalul articolului poti viziona si un video de prezentare a retetei, incarcat pe canalul de Youtube
Reteta de muffins cu banane si ciocolata
- Ingrediente pentru reteta de muffins cu banane si ciocolata
– pentru briose:
210 grame de faina alba de grau (eu am folosit tip 654)
70 grame de zahar (puteti pune mai mult daca doriti sa fie mai dulce)
1 banana foarte coapta (de marime medie)
60 g unt topit
180 ml lapte
1 ou
1 lingurita de praf de copt
1/4 lingurita de sare
30 de grame de ciocolata neagra rasa
– pentru decor:
70 de grame de ciocolata neagra, minim 45% cacao
o lingura de lapte dulce
decoruri Dr. Oetker
- Mod de preparare pentru reteta de muffins cu banane si ciocolata
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim 12 forme pentru muffins din silicon in care punem hartiute speciale pentru briose. Putem insa lucra si fara hartiute daca nu avem.
- Intr-un vas punem oul, zaharul si laptelele batem foarte bine pana cand se transforma intr-o crema si zaharul se topeste. Tips! Ideal ar fi sa facem aceasta operatiune cu ajutorul unui robot de bucatarie daca avem unul in dotare. Daca folosim un tel de inox incepem prin a bate oul cu zaharul si apoi adaugam treptat laptele.
- Separat, curatam banana de coaja si o pasam cu ajutorul unei furculite pana cand o transformam intr-un piure omogen.
- Adaugam peste crema de ou, lapte si zahar, untul topit in prealabil si piureul de banane. Amestecam bine.
- Intr-un alt vas pregatim ingredientele uscate. Cernem faina impreuna cu praful de copt si sarea.
- Adaugam in compozitia de ou, zahar si banana, ciocolata rasa si apoi, treptat faina pana la completa omogenizare.
- Umplem, cu ajutorul unei linguri, formele/hartiutele pentru briose insa doar pe trei sferturi pentru a avea loc sa creasca.
- Asezam formele de silicon in tava de la aragaz pe care mai apoi o dam in cuptorul incins pentru aproximativ 25 de minute, in functie de cum coace cuptorul fiecaruia.
- Facem testul cu scobitoarea si daca aceasta iese curata putem scoate tava din cuptor.
- Le lasam un minut la racit si apoi, daca am pus si hartiutele, le scoatem pe un gratar si le lasam la racit pana a doua zi. Daca nu am folosit hartiute asteptam sa se raceasca in formele in care le-am copt si apoi le scoatem foarte usor desprinzand formele.
- Cand sunt racite topim ciocolata impreuna cu laptele pe baie de aburi sau la microunde si, cu ajutorul unei linguri o intindem calda inca, pe deasupra celor 12 briose cu banane si ciocolata si apoi presaram decoruri mici de la Dr. Oetker dupa imaginatie. Eu am folosit, asa cum spuneam, bombonele mici sub forma de fire colorate de zahar si ”fulgi de zapada”.
- Tips&Trics
Daca nu aveti forme de briose puteti sa coace compozitia obtinuta si intr-o tava normala de copt prajituri sau in orice alt fel de forme avute la dispozitie.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Buuune si atat de usor de facut! Si mai arata si foarte bine. E desertul perfect! :)
Claudia V says
Multumesc! :) Da, se fac chiar foarte rapid si sunt un deliciu!