Oricum am vrea sa pastram visinele pe iarna, conservate la congelator, transformate in gem de visine sau dulceata, sunt delicioase. Cu gust dulce, usor acrisor si aroma delicata a visinelor, gemul/dulceata este perfecta alaturi de o felie de paine cu unt sau pusa pe o clatita aburinda. Asa ca nu putea trece sezonul visinelor fara a prepara delicioasa dulceata dar si o combinatie inedita de gem de visine si rabarbar.
Ambele au acelasi mod de preparare in principiu. Difera doar cantitatea de zahar din compozitie.
Ingrediente:
– pentru dulceata:
- 2 kg visine fara samburi
- 1 kg de zahar
– pentru gem:
- 3,200 kg de visine fara samburi
- 600 grame de rabarbar
- 1 kg de zahar
Mod de preparare:
Spalam si curatam visinele de samburi, le punem intr-un vas mare impreună cu zaharul si le lasam peste noapte (aproximativ 12 ore) ca sa lase zeama si sa se topeasca zaharul.
A doua zi:
Pentru a face dulceata nu trebuie decat sa punem vasul cu visinele pe foc si sa il lasam sa fiarba la foc mediu pana scade si compozitia se “leaga”.
Pentru gemul dulce acrisor de visine si rabarbar procedam exact ca mai sus doar ca inainte de a pune la fiert gemul adaugam peste visine si rabarbarul curatat in prealabil si taiat bucati mici.
Pentru a sti cand este gata dulceata luati intr-o lingurita un pic din compozitie si daca nu curge atunci e gata.
Cat timp fierbe pe foc dulceata/gemul sterilizati borcanele in care urmeaza sa pastrati dulceata pe iarna.
Cand dulceata/gemul este gata o luati de pe foc si o puneti in borcanele calde inca. Puneti capacele, intoarceti borcanele cu gura in jos si apoi le acoperiti cu o patura si le lasati sa se raceasca lent.
Simplu, usor de facut si atat de delicios! :)
Pofta buna sa aveti!
Camelia says
Rozincine sau coacaze li se mai spune la Ribisli, din ele se face vin, gem.
Sunt niste fructe extraordinare. Daca ai nevoie de ajutor la cules, da un semn :))
Claudia says
Se poate, cum sa nu! Gatim si cu ele cand incepe sezonul lor.
Daca google mi-a tradus bine, ribizli e denumirea turceasca a coacazului,nu? ;)
izabellakiss says
Si la rubarbar, stiam ca i se spune rubarba… fara r-ul de la sfarsit :)
Claudia says
I se spune in mai multe feluri: rabarbar, rubarba, revent ;)
http://ro.wikipedia.org/wiki/Revent ;)
izabellakiss says
Asta chiar nu stiam :))
Claudia says
Nu-i nimic. Invatam de toate ;)
Alina Litere says
Multumesc :)
Iuliana says
Sa zic drept, nu stiu care e denumirea corecta, eu n-am gasit-o explicata undeva. Dar vad ca e plin internetul de rabarbar, rabarba, rubarba….si cred ca toata lumea are dreptate :)
izabellakiss says
Cam asa :)