Imi ramasese ratacita prin camara o biata vanata ramasa nevalorificata de cand am facut vinetele cu mozzarella si parmezan. Ce pot face cu o vanata? Salata de vinete? Ar fi iesit prea putin pentru trei persoane adulte cat suntem noi in casa. Caponata nu puteam face pentru ca o vanata nu ar fi fost suficient si la fel, daca as fi facut-o marinata cu usturoi nu ar fi fost de ajuns nici macar ca si garnitura.
Asa ca ce poate fi mai spornic si economic ca si fel principal decat sa fac un sos pentru paste asa ca am improvizat si cu vanata din camara, maslinele din frigider si cateva produse primite spre testare de la Divella s-a nascut reteta de paste integrale cu vinete si masline pe care o sa o scriu imediat. Poate vreti si voi sa o faceti cat mai sunt vinete pe piata mai ales ca este o reteta simpla, rapida si poate fi foarte bine insclusa intr-un meniu de post (vegan) ;)
Reteta de paste integrale cu vinete si masline
- Ingrediente paste integrale cu vinete si masline
150 de grame de paste integrale (eu am folosit de la Divella)
o vanata mai mare
50 de grame de masline negre
o cana de bulion (eu am folosit passata di pomodoro de la Divella)
doi catei de usturoi
doua linguri de ulei de masline (de la Divella)
o mana de patrunjel proaspat
o lingura de zeama de lamaie
sare, piper
o lingura, doua de parmezan (optional)
- Mod de preparare paste integrale cu vinete si masline
- Curatam vanata de coaja si o taiem cubulete pe care le lasam in apa cu sare pentru macar jumatate de ora dupa care le scurgem de apa.
- Punem intr-o tigaie uleiul de masline si il incalzim usor dupa care adaugam cei doi catei de usturoi tocati marunt si le lasam sa se caleasca jumatate de minut pana incep sa se faca putin aurii. Putem sa ii dam deoparte ( asa cum se procedeaza in preparatele de origine italiana) sau sa ii lasam in continuare sa se gateasca cu vinetele. Eu prefera a doua varianta.
- Adaugam bucatile de vinete scurse de apa si le lasam si pe ele sa se caleasca in ulei un inut sau doua amestecand din cand in cand in ele.
- Adaugam apoi bulionul zeama de lamaie, patrunjelul si maslinele si lasam la foc mic sa fiarba pana mai scade zeama lasata de vinete si bulion si se gatesc bucatile de vinete (aproximativ o jumatate de ora). Potrivim gustul de sare si piper.
- Intre timp punem si o oala cu apa pe foc iar cand clocoteste adaugam sare si pastele si le fierbem conform instructiunilor de pe ambalaj.
- Cand pastele sunt gata le scurgem de apa si punem peste ele sosul de vinete dupa care le amestecam
- Servim calde presarate, optional, cu putin parmezan deasupra.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana Sbirnea says
Chiar astazi am facut si eu spaghete integrale cu vinete si usturoi. Minunata combinatie! :)
Claudia V says
Da, vinetele cu usturoi oricand merg :)