Am astazi o surpriza pentru voi. E ceva vreme de cand nu am mai fost in vizita in alte bucatarii virtuale. A trecut vara, cu tentatiile ei, au trecut zilele in care, poate ne gandeam doar la relaxare, la soare, la vacanta si nu am mai mers in vizita in alta bucatarii virtuale. Mi-am zis ca totusi, acum, la gura sobei, ar fi momentul sa reinvii acest frumos obicei si sa ne delectam impreuna cu povesti despre placerea de a gati, sa cunoastem oameni noi, sau mai bine spus sa aflam cine se “ascunde” in spatele unei identitati virtuale care ne incanta cu retete fel de fel, una mai interesanta decat alta.
Mergem astazi, deci, in vizita intr-o bucatarie virtuala ce se numeste foarte frumos si sugestiv “Cartea de Bucate Aromate” pentru a o cunoaste pe cea care ne incanta zi de zi cu retete simple, rapide si usor de facut, si pe care, poate o parte dintre voi o stiti deja: Iuliana Sbirnea.
1. Iuliana, cand s-a nascut pasiunea ta pentru gatit?
Nu cred ca a fost un moment anume cand a inceput. Cred ca m-am nascut cu placerea asta de a bucatari, precum toate femeile din familia mea. Cea mai veche amintire cu mine gatind o am de prin clasa a 4-a, cand urma sa avem musafiri la masa de anul nou. Nu numai ca o ajutam pe mama in bucatarie, dar deja avea baza in mine sa fac singura blatul de tort din pandispan si bezelele.
2. Cum de ai decis sa iti faci blog culinar?
A venit firesc: imi placea sa gatesc, imi placea sa fac poze cu rezultatul final, imi placea sa scriu. Intr-o buna zi m-am gandit ca ar fi bine sa-mi pastrez retetele grupate undeva. Si asa s-a nascut cartea mea de bucate virtuala pe care am intitulat-o sugestiv “Cartea de Bucate Aromate“
3. Ce inseamna de fapt sa fii blogger culinar?
Cred ca inseamna foarte mult. Un blogger culinar nu doar gateste si scrie retete, un blogger culinar educa. Trebuie sa fie un exemplu si un reper in domeniul asta. Eu nu cred ca ma pot numi blogger culinar. Sunt doar un om care gateste cu drag si cu bucurie si care isi scrie propria carte de bucate si atat. Nu am cursuri de specialitate si nu sunt un guru in domeniu. Multe retete, tehnici sau condimente le descopar si eu abia acum, tocmai datorita faptului ca am un spatiu virtual in care imi hranesc micul meu hobby: gatitul.
4. Ce inseamna pentru tine “a gati sanatos”?
Notiunea asta de “a gati sanatos” cred ca tinde sa cada in derizoriu. Pentru mine a gati sanatos inseamna a gati cu bunul simt, bunul gust si cu echilibrul pe care trebuie sa il avem in toate. Restul e ca moda, vine si trece.
5. Ce parere ai despre bucataria traditionala romaneasca? Dar despre curentele noi de gatit cum sunt cele paleo, alimentatia traditionala, raw vegan, etc? Sunt doar o moda trecatoare sau isi au si ele locul lor in bucataria de azi?
E bucataria bunicilor, sunt mancarurile cu care am crescut. Cum as putea sa n-o iubesc? Nu e alta mai pe sufletul meu.
Despre curentele noi de gatit… cum spuneam mai sus, moda vine, moda trece…
6. Cine iti rasfoieste blogul poate observa cu usurinta faptul ca ai si multe retete specifice dietei Dukan, de unii adorata, de altii controversata. Ne poti spune care este parerea ta despre aceasta dieta dat fiind faptul ca ai tinut-o si tu.
Da, am tinut dieta Dukan o perioada si tocmai pentru ca imi place sa gatesc mi s-a parut foarte usor de urmat si foarte eficienta. A fost o provocare sa “dukanizez” retetele preferate in asa fel incat sa fie conform regimului, dar am reusit sa obtin mancaruri minunate pe care si acum, cand nu mai tin regimul, le repet in acelasi fel. Asta nu inseamna ca recomand cuiva aceasta dieta. Nicidecum! Recomand cumpatare, miscare si portii mici, tocmai ca sa nu fiti nevoiti sa tineti vreo dieta.
7. Stiu ca ai un job care iti consuma mult din timpul unei zile. Cum reusesti sa impaci jobul cu pasiunea pentru gatit si blogging culinar?
Cand ai o pasiune, cumva gasesti timp pentru ea. De exemplu ma trezesc dimineata mai devreme decat ar fi necesar daca nu as avea blogul, sau ma culc seara mai tarziu pentru a avea timp sa ma documentez, sa raspund la comentarii si e-mailuri sau sa scriu o reteta. Uneori renunt la altceva in week-end pentru ca vreau sa fac o anume prajitura sau pentru ca am de fotografiat sau de scris. Cred ca fiecare dintre noi face eforturi sa isi gasesca timp pentru pasiuni, doar ca a mea e mai vizibila decat a altora.
8. Esti genul care respecta cu strictete o reteta sau iti place sa improvizezi in bucatarie?
M-ai prins! Sunt o indisciplinata, foarte rar urmez cu strictete o reteta. De obicei schimb cantitati, ingrediente, adaptez la ceea ce am prin frigider sau la gusturile noastre. Bineinteles, uneori ma felicit ca am adaptat, alteori nu :))
9. Care sunt sursele tale de inspiratie- carti de bucate, reviste, bloguri, emisiuni TV, etc?
Am doua carti de bucate pe care le consider cartile mele de capatai si care au fost ale mamei in tineretea ei: si. Sunt atat de rupte si de patate, foile sunt ingalbenite si indoite. Sunt carti muncite, nu gluma. Cu ele in fata am invatat sa gatesc retete mai complicate, dar uite, acum imi dau seama ca nu le-am mai rasfoit demult si poate ca ar trebui. Mi-e mai comod acum sa ma inspir din mediul online.
10. Ce bucatar celebru admiri?
Pe mama. Recunosc, imi place foarte mult Jamie Oliver, cui nu-i place? Imi mai place si Anna Olson, si Gordon Ramsey imi place. Dar daca ma intrebi pe cine admir, eu o admir pe mama. Ea reuseste sa faca cele mai bune mancaruri din cele mai simple ingrediente autohtone, cele mai bune prajituri si cei mai frumosi cozonaci din lume, fara sa aiba cine stie ce roboti, ustensile sofisticate sau o armata de ajutoare in spate.
11. Iuliana, stiu ca pe langa pasiunea pentru gatit mai ai si pasiunea pentru fotografia culinara. Cat de mult conteaza in blogginul culinar o imagine. Crezi ca poate influenta poza preparatului alegerea ca acesta sa fie gatit de cititori sau nu?
Pasiunea mea pentru fotografia culinara se rezuma deocamdata la a admira pozele altor colegi de beasla. Inca nu am o camera foto performanta si asta se cunoaste in pozele de pe blog si ma demotiveaza uneori. Dar fac eforturi sa compensez neajunsul, ma documentez, cumpar carti, merg la cursuri…. tocmai ca sa fiu pregatita pentru atunci cand in sfarsit imi voi vedea DSLR-ul cu ochii :)
Imaginea preparatului este foarte importanta. Bloggingul culinar este despre arome, gusturi, texturi, mirosuri, culori. Cum poti transmite cititorului toate astea, altfel decat printr-o imagine de calitate? O poza frumoasa nu e doar un accesoriu al retetei, ci este insasi reteta si este de asemeni si un semn de respect pentru cititori.
12. Care este mancarea ta preferata ?
Ei, acum o sa ma fac de ras probabil, dar asta e, nimeni nu-i perfect :)) Ador…pilaful. Pilaful romanesc, stii, ala facut cu carne de pasare de tara si cu orezul prea bine fiert, moale, lipicios, orezul fiert romaneste, ala pe care il infiereaza toti bloggerii culinari. Ei bine, unei portii de pilaf din ala eu nu-i pot rezista niciodata.
13. Daca ar fi astazi sa alegi o reteta de la tine de pe blog pe care sa ne-o recomanzi sa o pregatim care ar fi aceea?
V-as recomanda sa incercati tarta cu scortisoara, mere si smantana. E un desert de sezon, e delicioasa si bonus, iti inunda casa cu minunate arome de toamna.
14. Ne poti alcatui un meniu al zilei care sa fie usor de pregatit, gustos si sanatos in acelasi timp?
Da, cum sa nu. Cu cea mai mare placere. Sugestia mea pentru cititorii tai ar fi:
mic dejun: pancakes cu portocale
pranz: supa-crema de morcov cu ghimbir + tarta cu spanac pe blat de mamaliga + cheesecake cu dovleac la pahar
cina: drob de pui cu legume +o salata
15. Se intampla sa ai si esecuri in bucatarie sau totul iti iese din prima?
Am si esecuri, cum sa nu! Dar nu cred ca am mai avut demult un esec total necomestibil, ci doar esecuri de forma si textura, sa zicem. In cazuri din astea, retetele fireste, nu mai ajung pe blog, dar tot se consuma intr-un fel sau altul pana la urma, nu aruncam nimic.
16. Crezi ca oricine poate invata sa gateasca?
Absolut oricine.
17. Un sfat pentru cei ce vor sa se apuce de gatit dar inca nu au curaj?
Sa inceapa cu pasi mici si cu retete simple, asa ca ale mele :)
Multumesc, Iuliana pentru amabilitatea de a raspunde la cateva intrebari si, fiindca stiu ca tocmai ai implinit un an de blogging culinar iti doresc ani lungi in bloggosfera si sa ne incanti cu cat mai multe retete simple si delicioase ca si pana acum :)
Mihaela Dămăceanu says
Claudia şi Iuliana, felicitări pentru acest frumos interviu! Aşa cum probabil ştii, Iuliana este una dintre dragele mele din online. Fie că scrie pe “Petala călătoare” fie pe “Cartea de bucate aromate” o face bine, frumos, cald, simplu, din suflet. Pe toate acestea se bazează bucuria cu care cititorii vin pe blogurile. Iar în ceea ce priveşte omul Iuliana, ce pot spune mai mult decât că îmi este foarte drag. Cum ar putea să nu-ţi fie? Este un om care împleteşte atât de frumos, buna dispoziţie cu înţelepciunea, educaţia, bunul simţ şi modestia.
Claudia V says
Multumim pentru aprecieri, Mihaela :)
Iuliana says
Claudia, multumesc tare mult pentru interviu! A fost o placere sa raspund la intrebarile tale si am asteptat cu emotie publicarea lui :)
Mult succes mai departe!
Claudia V says
Placerea a fost de partea mea, Iuliana :)
simona says
Nu am urmarit niciodata pe nimeni cu asa mare placere..
Retete simple, sanatoase si foarte gustoase.
anca says
Mi-a placut:* Voi sunteti fete destepte, frumoase si talentate si-mi place sa va citesc*