Friptura de iepure la cuptor cu vin
Se spune despre carnea de iepure ca este printre cele mai sanatoase, daca nu chiar cea mai sanatoasa carne. Este o carne slaba, bogata in vitamine din grupul B, nu are colesterol si este saraca in sodiu.
Contine si multe minerale cum ar fi seleniu, potasiu, fier, calciu si este indicata in regimurile alimentare ale persoanelor care sufera de boli de inima, a celor care au varste inaintate, a copiilor si femeilor insarcinate.
Se gateste la temperatura scazuta avand grija sa nu se usuce dat fiind faptul ca este o carne slaba. Se poate pregati fie tinuta in prealabil in bait (marinata) fie direct, partile care necesita un timp mai indelungat de preparare fiind pulpele.
Te invit sa te inscrii si in comunitatea ”Lecturi si Arome” din grupul de Facebook,
locul in care discutam despre retete, tips&trics si alte sfaturi utile in bucatarie!
– apasa AICI sau click pe poza pentru inscriere –
Exista multe moduri de a prepara carnea de iepure dar eu am ales acum o reteta simpla si usor de facut, care necesita un timp de pregatire foarte mic. Mai mult dureaza asteptarea pana cand se marineaza carnea si timpul cat sta la cuptor decat cel alocat pregatirii propriu-zise a acesteia.
- un iepure de aproximativ 1,5 kilograme
- 250 de grame de vin alb
- o ceapa alba medie
- trei-patru catei de usturoi
- cateva frunze de dafin
- rozmarin
- sare, piper
- doua linguri de ulei de masline
- o lingura de otet
- 100 de grame de kaiser
Mod de preparare friptura de iepure la cuptor cu vin
- Transam carnea de iepure bucati si o spalam bine
- Facem din vin, otet, uleiul de masline, ceapa taiata felii, cateii de usturoi taiati bucati, sare, piper, rozmarin, foile de dafin o marinada
- Punem carnea de iepure intr-o punga impreuna cu marinada, o sigilam bine si o lasam la frigider minim doua ore ca sa se fragezesca, agitand din cand in cand punga pentru ajunge marinada pe toate bucatile de carne.
- Punem intr-o tava carnea de iepure impreuna cu zeama in care a stat la marinat si peste bucatile de carne punem feliutele de kaiser.
Vezi mai jos cum se face si o friptura de miel
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
- Acoperim tava cu folie de aluminiu si o dam la cuptor, la 180 de grade.
- Peste jumatate de ora scoatem folia de aluminiu, intoarcem bucatile de carne si pe partea cealalta si o lasam in continuare sa se rumeneasca.
- Dupa o ora verificam cu o furculita carnea de la pulpele de iepure (partea care se face mai greu) si daca aceasta intra cu usurinta in ea putem sa scoatem friptura din cuptor. Daca nu, o mai lasam inca un sfert de ora avand grija sa nu scada prea tare zeama si sa se usuce carnea.
- Cand si pulpele sunt facute putem scoate friptura din cuptor si sa o servim cu pofta
Pofta buna sa aveti!
Alte retete cu carne de iepure:
Iepure la cuptor cu sos de rosii si masline (click aici pentru reteta)
Iepure la cuptor in bere cu garnitura de cartofi (click aici pentru reteta)
Daca iti plac retetele video nu ezita sa te abonezi si tu
la canalul de Youtube al blogului – click AICI
Dragos says
Foarte proasta ideea de a amesteca o carne roz, slaba in grasimi cum este iepurele cu kaiser, care este gras. Nu mai faceti asa ceva. Se poate obtine gust, miros si tot ce trebuie si fara a strica o carne pura.
Claudia Vasilache says
Tocmai pentru ca iepurele are o carne slaba mi-am permis sa il combin cu putin kaiser. Va asigur ca nu a fost asa de gras precum ar putea parea. Cantitatea de kaiser este foarte mica.
Dogaru Adrian says
Si otetul unde si cand il pui? Retete scrise dupa ureche!
Claudia Vasilache says
In marinata, evident? Nu se vede?
Lexicon says
Scrie atât de clar, dar când nu te pricepi nici măcar la citit…
Marcela says
Ce fac cu maruntaiele si cu capul?
Claudia V says
Cred ca poti face o ciorba. Eu nu am avut cap si maruntaie. Asa l-am cumparat.
Mirela says
o lamurire: ora de la punctul 7 include jumatatea de ora de la punctul 6 sau nu (adica sta in total la cuptor o ora ssu o ora jumate)? mutumesc
Claudia Vasilache says
Da dar depinde si de carnea de iepure. Verificati sa fie gatita. Se poate ca iepurele sa fie mai batran sau stiu eu, poate e carne de iepure crescut la curte. Plus ca nu toate bucatile se gatesc la fel. Verificati pulpele!
Dar ca medie o ora si jumatate. Ideea e ca dupa jumatate de ora sa scoateti folia ca sa se rumeneasca si sa se evapore lichidul.
Claudia Vasilache says
multumim pentru sfaturi :)
Daniel says
O am in frigider la marinat! 2 kile de iepure si un litru de vin asa sa se imbibe bine :) Sper sa imi iasa bine ca ma bate nevasta la cap de un an sa-i fac iepure la cuptor :)
Claudia V says
Daniel, sper sa nu te bata nevasta dupa ce o faci :)))) Nimeni din cei ce au incercat reteta nu s-a plans inca :)
Daniel says
UPDATE – A iesit super data trecuta. In seara asta o refac. O am deja in cuptor. Nevasta e incantata :)
Claudia V says
:) Multumesc pentru feedback! Ma bucur ca nevasta e incantata :))) Sa va fie de bine!
Diana says
Doamne-ajuta!
A iesit foarte buna friptura chiar daca am folosit pt. marinare vin rosu, un vin facut de noi in casa.
Ca observatie: sosul n-a iesit rosu, insa carnea a fost putin mai rosie, dar altfel, moale, gustoasa, f. buna.
Bineanteles, am respectat in rest reteta dumneavoastra!
Multe bucurii si sanatate sa va dea Dumnezeu!
Claudia V says
Vai ce ma bucur ca ti-a iesit chiar si asa! Si mai ales ca v-a placut friptura.
Multumesc mult ca ai revenit cu un comentariu ca sa stim ca e bine si cu vin rosu.
Toate cele bune si voua si… sa va fie de bine! :)
Diana says
Multumesc mult!
Sanatate, bucurii, spor si ajutor de la Dumnezeu sa aveti!
Claudia V says
Cu mare placere. La fel si tie, Diana!
Spor la gatit si daca merge si asa cu vin rosu, te rog sa revii cu un alt comentariu sa ne spui si noua. Poate mai sunt persoane care vor avea nevoie de aceasta informatie. :)
Weekend placut!
Diana says
Vinul rosu nu merge pentru marinare?
Claudia V says
Nu am incercat dar cred ca ar merge. Cel putin la alte tipuri de carne am folosit. La cea de miel de ex. Ai putea incerca, de ce nu? :)
Antoaneta says
Nu puteam eu sa vad reteta asta in vara cand am primit un iepure de tara?!?
Of…..macar am descoperit-o acum!
Claudia V says
Pai…treci mai des pe la mine sau aboneaza-te la newsletter ca sa fi la curent cu retetele ;)
Mai am inca doua retete cu iepure: in sos de rosii si cu bere…yammy ;)
Dana Lalici says
Gata, am decis: cea cu rosii e castigatoare. Pare mai suculenta.
Claudia V says
Cu rosii sa fie, deci ;)
Astept impresii de dupa. Sper sa fie pe gustul vostru :)
Florin says
ms pt.reteta Claudia V.dupa ce termin de gatit o sa revin si cu siguranta o sa iasa bun!:)
Claudia V says
Cu placere, Florin! Astept, deci impresii :)
IOAN says
DUPA CATE STIU CARNEA DE MIEL ARE UN MIROS GREU CUM SE SCOATE ACEST MIROS INAINTE DE GATIREDE GATIRE
Claudia V says
Carnea de oaie are un miros mai greu, cum zici tu.
Din cate stiu eu, iese acest miros prin marinarea ei in apa cu otet.
La miel nu e cazul pentru ca e o carne frageda si fara un miros pronuntat, ca la oaia matura.
alina says
credeti ca e vre-o problema daca il las la marinat mai mult de 2 ore? Gen peste noapte?:)
Claudia V says
Cred ca nu. Se va fragezi mai bine. Poate doar sa fii putin atenta la timpul de gatire care se va micsora :)
ioana siclovan says
Este foarte buna reteta ,eu am pus si putin cimbru si ardei rosu .Succes an continuare
Claudia V says
Multumesc mult pentru aprecieri, Ioana!
Ma bucur ca ti-a placut. Condimentele intr-adevar se pot pune pe gustul fiecaruia. Nu poate iesi decat si mai gustoasa in felul asta ;)
Tibi says
NU am gatit-o dar este buna reteta pentru tema la engleza! Si cred ca este de 10 ori mai buna gatita!
Oly says
Acu’ ma duc s-o gatesc! Multumesc pt reteta! Sunt convinsa ca va iesi delicioasa!
Claudia V says
:) Mie mi-a placut foarte mult asa ca am incercat si cu rosii la cuptor :)
Poate revii si cu impresii dupa ce o termini de gatit. Si daca faci si o poza ar fi perfect. O pun la rubrica “Retete testate de voi” ;)
Iuliana says
N-am mai mancat iepure de cand eram mica. O sa urmaresc si eu la Lidl si cand gasesc, ma voi intoarce la reteta ta. Arata super!
Claudia V says
Ma bucur ca iti place. Te astept ;)
Food and Beyond says
Cred că a ieșit gustoasă tare.
Claudia V says
Ooooo, daaa! :) Pacat ca s-a terminat :)))
Abia astept sa mai aduca iar la LIDL ca sa mai fac :)