Ambasador al artei culinare din Africa de Nord, cuscus-ul a devenit in ultimul timp foarte popular in intreaga lume. Unii istorici spun ca isi are originile, ca si pastele, in China, altii ca ar proveni din estul Africii. Cu toate acestea, cea mai plauzibila ipoteza este aceea ca acesta provine din nordul Africii unde arheologii au decoperit ustensile de bucatarie datand din secolul 19, care erau necesare la prepararea acestuia.
Cuscus-ul este de fapt un grâu dur macinat grosier (semolina) iar obtinerea acestuia necesita un proces complicat si indelungat de preparare. Iar cand ne referim la cuscus o facem avand in vedere ca acesta poate insemna atat cuscus-ul uscat, crud, cat si preparatul care rezulta prin pregatirea ulterioara a acestuia.
Couscous-ul (sau cuscus) este preparatul cel mai popular al bucatariei din Maroc unde se pregateste in diferite combinatii de gusturi si de culori folosindu-se ca ingrediente de baza cuscus, legume diverse, carne si condimente.
Am tot auzit vorbindu-se despre cuscus, am citit o multime de retete specifice bucatariei Africane insa, pana acum nu am avut ocazia sa gatesc cuscus pentru ca pe aici, pe la mine nu l-am gasit de cumparat in magazinele din oras. Ocazia a venit insa cand am primit spre testare cateva produse marca Divella despre care v-am mai vorbit si saptamana trecuta cand v-am dat reteta de pizza cu smochine. Era normal ca prima data sa aleg a pregati un preparat italian cu care sunt obisnuita deja, urmand apoi sa testez ceva nou, o mancare cu cuscus.
Greu de ales pentru ca acesta se poate combina atat in varianta sarata cat si dulce. In Maroc, Algeria, Tunisia si Libia cuscus-ul cel mai des vom intalni varianta sarata, acesta servindu-se alaturi de legume (morcovi, cartofi, etc) si/sau carne (de miel, pui sau berbec). In Maroc si Algeria insa, se mai consuma uneori la sfarsitul mesei, in varianta dulce, o specialitate numita “seffa”. Este combinat cu alune, scortisoara si zahar si in mod traditional se serveste alaturi de lapte parfumat cu apa de flori de portocal. De asemenea, in Egipt acesta este cel mai des consumat in combinatii dulci, fiind preparat cu unt, scortisoara, zahar, stafide si nuci.
M-am oprit pana la urma la o reteta simpla si se sezon, daca tot imi e gradina plina de rosii gustoase, patrunjel aromat si menta parfumata: rosii umplute cu cuscus, urmand ca saptamana viitoare sa testez si varianta dulce de preparare a cuscu-ului. Asa ca, daca va place cuscus-ul asa cum mi-a placut si mie, acum ca l-am descoperit pe cel de la Divella, si am vazut cat de usor se poate pregati (in cinci minute e gata!) , fiti atenti la urmatoarele retete pentru ca voi mai gati cuscus atat in varianta sarata cat si dulce.
Rosii umplute cu cuscus
Ingrediente rosii umpulte cu cuscus
sapte rosii medii
50 de grame de cus cus
un ardei kapia mic
doua linguri de ulei de masline de la Divella
o lingura de zeama de lamaie
o jumatate de ceapa
o mana de patrunjel
15 frunze de menta proaspata
sare, piper
50 ml apa
Mod de preparare rosii umplute cu cuscus
- Spalam rosiile, le taiem in partea de sus un capac si apoi le scobim in interior, cu ajutorul unei lingurite.
- Miezul de rosii pe care l-am scos il taiem bucati cat mai mici, il punem intr-un castron
- Adaugam ceapa si ardeiul taiate si ele cat mai marunt, patrunjelul tocat si menta
- Punem cuscus-ul intr-un castron si adaugam o lingura de ulei de masline si apoi amestecam bine.
- Intre timp punem la fiert 50 de grame de apa cu sare. Cand apa fierbe adaugam cuscus-ul, amestecam si luam vasul de pe foc
- Acoperim cu un capac si lasam trei minute ca sa se umfle cuscus-ul. Amestecam din cand in cand ca sa nu se prinda bobitele una de alta
- Adaugam peste miezul de la rosii cuscus-ul si apoi apoi uleiul si zeama de lamaie.
- Potrivim gustul de sare si piper, amestecam totul bine si cu ajutorul unei linguri umplem rosiile cu compozitia rezultata
- Asezam rosiile pe un platou si il dam la rece jumatate de ora ca sa se intrepatrunda aromele dupa care servim ca si aperitiv
Simplu si de efect. Un aperitiv rapid, simplu si usor de facut, potrivit atat pentru o zi obisnuita cat si pentru una de sarbatoare in care avem invitati la masa.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Si mie imi place cuscus-ul de la Divella, e atat de bun si de simplu de preparat ca ma si mir ca nu l-am descoperit mai devreme!
Frumoasa reteta ta, cred ca o fac si eu intr-o zi de post.
Claudia V says
Multumesc, Iuliana :)
Da, e foarte bun si simplu de facut cuscus-ul de le Divella :)