Nu m-as fi gandit la combinatia dintre praz si rodie daca nu ar fi fost sa ne provoace Ioana luna aceasta sa gatim un orez cu praz si rodie pentru provocarea “Bucatar curajos” initiata de Ama. Deja nu mai e un secret faptul ca sunt amatoare de combinatii exotice, nefiind prima data cand incerc un orez cu alte arome asa ca provocarea aceasta a fost pe gustul meu si rezultatul pe masura. Aroma usor dulceaga a prazului s-a imbinat perfect cu gustul usor acrisor al vinului si rodiei.
O singură precizare voi face, înainte de a scrie rețeta. Eu am folosit în rețetă și unt de cocos și ulei de măsline, însă, dacă nu aveți unt de cocos putețti folosi tot ulei pentru gătit prazul.
Reteta de orez cu praz si rodie
- Ingrediente orez cu praz si rodie:
200 grame de orez
100 grame de vin rosu
sucul de la o rodie
o bucata de praz
o lingura de unt/ulei de cocos ()
o lingura de ulei de masline
sare,piper
supa de legume sau apa (aproximativ 700 ml)
- Mod de preparare orez cu praz si rodie:
- Intr-o tigaie punem untul de cocos si il incalzim.
- Adaugam prazul si il lasam jumatate de minut maxim sa se caleasca in unt dupa care adauga o cana de apa calda cat sa il cuprinda si il lasam sa fiarba pana se inmoaie. La nevoie adaugam apa tot calda.
- In alta tigaie incalzim uleiul de masline si adaugam orezul amestecandu-le impreuna pret de un minut dupa care stingem cu vin.
- Lasam pe foc pana scade vinul dupa care adaugam prazul pasat si il incorporam in orez.
- Adaugam jumatate din cantitatea de supa de legume (apa) si lasam sa fiarba la foc mic.
- Cand apa scade adaugam sucul de la rodie si apoi treptat restul de apa pana cand orezul este fiert.
- Condimentam cu sare si piper dupa gust.
- Se serveste cald, amestecat cu putin unt daca nu vreti sa fie de post.
- Pentru decor puteti sa folositi putina rodie si bucatele din frunzele de praz.
Tips&Trics
Daca nu postiti sau nu sunteti vegetarieni puteti inlocui untul de cocos cu unt din lapte de vaca iar zeama de legume(apa) cu supa de pui.
Pofta buna sa aveti!
Daca va place reteta nu ezitati sa o evaluati cu cinci stelute si sa o distribuiti pe retelele sociale!
Anca says
Imi pare interesant.
Ce provenienta are acest fel de mancare?
Mai privesc pe la tv diverse emisiuni de gen… combinatia cu praz si orez e ok
rodia fiind mai acrisoara si aromata…s-ar putea sa mearga cu amestecul respectiv, poate cantitatile sa fie disparate
Nu imi plac mancarurile la care se simte gustul de fructa adica jumi-juma ci doar o tenta sau sa i se descopere acelui fruct doar aroma preponderenta
Claudia V says
Da, e interesant orezul in combintatia asta. Am sa incerc sa aflu ce provenienta are.
Nu se simte gustul de rodie si nici de praz si tocmai asta mi s-a parut interesant la el :)
Sucul de la o rodie este putin cantitativ, prazul la fel si cum in reteta mai e si ceva vin, toate se combina perfect.
Mie cel putin mi-a placut.De fapt mie imi place sa incerc gusturi si retete noi:)
Ioana says
Ma bucur ca ai incercat si ti-a placut.
Claudia V says
Mi-a placut inainte de a-l incerca ;)