Clătite de post cu apă minerală. Cum facem clătite de post fine și pufoase?
15 mici secrete pe care e bine să le știi pentru a putea face
niște clătite de post pufoase cu apă minerală. Rețetă de clătite FĂRĂ ouă sau lapte.
Clătitele și gogosile cred că sunt printre cele mai iubite deserturi. Și cum ar putea fi altfel dacă ele ne aduc aminte de copilărie, de mama, de bunica, de bucuria acelor vremuri în care nu știam ce înseamnă grijile.
Originea acestora ne duce în nord-vestul Frantei. Clătitele dulci franțuzești se numesc crepes, iar cele sărate se numesc gallete. Unul dintre cele mai spectaculoase feluri de clatite se numesc „crepes Suzette” și sunt flambate în lichior și suc de portocale (ai rețeta aici).
În Franța există chiar și o zi a clătitelor. Aceasta se ține în data de 2 februarie când este sarbatoarea „La Chandeleur” (Ziua Binecuvantarii Fecioarei Maria), zi în care se obișnuiește să se servească clătite. Tradiția spune că, în această zi, dacă arunci în aer, cu mâna dreaptă, o clătită și, în același timp ții în mâna stângă o monedă de aur, vei avea parte de bogăție tot anul.
Probabil că unul dintre motivele pentru care clătitele sunt atât de populare este și faptul că, pentru a le face, ai nevoie de doar câteva ingrediente iar modul de preparare este unul foarte simplu, de la pregătirea propriu-zisă a aluatului și până la coacerea acestora.
15 mici secrete pentru clătite DE POST reușite
Înainte de a ne apuca de treabă, hai să vedem împreună și câteva mici secrete pentru a pregăti niște clătite de post reușite.
- aluatul, fiind de post, nu va conține grăsimi animale așa încât, pentru a face niște clătite pufoase va fi necesar să adăugăm și puțin ulei vegetal. Atenție! Nu exagera cu adăugarea uleiului. Dacă în compoziție este prea mult ulei clătitele vor fi mai grele și se vor rupe mai ușor.
- folosește un tel când amesteci făina cu apa minerală și amestecă energic. În felul acesta vei evita formarea cocoloașelor. Reține că în final va trebui să obții un aluat de consistența unei smântăni de genul celei lichide.
- pentru a face niște clătite de post pufoase nu ai nevoie neapărat de apă minerală. Este suficient să folosești apă carbogazoasă. În fapt nu mineralele din apă dau acea textură pufoasă clătitelor ci dioxidul de carbon din compoziție. Cu cât mai mult dioxid de carbon cu atât vor fi mai pufoase. Cu alte cuvinte și sifonul ar fi bun. Dar, dacă nu ai nici de una, nici de alta, poți folosi chiar și apă plată. Sau un lapte vegetal cum e laptele de migdale spre exemplu (vezi aici rețeta).
- zahărul din compoziție este opțional. Poți folosi doar puțin zahăr, de preferat din cel aromatizat deja cu vanilie sau deloc. Dacă nu folosești zahăr vei putea să umpli clătitele cu orice fel de umplutură și să faci fie clătite dulci, fie sărate. Oricum ar fi, dacă umpli clătitele cu dulceață acestea vor fi suficient de dulci așa că nu vei mai avea nevoie și de zahăr în umplutură. Totuși, prezența zahărului în aluat va da clătitei, după coacere, acel aspect cu pete rumene, atât de specific clătitelor, acesta caramelizându-se la copt.
- dacă vrei să obții niște clătite mai apropiate de cele clasice ca și aspect, adică mai colorate, poți folosi puțină pudră de turmeric pentru a le da culoare sau, poți înlocui o parte din apa cu un suc de morcovi. Carotenul din acesta va colora, inevitabil și clătitele.
- odihna aluatului e și ea importantă. După ce pregătești aluatul nu te vei apuca imediat să coci clătitele. Acoperă vasul cu un capac și lasă-l deoparte măcar 30 de minute ca să se ”împrietenească” ingredientele. În cazul în care se întâmplă să observi că, după trecerea timpului de odihnă, ingredientele s-au separat puțin, nu-ți fă griji, amestecă dinnou, energic, cu ajutorul telului și poți trece apoi la treabă.
- tigaia folosită poate fi de orice fel adică nu e neapărat nevoie să fie o tigaie specială pentru clătite. Însă ai nevoie de o tigaie de calitate, de preferat din teflon și antiaderentă pentru ca acestea să nu se prindă de fund. Aceasta se unge cu foarte puțin ulei doar la prima clătite după care nu mai ai nevoie să faci asta.
- înainte de a turna în tigaie aluatul pentru prima clătită, verifică tigaia să fie foarte bine încinsă. Îți poți da seama de asta observând faptul că dă semne de fumegare.
- temperatura de coacere este și ea importantă. Clătitele NU se coc la foc mic ci la foc mare! Cu cât aluatul să mai mult în tigaie cu atât apa din compoziția aluatului se va evapora și clătitele vor deveni uscate. Totuși, temperatura la care se coc clătitele de post va fi ușor mai scăzută decât cea la care se coc cele cu lapte și ou.
- timpul de coacere e diferit față de clătitele clasice. Coace clătitele în jur de 1 minut pe o parte și abia apoi întoarce-o și pe partea cealaltă. Dacă încerci să o întorci prea devreme aceasta, inevitabil, se va rupe. În mod normal, adică în cazul clătitelor clasice, timpul de cocacere pe o parte este mai mic, în jur de 30 de secunde. La cele de post, însă, este nevoie de mai mult timp pentru a le coace pe o parte și abia apoi pe cealaltă.
- pe măsură ce coci clătitele, pune-le una peste alta și acoperă-le cu un capac. În felul acesta nu doar că se vor menține calde dar, aburul format prin condensare le vor păstra și fragede nepermițând să se usuce.
- poți păstra aluatul nefolosit, dacă îți mai rămâne, la frigider maxim 2 zile. Reține doar că va fi necesar să îl torni într-un vas închis și că, înainte de a începe să prepari clătitele va fi necesar să-l scoți din frigider cu ceva timp înainte pentru a ajunge la temperatura camerei. În plus, nu uita, folosește un tel pentru a omogeniza compoziția în cazul în care aceasta se separa.
- dacă ai făcut mai multe clătite decât poți mânca pe loc sau dacă vrei să păstrezi clătite și pentru a doua zi la micul dejun, pentru a nu se usca, acoperă-le cu un capac sau cu folie alimentară.
- în cazul în care dorești, clătitele se pot păstra și la congelator pentru 1-2 luni, caz în care este recomandat să le separi cu ajutorul unei fâșii de folie alimentară. Dacă acestea se lipesc între ele, după congelare vor fi mai greu de separat.
- poți umple clătitele cu diferite tipuri de dulceață sau gen, cu miere, cu cremă de ciocolată de post etc sau, poți folosi umpluturi sărate cum ar fi un pesto, ciuperci, varză, spanac etc
Acestea fiind zise, să trecem la treabă. Întâi vedem de ce ai nevoie pentru a le prepara și apoi, îți spun, pe scurt cum să faci asta.
- 400 gr. făină
- 750 ml apă minerală (carbogazoasă)
- 60 ml ulei + ulei pentru uns tigaia
- 1 linguriță cu sare
- Optional:
- 1 lingură zahăr/ un plic cu zahar vanilat (dacă dorești o umplutură sărată, nu folosi zahăr în aluat)
- arome (opțional), eu folosesc neapărat vanilie, exact sau 1 plic de zahăr vanilat
** Din aceste cantități ies aproximativ 8-10 bucăți, în funcție de mărimea tigăii.
Mod de preparare clătite de post cu apă minerală
- Punem într-un vas încăpător toate ingredientele lichide: apa, uleiul și esența dacă folosești.
- În alt castron amestecă ingredientele solide: făina, zahărul, sarea, turmericul (dacă folosești).
- Toarnă, în ploaie ingredientele solide peste cele lichide amestecând energic cu un tel de mână, cam așa cum procedezi atunci când faci mămăligă.
- Omogenizează foarte bine compoziția așa încât să nu rămână cocoloașe, amestecând energic atunci când folosești telul.
- Acoperă vasul cu un capac/folie alimentară și lăsă compoziția să se odihnească pentru măcar 30 de minute.
- Așează tigaia pe ochiul de la aragaz și încinge-o bine, la foc mare. Știi că aceasta este foarte bine încinsă atunci când începe să fumege ușor.
- Dacă folosești o tigaie antiaderentă, nu este nevoie să o ungi cu ulei. Însă, pentru mai multă siguranță, poți face asta, ungând tigaiea cu foarte puțin ulei, operațiune care este necesară doar pentru a coace prima clătită.
- Folosește un polonic pentru a turna aluatul în tigaia încinsă și rotește repede tigaia așa încât compoziția să se întindă uniform. La început e posibil să nu reușești să nimerești cantitate ideală pentru a face clătita perfectă, însă, după ce ai copt deja 1-2 clătite îți vei da seama de cât aluat ai nevoie să torni în tigaie. Cantitatea de aluat necesară pentru o clătită depinde foarte mult de dimensiunea tăvii folosite la copt.
- Coace clătitele în jur de 1 minut pe o parte și abia apoi întoarce-o și pe partea cealaltă. Dacă încerci să o întorci prea devreme aceasta, inevitabil, se va rupe (vezi explicație în secțiunea de tips&trics de la început)
- Pe măsură ce coci clătitele, așează-le pe o farfurie și tine-le la cald, acoperite cu un capac, până termini de gătit tot aluatul, apoi le umpli și le savurezi cu poftă împreună cu cei dragi.
Să ai poftă la clătite de post cu apă minerală!
Eva Anca says
Yummy, arată delicios! Eu în general fac clătitele cu sifon, ies delicioase.
Claudia Vasilache says
Da,da! Si cu sifon ies super! Si asta datorita dioxidului de carbon, asa cum am povestit in articol :)