Astazi e ziua mamei mele. Asa ca, pe langa traditionalul “La multi ani!” si nelipsitul cadou i-am facut si o mica surpriza dulce: un mini tort cu gutui, visine si ciocolata din avocado. Am ales aceasta varianta simpla de tort, desi puteam face unul decadent cum e cel cu ciocolata si migdale, de exemplu, din mai multe motive. Am dorit ceva cat mai natural, ceva din fructe, fara blat traditional, copt. Si am vrut sa fie de post pentru ca inca suntem in postul Craciunului, asa ca am ales sa fie vegan. As fi putut sa fac o reteta de tort raw vegan dar inca nu sunt familiarizata cu toate secretete bucatariei vegane si nu am vrut sa risc. Despre asta mi-a propus sa invat mai multe si sa experimentez mai mult anul care vine. E pe lista de “to do”.
Asa ca mi-a venit ideea sa fac patru tortulete mici, cate o portie pentru fiecare membrul al familiei, folosind cateva gutui care asteptau cuminti de ceva vreme sa le vina randul a fi transformate in ceva dulce si bun. Mie mi se par mai bune gutuile acum in iarna decat in toamna cand se culeg. Intre timp se mai coc putin si devin mai moi si mai gustoase. Si cum compozitia din gutui care urma sa formeze blatul mi s-a parut un pic cam dulce pentru gusturile mele am vrut sa compensez aceasta dulceata prin ceva mai acrisor si am ales visinele. Am folosit visine puse din vara la congelator. Le-am decongelat si scurs de zeama lor dupa care le-am fiert doar cu putin zahar cat sa le “invioreze” putin gustul. Si ca sa devina si ele o compozitie omogena am folosit cativa biscuiti fara gluten de la Dr. Schar pe care i-am primit spre testare.
Se pot folosi insa orice fel de biscuiti. Eu am vrut sa merg pana la capat cu ideea mea de tort dietetic asa ca am ales sa nu fie nici macar o urma de gluten. Si cum puteam sa finisez tortuletele fara putina ciocolata?! Asa ca a venit randul fructului de avocado sa isi intre in rol. Puteam sa folosesc si ciocolata din unt de cocos pe care am pregatit-o pentru a orna prajitura fara gluten cu morcov, nuca si ciocolata dar ar fi fost prea simplu. Trebuia sa experimentez altceva :)
Desi acest mini tort este dedicat mamei mele, sper sa fie si pe placul vostru si mai ales a persoanelor care, dintr-un motiv sau altul in zilele de sarbatoare nu pot include in meniu dulciuri, hai sa le zicem… traditionale. Ma gandesc la cel ce au intoleranta saua lergie la gluten, sau la lactoza, la cei ce nu au voie sa consume oua sau care tin diferite regimuri alimentare si carora li s-ar potrivi acest tip de desert.
Si fiind o reteta fara gluten in care am folosit biscuiti de la Dr. Schar nu puteam sa nu particip cu ea la campania lansata de catre Ruxandra (Gourmandelle) si Dr. Schar, care vine in sprijinul persoanelor suferinte de intoleranta sau alergie la gluten (celiachie) si intitulata “Un Craciun dulce si fara gluten“. Persoanele interesate de acest gen de retete pot gasi pe site-ul Ruxandrei o mini colectie de dulciuri fara gluten facuta cu sprijinul a zece bloggeri culinari talentati care participa la aceasta campanie.
Reteta de mini tort cu gutui, visine si ciocolata
- Ingrediente mini tort cu gutui, visine si ciocolata
– pentru blatul de gutui:
425 grame de gutui curatate de coaja si cotor
70 de grame de zahar
70 de grame de nuca macinata grosier
100 de grame de stafide
o jumatate de lingurita de scortisoara macinata
apa
– pentru stratul de visine:
150 de grame de visine decongelate si scurse de zeama
un plic de zahar vanilat
50 grame de biscuiti (eu am folosit biscuiti fara gluten de la Dr. Schar)
– pentru ciocolata de avocado:
pulpa de la o jumatate de avocado
o lingurita de zeama de lamaie
doua lingurite de miere de albine
o lingurita de cacao (sau pudra de roscove daca aveti copii)
- Mod de preparare mini tort cu gutui, visine si ciocolata
- Gutuile curatate de coaja si cotor si le taiem bucati cat mai mici.
- Punem intr-o craticioara gutuile si adaugam apa cat sa le cuprinda.
- Lasam sa fiarba la foc mic pana se inmoaie gutuile.
- Punem la inmuiat si stafidele in apa calduta.
- Cand gutuile s-au inmuiat si zeama a mai scazut adaugam zaharul, scortisoara si stafidele scurse de apa, amestecam si lasam in continuare sa fiarba la foc mic pana cand zaharul se caramelizeaza si nu mai ramane zeama deloc
- Luam cratita de pe foc, lasam sa se raceasca putin dupa care adaugam nuca macinata si o incorporam bine in compozitia de gutui si stafide
- Asezam pe un platou patru inele rotunde din metal speciale pentru a forma blaturile micilor torturi
- Impartim compozitia in patru si umplem cu ea formele pregatite in prealabil
- Pasam visinele cu blenderul dupa care le punem intr-o craticioara, pe foc, impreuna cu un zaharul vanilat. Lasam sa fiarba pana scade toata zeama, amestecand continuu ca sa nu se prinda de fund.
- Cand zeama a scazut lasam visinele sa se raceasca putin
- Intre timp macinat cu ajutorul robotului de bucatarie biscuitii si ii transformam intr-o faina fina
- Amestecam faina de biscuiti cu visinele pana cand devine totul ca o pasta pe care o impartim in patru si o punem peste blatul din gutui aflat in inele de inox dupa care dam torturile la rece pentru cateva ore sau pana a doua zi
- Inainte de a-l servi amestecam pulpa de avocado transformata cu ajutorul unei furculite intr-o pasta omogen cu zeama de lamaie, mierea si cacaua. Omegenizam si obtinem astfel ciocolata din avocado
- Scotem din forme tortuletele si le asezam pe farfurii/platouri
- Impartim ciocolata in patru parti egale si o punem pe fiecare tortulet in parte, peste stratul de visine. O aranjam cu ajutorul unei furculite in forme neregulate
- Ornam cu putina nuca macinata sau chiar faina de biscuiti si bobite de visine.
- Servim cu pofta si cu increderea ca am mancat un desert savuros si sanatos in acelasi timp
Pofta buna sa aveti!
Jorjette says
Pana azi nu am auzit de ciocolata de avocado. Suna bine…O sa ajung zilele astea pe la supermarket si o sa-mi cumpar si eu cateva fructe de avocado. Imi place foarte mult, dar chiar atat de dulce nu l-am incercat.
O idee numai buna de pus la pastrare…
Claudia V says
O idee buna de pus in practica mai degraba ;)
Mai gasesti pe site si alte retete de avocado in combinatie dulce ;)
Iuliana says
Ce reteta frumoasa si apetisanta! Imi vine sa intind mana sa fur un tortulet cu tot cu visina de pe tort :)
Claudia V says
Multumesc, Iuliana!
Nu e nevoie sa furi, iti dau cu cea mai mare placere :p